Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Γάζα – Χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα, φάρμακα και καύσιμα

Υπαρκτός ο κίνδυνος η Γάζα να βρεθεί στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.  

Η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να βρεθεί στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης εάν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών στην περιοχή, αναφέρουν οι τοπικές αρχές, καθώς το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις της Χαμάς. Τη Δευτέρα, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος, αναφέροντας ότι θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων, καυσίμων και νερού, ενώ -σύμφωνα με τους κατοίκους- στον θύλακα δεν έχει φτάσει βοήθεια από το Σάββατο. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε πως αναμένει «σοβαρές ελλείψεις» σε πόσιμο νερό στη Γάζα, ύστερα από τη διακοπή τής υδροδότησης από τις ισραηλινές αρχές.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα πως οι υπάρχουσες ιατρικές προμήθειες στη Γάζα έχουν εξαντληθεί, ενώ έχουν επίσης επιβεβαιωθεί 13 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα από την έναρξη της κλιμάκωσης. Παράλληλα, βαρύτατος είναι ο απολογισμός των νεκρών, με τις απώλειες να υπερβαίνουν τους 1.600 κι από τις δύο πλευρές, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών, ενώ έντονη ανησυχία εγείρεται από το άνοιγμα ενός νέου μετώπου βίας στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Βάσιμοι είναι επίσης οι φόβοι που επανέρχονται στο προσκήνιο για μια πιθανή εμπλοκή του Ιράν.



Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σε νέο διάγγελμά του ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις ξεκίνησε» και ότι η εν εξελίξει εκστρατεία του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Η Λωρίδα της Γάζας, μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους μεταξύ 6 και 12 χιλιομέτρων, φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελώντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου το 80% των κατοίκων βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Η περιοχή διοικείται από μαχητές της ισλαμιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αναγνωρίζεται από πολλά κράτη ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ διεθνείς οργανισμοί την έχουν κατηγορήσει για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ, ωστόσο, ελέγχει τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή, περιορίζοντας ποιος και ποια αγαθά μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά του. Ομοίως, η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά ποιος και τι μπορεί να περάσει από τα σύνορά της με τη Γάζα.



Με την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ τερμάτισε την παροχή όλων των προμηθειών προς τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων. Μάλιστα, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε πως περισσότεροι από δώδεκα εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και τουλάχιστον επτά κέντρα ιατρικής περίθαλψης έχουν υποστεί ζημιές. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι ζουν επί του παρόντος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σύντομα ενδέχεται να μην έχουν ούτε τα άκρως απαραίτητα, δηλαδή τρόφιμα και νερό.


Στήλες καπνού υψώνονται πάνω από τη βομβαρδισμένη Γάζα (Photo: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ @MOHAMMED SABER)
Στήλες καπνού υψώνονται πάνω από τη βομβαρδισμένη Γάζα (Photo: EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ @MOHAMMED SABER)

«Οι ζημιές στο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν υπονομεύσει τις υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είναι τώρα η μόνη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες μέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος. Εν συνεχεία, σημείωσε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διανέμει ήδη τρόφιμα για έως και 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, συμπληρώνοντας πως οι εν λόγω προσπάθειες θα οκταπλασιαστούν εντός των επόμενων ημερών. Πάντως, ακόμη και πριν από τους τελευταίους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στη μετακίνηση και έλλειψη νερού. Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Παλαιστινίων Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA),Τζουλιέτ Τούμα, ανέφερε μιλώντας στο BBC πως οι άνθρωποι στη Γάζα είναι «τρομοκρατημένοι» από την τρέχουσα κατάσταση και ανησυχούν για την ασφάλειά τους, καθώς και για την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι θα επιβάλει «πλήρη πολιορκία» στο έδαφος. «Χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς αέριο – όλα είναι κλειστά», είπε, προσθέτοντας ότι «πολεμούμε ζώα και ενεργούμε ανάλογα». Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός υποδομών διέταξε την άμεση διακοπή της παροχής νερού στη Γάζα. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σε δηλώσεις που κυκλοφόρησε προτού εκδοθούν οι εν λόγω ανακοινώσεις, ανέφερε πως τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων, αποδίδοντας τα προαναφερθέντα στις ενέργειες του Ισραήλ, ενώ κάλεσε επίσης τους διεθνείς παράγοντες να παροτρύνουν την ισραηλινή πλευρά να «επαναφέρει την παροχή ρεύματος» και να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει, μέσω της παροχής φαρμάκων, καυσίμων και γεννητριών ενέργειας. Σύμφωνα με το αραβικό Al Jazeera, τα νοσοκομεία κατακλύζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας ενόσω το Ισραήλ συνέχιζε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας κτίρια κατοικιών, σημειώνοντας επίσης πως το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνουν έκκληση για «ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να εξασφαλιστεί η είσοδος επείγουσας ιατρικής βοήθειας» στα νοσοκομεία της Γάζας.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων εις βάρος της Γάζας, αναφέροντας πως στο στόχαστρο βρίσκονται μέλη και εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Γάζα, αλλά υπάρχουν ήδη αναφορές για χτυπήματα εις βάρος άμαχου πληθυσμού, τα οποία έχουν οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δύο προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα, οι καταυλισμοί Al-Shati και Jabalia,  χτυπήθηκαν και υπέστησαν καταστροφές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες άφησαν στο πέρασμά τους αρκετούς τραυματίες και νεκρούς. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν εικόνες εκτεταμένου χάους, θανάτου και καταστροφής.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, το οποίο φιλοξενούσε εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επίθεση, γνωστοποιώντας ότι το σχολείο υπέστη «σοβαρές ζημιές», αλλά ότι κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσέθεσε ότι 73.000 άνθρωποι στεγάζονται σε σχολεία. Υπήρξαν, ακόμα, αναφορές για χτυπήματα σε τζαμί, καθώς και σε σπίτια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 123.538 άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, ως επί το πλείστον «λόγω φόβου, ανησυχιών προστασίας και καταστροφής των σπιτιών τους». Το Associated Press μετέδωσε πως 19 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Ράφα, στα νότια της Γάζας. Αναφορικά με τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο ΟΗΕ υπογράμμισε πως απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σημειώνοντας: «Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας όλαφ Σολτς (Photo: X, πρώην Twitter/@Bundeskanzler)
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Photo: X, πρώην Twitter/@Bundeskanzler)

Στην Ευρώπη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία είναι αντίθετη με την αναστολή της βοήθειας που καταλήγει στον λαό της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζεται πως η ευρωπαϊκή χώρα παρείχε το 2022 βοήθεια «με έμφαση το νερό, την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την εκπαίδευση» ύψους 95 εκατ. ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση, το Παρίσι κατέστησε σαφή τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από τα σχόλια αξιωματούχου τής Κομισιόν σύμφωνα με τα οποία τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους θα ανασταλούν ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν», η Κύπρος προσφέρθηκει να υποδεχθεί αμάχους, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι το υπουργείο προχώρησε σε ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, «υπό το φως της κατάστασης ασφαλείας που προέκυψε μετά την εκτεταμένη τρομοκρατική δράση στο Ισραήλ», όπως μετέδωσε η Καθημερινή της Κύπρου. «Η Υπουργική Ομάδα αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι χιλιάδες Δυτικοί απομακρύνθηκαν μέσω της Κύπρου κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006, ενώ το νησί χρησιμοποιήθηκε επίσης ως σημείο διέλευσης για την απομάκρυνση κυρίως Βρετανών υπηκόων από το Σουδάν κατά τη φετινή χρονιά.

Προσώρας, τα σύνορα με την Αίγυπτο δεν είναι εντελώς κλειστά, αλλά μόνο 400 άτομα την ημέρα επιτρέπεται να περάσουν, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να είναι πολύ μεγάλη. Οι διαδρομές έξω από τη Γάζα για τον άμαχο πληθυσμό ήταν από καιρό δύσκολες, και ακόμα περισσότερο τώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα ως απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου. Οι μόνες επιλογές που έχουν οι κάτοικοι είναι τα σχολεία του ΟΗΕ, για τα οποία ωστόσο ο οργανισμός έχει γνωστοποιήσει ότι έχει ήδη καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας και πως είναι αδύνατη η φιλοξενία πολλών ακόμη ατόμων. Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους στην περιοχή να απομακρυνθούν. Ορισμένοι επιλέγουν να κρυφτούν στα υπόγεια των κατοικιών τους, πράγμα που κρίνεται επικίνδυνο, καθώς εκεί θα εγκλωβιστούν σε περίπτωση που το κτίριο καταρρεύσει. Εν τω μεταξύ, πολύς κόσμος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα τοπικά μέσα και απευθύνει έκκληση για βοήθεια, με τις επιλογές των πολιτών να είναι σαφώς περιορισμένες. Χθες το βράδυ, περίπου 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε ένα υπόγειο.



Παρότι είναι ενδεχομένως περιττό να αναφερθεί, πολλά ζώα -οικόσιτα και αδέσποτα– υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ. Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν οπλισμένους να σκοτώνουν εν ψυχρώ σκύλους με αυτόματα όπλα σε αυλές σπιτιών, σε μία περίπτωση λίγο προτού ο σκύλος εξαπολύσει επίθεση εις βάρος του οπλισμένου, ο οποίος γρήγορα σκότωσε το ζώο πυροβολώντας περισσότερες από 5 φορές. Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο οπλισμένος φαίνεται πως πρόκειται για μέλος της Χαμάς, που πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο μιας ισραηλινής οικογένειας, αλλά η εγκυρότητα του βίντεο και οι πληροφορίες που το συνοδεύουν είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν, καθώς η παραπληροφόρηση που προέρχεται και από τις δύο πλευρές, σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται, είναι μεγάλη.


Με πληροφορίες από BBC, Associated Press, CNN, Reuters και Al Jazeera


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ