Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο»

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο», λένε οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς ωστόσο να αποφαίνονται για την προέλευση της πανδημίας.

Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πρόσφατος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να διατυπώνεται κάποια διαφορετική εκτίμηση αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας.

Η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό που προέκυψε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίο τρεις επιστήμονες του εργαστηρίου ιολογίας της Ουχάν βρίσκονταν μεταξύ των πρώτων που προσβλήθηκαν από την Covid-19 και θα μπορούσε να έχουν δημιουργήσει τον ιό.


Η έκθεση του γραφείου ODNI

Η έκθεση του γραφείου ODNI, που συντονίζει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία αποχαρακτηρίστηκε, αναφέρει ότι οι επιστήμονες του εργαστηρίου εκτελούσαν γενετικά πειράματα σε κορωνοϊούς συγγενείς με τον SARS-CoV-2. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο, έρχεται τρεις μήνες αφότου κοινοβουλευτικοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτά που γνωρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την προέλευση της Covid-19, την πανδημία που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Το ODNI, παρότι αποκλείει την θεωρία της γενετικής μηχανικής, βεβαιώνει ότι οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών «ακροβατούν» ανάμεσα σε δύο διαφορετικές θεωρίες, χωρίς πάντως να αποφαίνεται σχετικά με κάποια από αυτές. Η πρώτη είναι η φυσική εμφάνιση της πανδημίας, π.χ. μέσω της μετάδοσης από ζώο. Η δεύτερη αφορά την κατά λάθος διαρροή από εργαστήριο.

Οι υπό μελέτη κορωνοϊοί στο εργαστήριο της Ουχάν «ήταν πολύ μακρινοί για να έχουν παίξει ρόλο στη δημιουργία του SARS-CoV-2», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά η υπόθεση ενός βιολογικού όπλου. Επιπροσθέτως, η εν λόγω έκθεση αντικρούει τη θεωρία ότι τρεις από τους επιστήμονες που εργάζονταν πάνω στους κορωνοϊούς στο συγκεκριμένο εργαστήριο προσβλήθηκαν από την Covid-19 μόλις πρωτοεμφανίστηκε.

Η Ουάσινγκτον σημειώνει ότι κάποιοι από τους ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019, με ορισμένους εξ αυτών να εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19 και άλλους όχι. Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών «εξακολουθεί να εκτιμά ότι αυτή η πληροφορία ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει κάποια υπόθεση για την προέλευση της πανδημίας, καθώς τα συμπτώματα των ερευνητών θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από πολλές ασθένειες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση που προτάσσει η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας είναι εκείνη της μετάδοσης από κάποιο άγριο ζώο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ