Δήμος Αρταίων: Δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση 1.000 δεσποζόμενων ζώων – Ένα βήμα προς την ασφάλεια και την ευημερία τους

Ο Δήμος Αρταίων και ο Οργανισμός Zero Stray Pawject, υποστηρίζοντας το ευαίσθητο και μεγάλο θέμα της καθημερινής εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς, αλλά και της βελτίωσης, φροντίδας και ευημερίας τους, ανακοινώνουν τη συνεργασία τους, όσον αφορά στο πρόγραμμα δωρεάν ηλεκτρονικής σήμανσης με τη χρήση microchips, σε χίλια (1.000) δεσποζόμενα ζώα.

Ο Δήμος Αρταίων και η Zero Stray Pawject ξεκινούν μία κοινή προσπάθεια για να εκμηδενίσουν τον αριθμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το μοντέλο της Zero Stray Pawject επικεντρώνεται στις γεννεσιουργούς αιτίες του προβλήματος και παρεμβαίνει ΠΡΙΝ ένα ζώο καταλήξει στον δρόμο, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων που προωθούν και επιδοτούν το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των δεσποζόμενων. Η Zero Stray Pawject, inc. είναι μη κερδοσκοπική εταιρία που λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον σε ό,τι αφορά θέματα φιλοζωίας.

Συνεργάζεται με Δήμους, την αστυνομία, το λιμενικό, τη δασονομία, διευθυντές σχολείων, φιλοζωικά σωματεία και άλλους φορείς για να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων, στοχεύοντας στη ρίζα του προβλήματος. Το microchip είναι προϋπόθεση υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Το microchip και η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων, επιτρέπει στον Δήμο να έχει την πλήρη εικόνα των δεσποζόμενων ζώων και να καταρτίζει τα ανάλογα προγράμματα για τις ανάγκες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση (microchip) είναι υποχρεωτική από το 2012.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021, σε περίπτωση εντοπισμού μη σημασμένου ζώου, π.χ. από την ΕΛΑΣ ή τη Δημοτική Αστυνομία ή τη Θυροφυλακή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Μόνο αν το κατοικίδιό μας διαθέτει καταχωρημένο microchip αποδεικνύεται ότι όντως μας ανήκει, ιδίως σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά παράλληλα μας διασφαλίζει πολλαπλά.

Καταρχάς, η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό, το είδος, και τα στοιχεία των κατοικιδίων (όπως εάν κάνουν τα εμβόλιά τους) που υπάρχουν σε κάθε δήμο και ανά την επικράτεια. Έτσι υπάρχει ένας έλεγχος των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των τσιπαρισμένων αδέσποτων των δήμων) και της ποιότητας ζωής τους. Άρα το τσιπάρισμα είναι πολύ σημαντικό και για τα ίδια τα ζώα.

Ο Δήμος Αρταίων και ο οργανισμός Zero Stray Pawject θέλοντας να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, προτρέπουν τους δημότες να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες ή να προγραμματίσουν την τοποθέτηση microchip, με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, τηλ. 2681362136, 2681362286 και τον ιδιώτη Κτηνίατρο κ. Βασίλειο Μάστακα, τηλ. 2681078039, ο οποίος θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Zero Stray Pawject και οι συνεργάτες του.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ