Παγκόσμια Ημέρα Δασών με θέμα «Δάση και Καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο»

Με θέμα «Δάση και Καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο» γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Δασών.

Η 21η Μαρτίου κηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2012, με σκοπό την ανάδειξη της σημασία των δασών και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την ανάγκη προστασίας τους.

Αρκουδόρεμα, Βάλια Κάλντα Φωτό: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, η καινοτομία και η χρήση της τεχνολογίας, όπως δορυφόροι και drone, έχουν φέρει «επανάσταση» στην επιστημονική παρακολούθηση των δασών, δίνοντας στα κράτη τη δυνατότητα να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τα δάση τους πιο αποτελεσματικά, να εντοπίζουν πυρκαγιές και να προστατεύουν τα οικοσυστήματα.

Ελατιά Φωτό: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης

Η μάχη κατά της απώλειας δασών απαιτεί νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Καθώς κάθε χρόνο ο πλανήτης χάνει 10 εκατ. εκτάρια λόγω υλοτομίας, ενώ άλλα περίπου 70 εκατ. εκτάρια επηρεάζονται από πυρκαγιές, οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι ουσιώδεις, ώστε να διαθέτουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αειφορική παραγωγή προϊόντων.

Εξάλλου, η καινοτόμος έρευνα ξεκλειδώνει τα καλά κρυμμένα μυστικά του δάσους και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δέντρα με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί: υλικά που προέρχονται από τα δάση και τα δέντρα αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται ως βιώσιμα υποκατάστατα για πλαστικά, δομικά υλικά, υφάσματα, φάρμακα και πολλά ακόμη καθημερινά αντικείμενα.

Αίνος Φωτό: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιόνιων Νήσων

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Δασών με ενημερωτικές δράσεις για μαθητές ανά την Ελλάδα, στη Δαδιά, τον Αίνο, το Χελμό, το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τα Γρεβενά, την Πίνδο και τον Παρνασσό!


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ