Ζάκυνθος: Παγκόσμιο ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνα καρέτα-καρέτα

Παγκόσμιο ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες καρέτα- καρέτα «έσπασε» μία χελώνα στη Ζάκυνθο, όπως αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, η συγκεκριμένη χελώνα καρέτα-καρέτα που πρωτοπαρατηρήθηκε στη Ζάκυνθο το 1986 και της δόθηκε η ονομασία «Γαία», έκανε και φέτος τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί με μια χελώνα να ωοτοκεί για 36 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το φετινό καλοκαίρι, ο αριθμός των φωλιών που καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι υψηλός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες και πιστοποιεί την μακρόχρονη συστηματική προσπάθεια του συλλόγου, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στη χώρα μας.

«Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1800 φωλιές στη Ζάκυνθο – λιγότερες από τον μέγιστο αριθμό φωλιών του 1995-, πάνω από 4300 φωλιές στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο – ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή-, γύρω στις 355 φωλιές στον Λακωνικό Κόλπο, πάνω από 220 φωλιές στο Ρέθυμνο, γύρω στις 300 στα Χανιά και πάνω από 230 στη Μεσσαρά Κρήτης- οι περισσότερες φωλιές που έχουν καταγραφεί στις δύο τελευταίες περιοχές από το 1995», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η παγκόσμια αυτή πρωτιά, όπως επισημαίνει ο σύλλογος, κρύβει πίσω της κι ένα ρεκόρ για το οποίο ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πραγματικά περήφανος: «Την ατέλειωτη σκυταλοδρομία των χιλιάδων εθελοντών του, που ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψαν απ’ όλα τα μέρη της γης για να βρεθούν σε μια ελληνική παραλία και να προστατέψουν τις χελώνες. Είναι αυτοί οι 15.000 Έλληνες και ξένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που καταγράφουν επί 40 χρόνια, με επιμονή, επιμέλεια και αξιοπιστία, πολύτιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες που θα έμεναν αλλιώς στο σκοτάδι».

«Σίγουρα διανύουμε μια χρονιά με υψηλούς αριθμούς φωλιών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές, όπως ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος, τα Χανιά και ο Κόλπος Μεσσαράς στην Κρήτη, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ρεκόρ όλων των εποχών», αναφέρει η Αλίκη Παναγοπούλου (PhD), Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός φωλιών που καταγράφεται κάθε χρόνο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ποιότητα και ποσότητα τροφής στα πεδία τροφοληψίας. Από χρονιά σε χρονιά υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στους αριθμούς φωλιών που καταγράφονται, και χρειάζονται πολλά χρόνια προτού διαφανούν οι τάσεις των πληθυσμών. Γι’ αυτό είναι σημαντική η μακροχρόνια συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, όπως κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 40 χρόνια», προσθέτει η ίδια.

Η Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ καταλήγει αναφέροντας πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κοινές προσπάθειες προστασίας των βιοτόπων αναπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελπιδοφόρο πορεία των πληθυσμών των χελωνών στην περιοχή».


Με πληροφορίες από ΑΡΧΕΛΩΝ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ