Ανάφη: Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα της Λίζας και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των ανθρώπων που την αγάπησαν

Της Βασιλείας Καμάρα

Δύσκολη και επίπονη η στιγμή του αποχαιρετισμού, ειδικά όταν έχεις μοιραστεί πολλές όμορφες στιγμές με τον σκύλο που έγινε σημαντικό μέρος της ζωής σου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή η εμπειρία είναι αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά. Ωστόσο, η καλή προετοιμασία πάντα βοηθάει ο αποχωρισμός να γίνει με αξιοπρέπεια. Αυτό ακριβώς έκανε η πρόεδρος του SAWA, Χριστίνα Καλούδη μαζί με την αντιπρόεδρο Ανδριάνα Ναρντόνε όταν έπρεπε να πουν το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη τους Λίζα, το Γερμανικό Ποιμενικό που γνώρισε την εγκατάλειψη αλλά και την αγάπη των ανθρώπων που την φρόντιζαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι άνθρωποι της Λίζας αποφάσισαν να της χαρίσουν λίγες στιγμές που θα έκανε το τελευταίο στάδιο της ζωής της πιο γαλήνιο. Παρέα με την αγαπημένη της φίλη της τη Λίμπρα, απόλαυσε το τελευταίο της ηλιοβασίλεμα σε μία παραλία με αμμουδιά στην Ανάφη.

Η Λίζα αγαπήθηκε από τους εθελοντές του καταφυγίου της Σαντορίνης (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

«Απολαύσαμε το τελευταίο μας ηλιοβασίλεμα μαζί σε μια παραλία των ονείρων πριν αποχαιρετήσουμε τη Λίζα που ήξερε ότι ήρθε η ώρα… κοιμηθήκαμε μαζί στην άμμο της για τελευταία φορά και με την ανατολή του ήλιου το καράβι θα έπλεε και θα μας έπαιρνε μακριά από το μαγικό νησί της Ανάφης που μετέτρεψε το τέλος της ζωής της Λίζας σε μια λατρεμένη γιορτή…», γράφουν με συγκίνηση.

«Υπάρχουν κάποια σκυλιά που φτάνουν στο καταφύγιο και είναι ήδη εδώ και τόσα φεγγάρια, τα περισσότερα από αυτά είχαν μια πικρή ζωή, περιορισμένα από μια αλυσίδα ή ένα κλουβί. Έχουν μάθει να ανέχονται τόσα πολλά και να μη ζητούν τίποτα… το φαγητό, το νερό, η σκιά, το καταφύγιο είναι πολυτελείς ανέσεις… η προσοχή, η φροντίδα, η καλοσύνη και η αγάπη από τον ιδιοκτήτη τους είναι ακόμα πιο σπάνια», συμπληρώνουν.

Η Λίζα μαζί με την φίλη της, Λίμπρα, σε παραλία στην Ανάφη (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

Η Λίζα γνώρισε την εγκατάλειψη από τον άνθρωπό της

Η Λίζα γνώρισε το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων αφού ο κηδεμόνας της την εγκατέλειψε πριν από πέντε χρόνια. Δεμένη με ένα σχοινί, είχε την επιλογή να το σκάσει, αλλά η αφοσίωση στον άνθρωπο που τον θεωρούσε δικό της, την έκανε να τον περιμένει υπομονετικά ωσότου γυρίσει. Μέχρι που την εντόπισαν οι εθελοντές του Santorini Animal Welfare Association την πιο ζεστή ημέρα του χρόνου και της έσωσαν την ζωή.

«Πριν από 5 χρόνια εγκαταλείφθηκε από τον “άνθρωπό” της, ούτε καν στο σωστό μονοπάτι που οδηγούσε στο καταφύγιο και τυχαία ανακαλύφθηκε μια από τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου», γράφουν και συνεχίζουν «η ειρωνεία με αυτά τα σκυλιά είναι το πόσο πιστά και υπάκουα είναι η φύση τους, η Λίζα ήταν αποκλειστικά δεμένη σε ένα λεπτό σχοινί από το οποίο θα μπορούσε εύκολα να δραπετεύσει αλλά επέλεξε να περιμένει αυτόν που την άφησε εκεί».

Η υγεία της που της κόστισε την υιοθεσία

Για τη Λίζα υπήρξε ενδιαφέρον από οικογένεια να την υιοθετήσει ωστόσο μερικούς μήνες αργότερα οι επιπλοκές κατά την διάρκεια της στείρωσής της παραλίγο να της κοστίσουν την ζωή κι έτσι η υποψήφια οικογένεια ακύρωσε την διαδικασία της υιοθεσίας.

Με γαλήνη και ηρεμία, η Λίζα αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

Η Λίζα επέλεξε τους ανθρώπους του καταφυγίου

Μετά από την ανάρρωση της Λίζας, όλα κυλούσαν φυσιολογικά με τους εθελοντές να την έχουν υπό τη φροντίδα τους. Τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι τελικά η Λίζα τους είχε επιλέξει ως κηδεμόνες της. Πια, ο ευγενικός της χαρακτήρας την έκανε σημαντικό μέλος του καταφυγίου αφού ήταν παρούσα σε όλα τα τασκ, από την φροντίδα κουταβιών ως την παρέα με τα ηλικιωμένα σκυλιά.

Στιγμές με την φίλη της Λίμπρα (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

«Τα χρόνια περνούσαν, μας συνόδευε καθημερινά στο καταφύγιο και η ευγενική της φύση ήταν πολύ χρήσιμη καθώς έπαιρνε όλα τα νέα ορφανά κουτάβια που παίρναμε στο σπίτι μας. Είχε τη χαρά να ζήσει την οικοδόμηση του τελικού μας καταφυγίου, για όλα τα πλάσματα, και έζησε εδώ μαζί μας από την πρώτη μέρα μαζί με όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά που παίρναμε στο σπίτι δίνοντάς τους το δικαίωμα του ανήκειν“».

Οι διακοπές της Λίζας στην Ανάφη (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

Οι τελευταίες ημέρες της 13χρονης Λίζας

Όπως οι περισσότεροι Γερμανικοί Ποιμενικοί, η Λίζα άρχισε να έχει προβλήματα με τους γοφούς της. Στην ηλικία των 13 ετών χειροτέρεψε και το εύθραυστο σώμα της είχε αρχίσει να την εγκαταλείπει.

Πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου, γεννήθηκε η ιδέα να πάρουν τη Λίζα και την καλύτερη -επίσης ηλικιωμένη- φίλη της, Λίμπρα, για σύντομες διακοπές στην Ανάφη, το επόμενο νησί ανατολικά της Σαντορίνης, ένας πραγματικός τελευταίος χαμένος παράδεισος, απάτητος από τον τουρισμό, ευλογημένος με παρθένες παραλίες και ανθρώπους που ζουν με τις αξίες αυτού που ήταν κάποτε η Ελλάδα.

Εκεί πέρασαν μαγευτικές μέρες κάτω από τη σκιά των δέντρων δίπλα στη θάλασσα όπου τις δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν τη Λίζα και την 13χρονη Λίμπρα, η οποία κρατάει ακόμα γερά, να νιώσουν σαν να είναι τα μοναδικά πλάσματα στην ζωή τους.

Η Λίζα στο καρότσι που δώρισαν φιλόζωοι για την διευκόλυνσή της (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

«Το κάρμα έφερε στο δρόμο μας ένα πεταμένο καροτσάκι που μας ήρθε πολύ βολικό και γνωρίσαμε πραγματικά υπέροχες ψυχές με μεγάλη καρδιά για τα ζώα που μας πρόσφεραν βοήθεια με τη Λίζα και έκαναν τις τελευταίες μέρες της όσο το δυνατόν πιο εύκολες», εξηγούν.

«Αντίο Λίζα» (Φωτο: Facebook | Santorini Animal Welfare Association – SAWA)

«Αντίο Λίζα»

Οι άνθρωποι του καταφυγίου δεν θα ξεχάσουν ποτέ την ευτυχία που έφερε σε όλους όσους γνώρισε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που έκαναν αυτό το ταξίδι εφικτό και όσο για τη Λίζα ξέρουμε ότι είναι επανενωμένη τώρα με όλη την παρέα των γερόντων μας που μας περιμένουν να περάσουμε τη γέφυρα του ουράνιου τόξου… μέχρι να ξανασυναντηθούμε», καταλήγουν.

Το pet-in.gr μίλησε τηλεφωνικά με την Χριστίνα Καλούδη η οποία μας είπε ότι χαιρέτησαν τη Λίζα στις 21 Ιουλίου 2023, την ημέρα επιστροφής τους από το ταξίδι στο νησί των παραδείσων.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ