Να καταργηθεί η γλυφοσάτη, ένα από τα τοξικότερα φυτοφάρμακα, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) την οποία συνυπογράφουν οργανώσεις Πελίτι, Medina, Αιγίλοπας, Φωνή του Δάσους και ΠΑΝΔΟΙΚΟ, καλώντας να καταψηφίσουν την χρήση της γλυφοσάτης μια για πάντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώθηκαν ότι τον Οκτώβριο 2023 θα τεθεί προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης.

Η γλυφοσάτη είναι ένα από τα τοξικότερα φυτοφάρμακα που έχουν παραχθεί στον πλανήτη και η χρήση της έχει ολέθριες επιπτώσεις στην πανίδα και την βιοποικιλότητα.

Η επικίνδυνη ουσία, χρησιμοποιείται στη γεωργία και τη φυτοκομία για την καταπολέμηση των ζιζανίων πριν από τη σπορά. Σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών που είναι ανθεκτικά στη γλυφοσάτη, η ουσία χρησιμοποιείται επίσης μετά τη σπορά για την καταστροφή των ζιζανίων που αναπτύσσονται μέσα στις καλλιέργειες.

Η άδειά της εντός της ΕΕ έληγε τον Δεκέμβριο του 2022. Η άδεια παρατάθηκε προσωρινά έως ότου η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) κατέθετε το πόρισμά της. Η έκθεση της EFSA δίνει περιθώρια για την συνέχιση της χρησιμοποίησης της γλυφοσάτης εντός Ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις που ακολουθούν, σας καλούμε να καταψηφίσετε την χρήση της γλυφοσάτης μια για πάντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ