Ασφυκτικά γεμάτα τα καταφύγια ζώων της Γαλλίας – Εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους για να πάνε… διακοπές

Γαλλική ομάδα προστασίας των ζώων απευθύνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση, αφού από την αρχή του καλοκαιριού έχει δεχθεί περίπου 12.000 νέα ζώα.

Η λέξη «κορεσμός» ίσως να μην είναι αρκετή για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Τα γαλλικά κέντρα διάσωσης και προστασίας των ζώων έχουν δεχθεί υπέρογκο αριθμό ζώων που οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν ενόψει της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.

Περισσότερα από 100.000 κατοικίδια ζώα εγκαταλείπονται στη Γαλλία κάθε χρόνο, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50% να αφήνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια των μεγάλων καλοκαιρινών διακοπών δίπλα σε δρόμους που οδηγούν προς κάποια ακτή ή στην εξοχή. Μόνο το καλοκαίρι του 2022, εγκαταλείφθηκαν 60.000 κατοικίδια, ενώ οι διασώστες ζώων αναμένουν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί φέτος.

Η Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων (SPA) σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας έκκληση για κονδύλια προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα γεμάτα καταφύγια. Ο σύλλογος δήλωσε πως έχει δεχθεί περίπου 12.000 ζώα από την αρχή του καλοκαιριού.

«Πολλά καταφύγια έχουν απελπιστική έλλειψη χώρου και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους για να προσπαθήσουν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. Κάθε χρόνο, τα καταφύγια διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό και να δεχτούν ζώα που κινδυνεύουν. Σήμερα, η κατάσταση είναι ανησυχητική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η SPA. «Πρέπει επειγόντως να σώσουμε, να ταΐσουμε και να φροντίσουμε όλα τα θύματα εγκατάλειψης και κακοποίησης», αναφέρει.

Εκτός όμως από την SPA, εκατοντάδες ακόμη καταφύγια ζώων που διαχειρίζονται φιλοζωικοί σύλλογοι, όπως το «30 Millions d’amis» (30 εκατομμύρια φίλοι) και το Ίδρυμα «Brigitte Bardot», που επίσης ανέφεραν αύξηση των εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων ζώων.



Διπλό πρόβλημα

Οι φιλόζωοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καταφύγια είναι διπλό, αφού ο πληθωρισμός έχει πλήξει τις οικογένειες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με «φουσκωμένους» λογαριασμούς για τη συντήρηση του νοικοκυριού τους, με τη διατροφή των κατοικίδιων και τα έξοδα για επισκέψεις στον κτηνίατρο να αποτελούν πρόσθετο οικονομικό βάρος, οδηγώντας τες να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, ενώ παράλληλα οι υιοθεσίες έχουν μειωθεί σημαντικά, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Μάλιστα, μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η γαλλική εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop τον περασμένο Νοέμβριο, διαπίστωσε πως το 18% των νοικοκυριών που σκόπευαν να υιοθετήσουν κατοικίδιο φέτος άλλαξαν γνώμη, αποδίδοντας την αλλαγή των σχεδίων τους σε οικονομικούς λόγους. Η εταιρεία ανέφερε συγκεκριμένα ότι από την αύξηση των τιμών που παρατηρείται παγκοσμίως δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, καθώς αναγκάζονται να ξοδεύουν αυξημένα ποσά για να παρέχουν στα κατοικίδιά τους ό,τι ακριβώς τους παρείχαν προηγουμένως.

Πέρυσι, η SPA, η οποία διαχειρίζεται 58 από τα περίπου 500 καταφύγια ζώων στη Γαλλία, δέχθηκε 16.457 ζώα μόνο από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Ο σύλλογος απέδωσε το πρόβλημα σε όσους αποφάσισαν να υιοθετήσουν κατοικίδια κατά τη διάρκεια του lockdown του Covid-19, μόνο και μόνο για να τα εγκαταλείψουν μετά το πέρας εκείνης της περιόδου, αφού τότε ήταν που οι περισσότεροι συνειδητοποίησαν πως το κατοικίδιό τους δεν μπορούσε να ταιριάξει με τον τρόπο ζωής τους στην μετα-Covid εποχή.



«Όσοι τα εγκαταλείπουν θα τιμωρούνται αυστηρά και βαριά»

Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο καταφύγιο του ιδρύματος «Brigitte Bardot», προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην αφήνουν τα ζώα στους δρόμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλείψεις ζώων στη Γαλλία κάθε χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι … πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναχωρούν για διακοπές και να αφήνουν το κατοικίδιό τους στην άκρη του δρόμου ή σε χώρους εξυπηρέτησης αυτοκινητοδρόμων. Είναι απαράδεκτο. Όσοι εγκαταλείπουν θα τιμωρούνται αυστηρά και βαριά».

Το 2022, η γαλλική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη ζώου ως «κακομεταχείριση» και θεσπίζει πρόστιμα έως 45.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης τριών ετών για όσους καταδικάζονται.



Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ