Κοινωνική μάθηση: Μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας άλλες

Οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας πιο έμπειρα συνομηλίκα άτομα του είδους τους, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες στη Βρετανία, μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των πρωτευόντων.

Οι βομβίνοι -ένα είδος άγριας μέλισσας που δεν παράγει μέλι- μαθαίνουν να λύνουν γρίφους παρακολουθώντας τους πιο «έμπειρους», σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας νέας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS BIOLOGY.

Ερευνητές από το Queen Mary University εκπαίδευσαν άτομα του εν λόγω είδους άγριας μέλισσας να ανοίγουν ένα κουτί, κάτι που απαιτούσε επίλυση «γρίφου», μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί ζάχαρη ως επιβράβευση.

Εν συνεχεία, οι μέλισσες μετέφεραν τη συγκεκριμένη γνώση σε άλλες στις αποικίες τους, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, γεγονός που τους οδήγησε στη διατύπωση της διαπίστωσης ότι η «κοινωνική μάθηση», όπως την αναφέρουν, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά του είδους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα κουτί που για να το ανοίξουν οι μέλισσες έπρεπε να περιστρέψουν το καπάκι, ώστε να φτάσουν στο ζαχαρώδες διάλυμα που εκείνο περιείχε. Εάν πίεζαν την κόκκινη προεξοχή, μπορούσαν να περιστρέψουν το καπάκι δεξιόστροφα, ενώ αν πατούσαν την μπλε, η περιστροφή γινόταν αριστερόστροφα.

Οι άγριες μέλισσες (Bombus terrestris) εκπαιδεύτηκαν από τους ερευνητές, ώστε να χρησιμοποιούν μία από αυτές τις μεθόδους προκειμένου να ανοίξουν το καπάκι, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες παρατηρούσαν.

Έπειτα, όταν οι μέλισσες-παρατηρητές έρχονταν αντιμέτωπες με τον γρίφο, στο 98% των περιπτώσεων χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο που είχαν παρατηρήσει, ακόμη κι αν είχαν ανακαλύψει την εναλλακτική προσέγγιση.

Στην ίδια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι βομβίνοι-παρατηρητές άνοιγαν περισσότερα κουτιά σε σύγκριση με άλλες άγριες μέλισσες, γεγονός που καταδεικνύει ότι διδάχθηκαν και ανέπτυξαν τη συμπεριφορά κοινωνικά, αντί να ανακαλύψουν οι ίδιες τη λύση, επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Άλις Μπρίτζες, σημείωσε ότι στη φύση δεν είχε διαπιστωθεί ότι αυτό το είδος επεδείκνυε «φαινόμενα που μοιάζουν με κουλτούρα». «Όμως, στα πειράματά μας, είδαμε την εξάπλωση και διατήρηση μιας “τάσης” συμπεριφοράς σε ομάδες μελισσών, παρόμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε πρωτεύοντα και πτηνά», συμπλήρωσε η ίδια.

Σε άλλα πειράματα, στα οποία οι μέλισσες επίδειξης της μπλε και της κόκκινης μεθόδου απελευθερώθηκαν στις ίδιες ομάδες, διαπιστώθηκε ότι οι βομβίνοι-παρατηρητές έμαθαν αρχικά να χρησιμοποιούν και τις δύο μεθόδους, αλλά τελικά ανέπτυξαν προτίμηση σε μία από αυτές, η οποία στη συνέχεια κυριάρχησε και στο σύνολο των μελισσών ολόκληρης της αποικίας.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ