Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις» με αφορμή την απεργία των κτηνιάτρων

Ανακοίνωση με αφορμή την απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη 17 του μήνα κατά του νόμου 4830/21, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» με την οποία επισημαίνει για το νόμο “φάντασμα” ότι είναι ανεφάρμοστος καθώς δεν συμβάλλει στον περιορισμό των αδέσποτων ζώων και ρωτά τι θα γίνουν τα 4.000.000 αδέσποτα και ποια είναι η πρόταση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για τα ζώα συντροφιάς, άστεγα και μη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Νέμεσις»

Ως Ομοσπονδία θα συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στο γενικό συμπέρασμα, ότι ο 4830/21 είναι ένας νόμος ανεφάρμοστος στις περισσότερες διατάξεις του κι ένας νόμος, που όχι μόνο δεν έχει συμβάλλει στο παραμικρό περιορισμό των άστεγων ζώων, αφού τρία χρόνια τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού του αριθμού τους δεν υπάρχει, αλλά που η ανυπαρξία μέτρων, η γελοιότητα των κάθε τρεις και λίγο παρατάσεων των εφαρμοστικών διατάξεων του νόμου, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον ακόμη μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό των εκατομμυρίων άστεγων ζώων, ενώ η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη και εντελώς ανεξέλεγκτη.

Το αστείο δίπολο – στείρωση η γενετικό υλικό – το μόνο το οποίο θα προσθέσει, είναι μερικά εκατομμύρια στις τσέπες κάποιων.

Ο πακτωλός χρημάτων για άχρηστα κυνοκομεία, αντί δημοτικών κτηνιατρείων -κλινικών το μόνο που θα προσθέσει είναι μπόλικο χρήμα στις τσέπες εργολάβων και όχι μόνο. Τίποτα άλλο.

Οι συντριπτικά περισσότεροι Δήμοι παραμένουν χωρίς κανένα προβλεπόμενο μέτρο για τις πράξεις και παραλείψεις τους εναντίον των ζώων, αν δε σε αυτή τη παράμετρο προστεθεί η έλλειψη προσωπικού, επιμορφωμένου, εξειδικευμένου, επιλεγμένου και οι πόροι ψίχουλα, που τους χορηγεί το κράτος, έχουμε την εικόνα ενός κάθετα αντιευρωπαικού κράτους, αφιλόζωου, ανίκανου να αλλάξει τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, ένα κράτος που συνειδητά χρησιμοποιεί τους χιλιάδες εθελοντές, που προσπαθούν να βοηθήσουν τα ζώα, αντί να ενεργεί το ίδιο.

Ένα κράτος που αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επιμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών και των εφαρμοστικών αρχών, αναθέτει σε φίλιες, το λιγότερο, ΜΚΟ και σε αναρμόδιους “καθηγητές” την υποχρέωσή του αυτή.

Έχουμε ένα νόμο που μας έχει γυρίσει πίσω στην εποχή της αρκούδας στο δρόμο, ένα νόμο που βάλλει εναντίον βασικών δικαιωμάτων των ζώων σε πλείστες όσες διατάξεις του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» και τα στελέχη της από τη πρώτη στιγμή που βγήκε στον “αέρα” της διαβούλευσης το νομοσχέδιο, το οποίο ήταν εντελώς αλλαγμένο από εκείνο που αρχικά συζητιόταν στο υπουργείο, σε κάθε τόνο φώναζε και φωνάζει, ότι το νομοσχέδιο ήταν και είναι αντιφιλοζωικό και αναποτελεσματικό, για να δεχτεί ύβρεις, χλευασμούς, αποκλεισμούς, επειδή έλεγε την αλήθεια.

Με ορισμένες από τις εκτιμήσεις της απόφασης της ΔΕ του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου διαφωνούμε κάθετα για λόγους, που πολλές φορές έχουμε αναφέρει.

Εν κατακλείδι ο 4830/21 απέτυχε και απαιτείται ολική αναθεώρηση του.

Απαιτείται ταυτόχρονα η λήψη μέτρων για την εφαρμογή του αναθεωρημένου νόμου και φυσικά κυρίως και πάνω από όλα απαιτείται άλλη εκπαιδευτική πολιτική και θεώρηση στα σχολεία, στο μείζον θέμα Περιβάλλον και Ζώα.

Χωρίς τέτοιες ριζικές και δομικές αλλαγές και πολιτική βούληση, θα είμαστε εσαεί 800 χρόνια πίσω, από άλλες χώρες και φυσικά από έννοιες και αξίες που φανερώνουν πολιτισμό.

Και ο σεβασμός στο Περιβάλλον και τα Ζώα είναι πολιτισμός και αδήριτη ανάγκη να υπάρξει.

Και ρωτάμε τους Νίκη Κεραμέως, Θεόδωρο Λιβάνιο, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: Τι θα γίνουν τα 4.000.000 αδέσποτα;

Ρωτάμε το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Τι θα γίνουν τα 4.000.000 αδέσποτα;

Ρωτάμε τον ΠΚΣ και τη πρόεδρό του Αθηνά Τραχήλη: Ποια είναι η πρόταση σας για τα ζώα συντροφιάς, άστεγα και μη;


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ