Long Covid: Νέο μυστηριώδες σύμπτωμα ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς

Νέα έρευνα περιγράφει λεπτομερώς ένα νέο σύμπτωμα του Long Covid, που ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, ύστερα από την παραπομπή ενός 33χρονου άνδρα σε εξειδικευμένη κλινική.

Μολονότι οι περισσότεροι εξ όσων νοσούν από κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ορισμένοι ενδέχεται να εμφανίσουν πιο επίμονα και μακροχρόνια συμπτώματα, δηλαδή να πάσχουν από το σύνδρομο του Long Covid (μακροχρόνιος Covid) ή το σύνδρομο Post-Covid.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ακραία κόπωση, μυικούς πόνους, απώλεια όσφρησης και δύσπνοια, καθώς και άλλα προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, προβλήματα μνήμης, ζαλάδες, πόνο στο στήθος και άλλα.


Η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λιντς

H νέα μελέτη αποκάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σύμπτωμα του Long Covid, το οποίο παρατηρήθηκε σε έναν 33χρονο άνδρα, κατά την επίσκεψή του στην κλινική των επιστημόνων που διενήργησαν την έρευνα. Ο 33χρονος διαπιστώθηκε ότι εμφάνιζε ακροκυάνωση ή αιφνίδιο μελάνιασμα των ποδιών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους, ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από αιφνίδιο μελάνιασμα των ποδιών. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι. Όταν στεκόταν όρθιος, ένιωθε σταδιακά τα πόδια του να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα, ενώ ορισμένες φορές εμφανιζόταν επίσης ένα εξάνθημα στα πόδια του. Ωστόσο, αυτά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. Η εν λόγω διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση και συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης σε έναν ασθενή που δεν την είχε παρουσιάσει πριν από τον Covid-19», δήλωσε στη Metro o Δρ Μανόι Σιβάν, ένας εκ των συγγραφέων της ερευνητικής εργασίας, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακροχρόνιου Covid και μπορεί να αισθάνονται ανησυχία για αυτό που βλέπουν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και του Long Covid», ανέφερε ο ίδιος.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία (δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος) στον Long Covid, ούτως ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», κατέληξε ο επιστήμονας.


Με πληροφορίες από Independent


Έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ