Υπόθεση βασανιστή γατών στο Βοτανικό: 8 χρόνια ποινή κάθειρξης χωρίς αναστολή στον δράστη – Μεγάλη νίκη της δικηγόρου Έλενας Αρβανίτη

Σε 8 χρόνια ποινή κάθειρξης χωρίς αναστολή καταδικάστηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο βασανιστής και δολοφόνος γατών στο Βοτανικό ενώ του επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 27.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του zoosos, κατά του κατηγορούμενο κατέθεσαν πέντε μάρτυρες ενώ ο ψυχίατρος που τον εξέτασε διέγνωσε ότι πάσχει από διαταραχή F19, μία ψυχική διαταραχή της συμπεριφοράς από χρήση πολλαπλών φαρμάκων και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών, σε συνδυασμό με αντικοινωνική διαταραχή συμπεριφοράς.

Ο δράστης που είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2023, φαινόταν σε βίντεο να τυλίγει μία γάτα σε μια μπλούζα χτυπώντας την με δύναμη στο έδαφος και στην συνέχεια μπαίνει στην πυλωτή προσπαθώντας να την θανατώσει.

Αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες και σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν στην περιοχή του Κολωνού, το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2023 και ο δράστης ομολόγησε τα εγκλήματα και σχηματίστηκε δικογραφία.

Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) κρίθηκε προφυλακιστέος.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δικηγόρου Έλενας Αρβανίτη που εκπροσώπησε την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

Συγκεκριμένα η κ. Αρβανίτη αναφέρει:

Ποινή ανάλογη της πράξης
Το Μ.Ο.Δ Αθηνών καταδίκασε χθες σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, τον κατηγορούμενο για τη θανάτωση γατιών στο Βοτανικό.
Το κατηγορητήριο αφορούσε τη θανάτωση δύο ζώων με ειδεχθή τρόπο και μάλιστα ενώπιον μαρτύρων.
Η διαδικασία πολύωρη και η Έδρα στάθηκε ψηλά και απέμεινε όντως τι δίκαιο.
Η Εισαγγελική λειτουργός και ο δεινός λόγος της θα παραμείνουν έντονα χαραγμένα στη μνήμη μου και θα μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω τον αγώνα.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από την πρώτη ημέρα της σύλληψης του δράστη δήλωσε νομίμως την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και την επανέλαβε στο ακροατήριο.
Επισημαίνω ότι η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα ( μειοψήφησαν μόνο δύο μέλη)και αντιμετώπισε με σεβασμό τη ζωή μη ανθρώπινων όντων, ανυπεράσπιστων στη βαναυσότητα.
Η Απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρό δεδικασμένο σωστής εφαρμογής του Νόμου για την προστασία των ζώων.
Δυστυχώς εκτός από την άξια Εισαγγελέα δεν θα ξεχάσω και το φρικτό χαμόγελο του κατηγορουμένου κατά τη διάρκεια της απολογίας του…

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook συγχαίρει την Έλενα Αρβανίτη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η χώρα μας διαθέτει έναν εξαίρετο νόμο. Έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους που ελάχιστες χώρες διαθέτουν στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά έχουμε φυλάκιση χωρίς αναστολή αποκλειστικά για παράβαση του άρθρου 24, παρ. 1, εδ. β του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία και το βασανισμό δύο γατών στο Βοτανικό καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και επιπλέον του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 27.000 ευρώ. Θερμά συγχαρητήρια στην εξαίρετη δικηγόρο Έλενα Αρβανίτη που προέβη σε δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης των Ζώων.

Με τη σειρά της, η διευθύντρια του Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου με ανάρτηση της επισημαίνει ότι η ατιμωρησία δε συνεχίστηκε και πως επιτέλους ήρθε η δικαίωση:

Ένας βασανιστής και δολοφόνος ζώων μπαίνει για πρώτη φορά φυλακή αποκλειστικά για παράβαση του άρθρου 24, παραγράφου 1, εδαφίου β, του νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων. Πρόκειται για τον άνδρα στον Βοτανικό ο όποιος κατηγορήθηκε για τον βασανισμό και τη φόνευση δύο γατιών. Καταδικάστηκε σήμερα σε 8 χρόνια ποινή κάθειρξης χωρίς αναστολή και με πρόστιμο 27.000 ευρώ (πλην του διοικητικού). Αυτή τη φορά η ατιμωρησία δε συνεχίστηκε. Δεν έπεσε στα μαλακά ο δράστης. Θερμά συγχαρητήρια στην καταπληκτική δικηγόρο Έλενα Αρβανίτη που εκπροσώπησε την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και στην Ομάδα Κατά της Κακοποίησης των Ζώων που παρίσταντο στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας. Επιτέλους και μια δικαίωση.
* Ο πρώτος που εκτίει ποινή φυλάκισης (και) για φόνευση ζώου είναι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ