Αυτοψία Dogs’ Voice στη χωματερή της Ξάνθης με τα εκατοντάδες εξαθλιωμένα αδέσποτα – Η εκτίμηση και οι προτάσεις

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dogs’ Voice, αφού παρέδωσε τις τροφές που συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με το Humanity Greece, επισκέφτηκε τη χωματερή της Ξάνθης όπου ζουν εκατοντάδες αδέσποτα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και τον τεράστιο αγώνα των εθελοντών που τα φροντίζουν.

Το Dogs’ Voice μετά από αίτημα συνάντησης με τον δήμαρχο Ξάνθης, Στράτο Κοντό, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το επείγον θέμα των αδέσποτων ζώων και συζητήθηκε η επόμενη μέρα ενώ έκανε εκτίμηση της κατάστασης υποβάλλοντας προτάσεις και λύσεις.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 200 ζώα τα οποία είναι αστείρωτα και επισημαίνει ότι “είναι άκρως φοβικά και πιάνονται μόνο με ειδικό συνεργείο περισυλλογής” ενώ τονίζει ότι όσα πιάνονται -ανάμεσά τους και κουτάβια- και είναι άρρωστα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο όπου λαμβάνουν θεραπείες από τον φιλοζωικό σύλλογο «Αδέσποτουλια Ξάνθης» και μεταφέρονται στους γιατρούς.

Η εκτίμηση του Dogs’ Voice για την κατάσταση μετά την αυτοψία

  1. Τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν μέσω σταθμών σίτισης και ανάπαυσης σε χώρο έξω από το εργοστάσιο. Θα πρέπει να δημιουργηθούν 8-10 υπόστεγα με βιοκλιματικό σχεδιασμό και ταΐστρες.
  2. Στειρώσεις με οργάνωση και κατάλληλη ομάδα περισυλλογής: τα Αδεσποτουλια Ξάνθης και οι Animal Action Greece και Greek Animal Rescue έχουν ήδη υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με επιτυχία. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη συνδρομή της Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που έχει ήδη ζητήσει επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι απαιτούμενες δαπάνες.
  3. Ξεκάθαρη απόφαση για τον Δήμο ο οποίος έχει αρμοδιότητα διαχείρισης. Κανένας Δήμος δεν διατίθεται να περάσει τα τσιπ των ήδη στειρωμένων ζώων αλλά και όσων στειρωθούν στο μέλλον στο δικό του ΑΦΜ. Ελπίζει ότι η Ειδική Γραμματεία θα ορίσει ρητά τις αρμοδιότητες βάσει διοικητικών ορίων και θα επιλύσει το θέμα.
  4. Το παλιό κυνοκομείο πρέπει να ανακαινισθεί για να αξιοποιηθεί ως σταθμός αποθεραπείας και κουταβιών των ζώων που διαβιώνουν εκεί.
  5. Η πρόσβαση σε τροφή πρέπει να παραμείνει αδιάκοπη. Η σίτιση των ζώων σε σταθερά σημεία είναι τεράστιας σημασίας. 200 κιλά την ημέρα δίνονται στα ζώα αυτά.
  6. Υιοθεσίες των ζώων που θα υποστηρίζονται από το τοπικό καταφύγιο.

Τέλος, όπως αναφέρει το Dogs’ Voice, θα στηρίξει απολύτως τα Αδεσποτούλια Ξάνθης και τους ήδη συνεργάτες τους Animal Action Greece παρέχοντας συνδρομή στο κομμάτι της μελέτης για την κατασκευή των σταθμών, με παροχή τροφής, με ανάληψη της φροντίδας 10 ζώων που θα μεταφερθούν στην Αθήνα και με δωρεά συστήματος ψηφιακής καταγραφής των ζώων.

«Πιστεύουμε πολύ πως όπου υπάρχει συνεργασία υπάρχουν και αποτελέσματα. Για να δούμε τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει υπεύθυνα τον ρόλο του», συμπληρώνει ο οργανισμός.

Παρακάτω ολόκληρη η ανάρτηση του Dogs’ Voice για την επίσκεψή του στην Ξάνθη


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ