Αμερικανικό τσίρκο ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον ζώα για ψυχαγωγία

Μέσα στα απανωτά περιστατικά κακοποίησης, είναι ωραίο να βλέπει κανείς μια νίκη για τα ζώα.

Ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων απ’ όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν, καθώς το τσίρκο UniverSoul, το οποίο επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε ζέβρες, καμήλες και άλλα άγρια και εξωτικά ζώα στις παραστάσεις του, αποφάσισε να ενταχθεί στα τσίρκα που δεν χρησιμοποιούν πλέον καθόλου ζώα.

Πρόκειται για μια νίκη για τα ζώα, η οποία για να έρθει ωστόσο, έπρεπε να προηγηθούν πολλαπλές εκκλήσεις και σθεναρές διαμαρτυρίες από την PETA, να σταλούν μηνύματα από περισσότερα από 100.000 μέλη και υποστηρικτές της που ζητούσαν να μπει «φρένο» στην εκμετάλλευση των ζώων, καθώς και διαφημίσεις κατά της εκμετάλλευσης των ζώων από το τσίρκο, στις οποίες συμμετείχαν και διασημότητες, όπως η Ροζόντα Τόμας από το γυναικείο R&B συγκρότημα TLC.

«Η απόφαση της UniverSoul να σταματήσει την εκμετάλλευση των ζώων στέλνει το μήνυμα στους αρνητές της βιομηχανίας ότι η σκληρότητα δεν μπορεί να συμβαίνει κάτω από τη “μεγάλη σκηνή” στον 21ο αιώνα», δήλωσε η πρόεδρος της PETA, Ίνγκριντ Νιούκιρκ. Η ίδια ευχαρίστησε το τσίρκο που εντάχθηκε στην Ringling Bros και που αντιλήφθηκε πλέον -όπως και άλλα τσίρκα- πως η αποστροφή του κοινού για την σκληρότητα εις βάρος των ζώων ολοένα κι αυξάνεται. Ανέφερε, επίσης, πως η εκπαίδευση, η αιχμαλωσία και η αλυσοδεσία των άγριων ζώων ενθαρρύνει τους πάντες να υποστηρίξουν τα τσίρκα στα οποία εμφανίζονται μόνο άνθρωποι στις παραστάσεις και κανένα πραγματικό ζώο.

Το 2017, έπειτα από δεκαετίες κακοποίησης ζώων και πτώσης των πωλήσεων των εισιτηρίων, το τσίρκο Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus σταμάτησε να χρησιμοποιεί άγρια ζώα στις παραστάσεις του. Το τσίρκο, ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ότι θα ξεκινήσει μια πανεθνική περιοδεία αυτόν τον μήνα, αυτή τη φορά χωρίς ούτε ένα ζώο σε κλουβί, αιχμαλωτισμένο ή αναγκασμένο να παίξει για τη δημόσια ψυχαγωγία.

Τα ομοσπονδιακά αρχεία που απέκτησε η PETA έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των περιοδειών της UniverSoul σημειώθηκαν πολυάριθμες παραβιάσεις της ευζωίας των ζώων, όπως η άρνηση κτηνιατρικής φροντίδας σε μια τίγρη που κούτσαινε, η άρνηση φροντίδας των ελεφάντων και τον περιορισμό μεγάλων αιλουροειδών σε στενά κλουβιά 24 ώρες το 24ωρο.

Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο  των ζώων είχαν παρατηρήσει τραυματισμένες καμήλες, μια τραυματισμένη ζέβρα, ελέφαντες με μελανιασμένα πόδια, καθώς και έναν ελέφαντα με τραύμα στον αστράγαλο. Βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα αποκάλυψε ότι μια καμήλα που χρησιμοποιούσαν για βόλτες είχε δεχθεί δυνατές γροθιές, ενώ υπήρχαν επίσης ζέβρες που πολλές φορές αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν, τρέχοντας μανιωδώς στους πολυσύχναστους δρόμους της Καλιφόρνια.

Κι ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σκληρότητα που συνεπάγεται ο εξαναγκασμός των ζώων να συμμετέχουν σε παραστάσεις, τα τσίρκα που χρησιμοποιούν ζώα βρίσκουν όλο και λιγότερα μέρη για να στήσουν και να παίξουν τις παραστάσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση ζώων για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει ήδη περιοριστεί ή απαγορευτεί εξ ολοκλήρου σε διάφορες πόλεις ανά τις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες.


Με πληροφορίες από World Animal News


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ