Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Το Ισραήλ ζητά την απομάκρυνση 1,1 εκατ. Παλαιστινίων εντός 24ωρου, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να έχει καλέσει όλους όσοι ζουν στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν προς το νότο εντός των επόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εντολή αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 50% του συνολικού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο συναγερμός δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Γάζας και Ιερουσαλήμ. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού ο Γκιλάντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την προειδοποίηση των Ισραηλινών, η οποία παρακινούσε τον πληθυσμό των βόρειων περιοχών να μετακινηθεί προς νοτιότερες περιοχές. Δεκατρείς όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς, «μεταξύ των οποίων και ξένοι υπήκοοι», έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. «Υπάρχουν σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ταρίκ Γιασάρεβιτς. «Επομένως η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

Τρόμος, αγωνία και οδύνη είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα για τους κατοίκους της Γάζας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και ισοπεδώνει κατοικημένες περιοχές. Όπως αναφέρει το Associated Press, ένα πρωτοφανές χαρακτηριστικό της επίθεσης είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν μόνο συγκεκριμένα κτίρια, αλλά αντιθέτως καταστρέφουν και ολόκληρες γειτονιές. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αναφέρει πως στόχο αποτελούν κυρίως οι περιοχές απ’ όπου εξαπολύει επιθέσεις η Χαμάς ή περιοχές όπου βρίσκονται μέλη της, ενώ σημειώνει πως οι άμαχοι έχουν προειδοποιηθεί.



Έπειτα από την απρόσμενη και πρωτοφανούς μεγέθους επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ έχει προβεί σε δηλώσεις που γνωστοποιούν την πρόθεσή του αυτή τη φορά να «εξαφανίσει» τη Χαμάς, αντί να την περιορίσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, όπως συνήθως συνέβαινε έως τώρα. Η εν λόγω στάση, ωστόσο, καθιστά τους Παλαιστίνιους σε θύματα μιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ήδη οδηγήσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους (περίπου το 15% του πληθυσμού της Γάζας) να μείνουν άστεγοι και μάλιστα σε μία περιοχή που, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει κανένα μέρος που να είναι μετά βεβαιότητας ασφαλές. «Δεν μπορούμε να φύγουμε, γιατί όπου κι αν πας βομβαρδίζεσαι», δήλωσε περίοικος, συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται ένα θαύμα για να επιβιώσεις εδώ». Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλοι έμειναν με συγγενείς ή και με αγνώστους.

Το Τελ Αβίβ να έχει καταστήσει τη θέση του ξεκάθαρη: στόχος είναι η πλήρης πολιορκία της Γάζας – η οποία έχει αφήσει τους Παλαιστίνιους, που μετρούν 1500 νεκρούς και 6.000 τραυματίες, σε απελπιστική κατάσταση χωρίς τρόφιμα, ρεύμα καύσιμα και φάρμακα, κάτι το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι ένοπλοι της Χαμάς απελευθερώσουν τους ομήρους που αιχμαλώτισαν κατά την αιματηρή εισβολή του Σαββατοκύριακου. Επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 92 ταυτοποιημένα άτομα, των οποίων οι οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό στα 150 άτομα.

Για χερσαία επίθεση προετοιμάζεται το Ισραήλ, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας, με τον υφιστάμενο ρυθμό των πληγμάτων να είναι αδιάλειπτος για την τελευταία. Το Ισραήλ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του πως έχει χρησιμοποιήσει 6.000 βόμβες μέχρι στιγμής, ως μέρος του στόχου του να αφοπλίσει τη Χαμάς.

Το πράσινο φως έδωσαν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ για την υπεράσπιση των συνόρων και των πολιτών του. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνδυαστικά με τις παραδόσεις φορτίων αμερικανικών όπλων, δίνει έγκριση στο Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα, απαντώντας στην επίθεση της Χαμάς εις βάρος αμάχων και στρατιωτών, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις διεθνών οργανώσεων αρωγής περί περαιτέρω επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει σταματήσει τη ροή ειδών πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικής ενέργειας στους συνολικά 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την είσοδο προμηθειών από την Αίγυπτο. Τα θύματα από την πλευρά του Ισραήλ ανέρχονται στον πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες αριθμό των 1.300 ατόμων, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που ακολούθησαν ως απάντηση στην ανηλεή επίθεση της Χαμάς έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.530 ανθρώπους στη Γάζα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν πέσει νεκροί επί ισραηλινών εδαφών, σημειώνοντας επίσης πως εκατοντάδες εκ των νεκρών στη Γάζα συνιστούν μέλη της Χαμάς. Είναι βέβαιο πως οι τραυματισμένοι και από τις δύο πλευρές ανέρχονται σε χιλιάδες, ενώ χαρακτηριστική είναι η πληροφορία που μεταδίδουν διεθνή μέσα για αδυναμία των νοσοκομείων στη Γάζα να διαχειριστούν την κατάσταση, με τους νεκρούς να συσσωρεύονται ταχύτερα απ’ ότι παραλαμβάνονται από τους οικείους τους.

Θεωρείται δεδομένο πως μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα θα επιφέρει ακόμη πιο εκτεταμένες απώλειες και στις δύο πλευρές, καθώς αναμένεται να εκτυλιχθούν βίαιες κοντινές μάχες από σπίτι σε σπίτι. Οι οικογένειες επιβιώνουν πλέον με ένα γεύμα την ημέρα, δήλωσε ο Ράμι Σουάιλεμ, ένας 34χρονος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο αλ-Αζχάρ, ο οποίος φιλοξενεί 32 συγγενείς στο σπίτι του. Το νερό σταμάτησε στο κτίριο πριν από δύο ημέρες και μοιράζονται ό,τι έχει απομείνει σε μια δεξαμενή στην ταράτσα. Επιπλέον, τα περισσότερα αρτοποιεία έχουν σταματήσει να παράγουν ψωμί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. «Ακόμα και αν υπάρχει φαγητό σε ορισμένες περιοχές, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό λόγω των βομβαρδισμών», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροδότησης της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα και έκλεισε, αφήνοντας μόνο φώτα που ηλεκτροδοτούνται από διάσπαρτες ιδιωτικές γεννήτριες. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από μια συνεχή ροή τραυματιών και έχουν ξεμείνει από προμήθειες, ενώ τα καύσιμα που διαθέτουν φτάνουν μόνο για λίγες ημέρες προτού διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων, τα μηχανήματα νεφρικής αιμοκάθαρσης, ο εξοπλισμός ακτίνων Χ και πολλά άλλα, εξαρτώνται από το ρεύμα, εξήγησε ο ίδιος.

Τα πληρώματα ασθενοφόρων που μετέφεραν πτώματα στο νεκροτομείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, Shifa, αδυνατούν να βρουν χώρο. Δεκάδες σάκοι γεμάτοι πτώματα μένουν παρατεταγμένοι στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεκατέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα χτυπήματα, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας. Με το Ισραήλ να έχει αποκλείσει την περιοχή, η μόνη διέξοδος είναι μέσω του περάσματος με την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του. Η Αίγυπτος επιχειρεί να πείσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν τη διέλευση βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα.



Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να «συντρίψει» τη Χαμάς μετά την έφοδο των μαχητών στο νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο και τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων, ακόμα και παιδιών μέσα στα σπίτια τους και νέων ανθρώπων σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θηριωδίες της Χαμάς περιλάμβαναν αποκεφαλισμούς στρατιωτών και βιασμούς γυναικών. Η Χαμάς, από την πλευρά της, γνωστοποίησε της στάση της ως προς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από μέλη της στη Γάζα, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια απελευθέρωσής τους όσο η επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται.


Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press και Al Jazeera


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ