Γιατί δε πρέπει να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εκτροφείων γούνας

Της Νατάσσας Μπομπολάκη, Επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΝΕΜΕΣΙΣ, για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι

Έληξε την Παρασκευή 19/1/24 η Διαβούλευση για την ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών για τα εκτροφεία γούνας στη βόρεια Ελλάδα.

Γιατί δε πρέπει να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εκτροφείων; Καθαρό Περιβάλλον και Εκτροφεία Γούνας είναι έννοιες αντίθετες και ασύμβατες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις επέλεξε να μη νομιμοποιήσει με σχόλιά της τη διαδικασία της ανανέωσης της άδειας και δε συμμετείχε στη προσχηματική διαβούλευση.
Μελετάει τη δυνατότητα προσφυγής κατά της νέας αδειοδότησης.

Ο κλάδος της γούνας αυτοπαρουσιάζεται ως μία “πράσινη” βιομηχανία, που “σέβεται” και δε μολύνει το περιβάλλον, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέν ψευδέστερον αυτού.

Για ποια περιβαλλοντική μελέτη μιλάμε;

Όταν μετά την αφαίρεση του δέρματος από το ζώο για να μη σαπίσει σύντομα υπόκειται σε χημική επεξεργασία;

Όταν χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και το χρώμιο, είναι αναγκαίες για να αποτραπεί η σήψη του δέρματος;

Όταν για την επεξεργασία και την προστασία των ακατέργαστων δερμάτων, χρήσιμο ποιείται ένα κοκτέιλ επικίνδυνων τοξικών ουσιών;

Όταν όλα αυτά τα χημικά απόβλητα μολύνουν αποδεδειγμένα τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι τοξικά για υδρόβιους οργανισμούς και επιφέρουν ατμοσφαιρική ρύπανση;

Επί πλέον, στους κινδύνους από την ύπαρξη των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων να αναφέρουμε και το γεγονός, ότι τα ζώα αυτά προσβάλλονται εύκολα από ζωονόσους, που μεταδίδονται στον άνθρωπο, όπως ο covid κλπ.

Αλλά και στο τεράστιο πρόβλημα γενετικής ρύπανσης του περιβάλλοντος από εισβλητικά είδη σε περίπτωση διαφυγής των ζώων αυτών.

Μινκ και μυοκάστορες, που έχουν διαφύγει, ήδη δημιουργούν τεράστια πρόβλημα τα διαταραχής στα οικοσυστήματα στην Β. Ελλάδα.

Πέραν όλων αυτών, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο οξείων και χρόνιων επιπτώσεων, οι οποίες κυμαίνονται από παθήσεις του δέρματος και ερεθισμό των ματιών μέχρι καρκίνους και θάνατο.

Για τους παραπάνω λόγους και πολλούς άλλους καλούμε την Ελλάδα να αντικαταστήσει αυτή τη δραστηριότητα, η οποία ούτως η άλλως είναι σε τροχιά χρεοκοπίας, με άλλες βιώσιμες δραστηριότητες, περιβαλλοντικά και ηθικά μη βλαπτικές και με μέτρα στήριξης των απασχολούμενων στον κλάδο αυτό.

Την καλούμε να ευθυγραμμιστεί με τις τόσες και τόσες χώρες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που έκλεισαν τα εκτροφεία του αίματος.

Γιατί η γούνα στάζει αίμα και τοξικότητα.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ