Ξάνθη: Φιλοζωικές οργανώσεις και απλοί πολίτες ανοίγουν την αγκαλιά τους για τα αδέσποτα της χωματερής

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες που φέρνει στο φως η πρόεδρος του Συλλόγου Αδεσποτούλια Ξάνθης, Άννα Μαρία Ζαφειριάδου με τα εκατοντάδες αδέσποτα που ζουν σε τραγικές συνθήκες σε χωματερή.

Τα ζώα που αργοπεθαίνουν στο χώρο της χωματερής στην τοποθεσία Δ.Ι.Α.Μ.Α.Θ, ανάμεσά τους αρκετά κουτάβια, είναι άρρωστα, φοβικά και υποσιτισμένα και χρήζουν άμεσης βοήθειας. Η χωματερή είναι στα όρια των Δήμου Ξάνθης και Δήμου Τοπείρου και χρησιμοποιείται και από τους δύο και όπως καταγγέλλει η κ. Ζαφειριάδου, οι Δήμοι δεν τηρούν την νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα όπως την στείρωση, την κτηνιατρική περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την τροφή τους.

Επιπλέον, η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 22/1 διαψεύδει τις φήμες που διαδίδουν ότι τα σκυλιά ήρθαν από την Βουλγαρία: «Τα ζώα αυτά τοποθετήθηκαν εκεί από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης. Ζώα που μάζεψε ο Δήμος Ξάνθης μέσα από την πόλη, χωρίς να εμβολιάσει, χωρίς να στειρώσει, χωρίς να περιθάλψει και χωρίς να παρέχει χώρους σίτισης και καταλύματα για να προστατευθούν τα ζώα από τις καιρικές συνθήκες». Και συνεχίζει: «Τα ζώα αυτά αναπαράγονται, δεν βρίσκουν τροφή και είναι σε άθλια κατάσταση. Όταν δεν βρίσκουν να φάνε έχουν φτάσει σε σημείο να τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό με τις χωματερές είναι σε όλη την Ελλάδα, και κανείς δεν πράττει αρμοδίως».

Η κ. Ζαφειριάδου τονίζει τέλος ότι τα ζώα αυτά πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγονται ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να έχουν μια ευκαιρία να βρουν σπίτι.

Παρακάτω ολόκληρο το δελτίο Τύπου

Ανοίγουν την αγκαλιά τους για τα αδέσποτα της χωματερής

Πολλοί είναι εκείνοι που άνοιξαν την αγκαλιά τους για τους εθελοντές και για τα ζωάκια της χωματερής και ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν.

Τα Αδεσποτούλια Ξάνθης ευχαριστούν την Greek Animal Rescue που έστειλε φάρμακα και είναι μαζί τους από την πρώτη στιγμή αλλά και το Dogs’ Voice και το Humanity Greece που δεν έμειναν άπραγοι.

Δεν θέλουν χρήματα

Ο φιλοζωικός σύλλογος τονίζει ότι δεν θέλει χρήματα και το μόνο που χρειάζονται είναι τροφές και φάρμακα.

Δίνονται οι λογαριασμοί Viozois από όπου προμηθεύονται τις παλέτες με τις τροφές για την ανακύκλωση.

Μπορείτε να καταθέσετε εκεί με αιτιολογία: ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΛΙΑ ΤΡΟΦΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗ (δείτε τη τελευταία φωτογραφία με τους λογαριασμούς).

Όποιος θέλει να στείλει τροφές ή φάρμακα, υπάρχει μεταφορική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που συνεργάζονται. Για τις άλλες πόλεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί με τον σύλλογο.

Animal Action Greece και Greek Animal Rescue δίπλα στα αδέσποτα της χωματερής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το pet-in.gr είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο ότι η Animal Action Greece σε συνεργασία με την Greek Animal Rescue βοηθάει την επείγουσα κατάσταση στην Τόπειρο με τροφές, φάρμακα και χρήματα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η υπεύθυνη προγραμμάτων της Animal Action Greece κ. Σεραφίνα Αβραμίδου η οποία επισκέφτηκε την χωματερή δύο φορές, τον Ιούλιο, μετά από πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, κ. Μάρσα Δημοπούλου και η οργάνωση Animal Action Greece σε συνεργασία με την Greek Animal Rescue, ήρθαν σε επικοινωνία με την κ. Άννα Μαρία Ζαφειριάδου για να δημιουργήσουν ένα πλάνο βοήθειας. Το πρώτο που έκαναν, μετά από συνεννόηση με την κ. Ζαφειριάδου, ήταν να χορηγήσουν έναν μεγάλο αριθμό χαπιών Bravecto για την αποπαρασίτωση των ζώων.

Σύμφωνα με την κ. Αβραμίδου, προς τα μέσα καλοκαιριού και μετά από παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως, δόθηκαν 30.000 ευρώ από τους δήμους για την στείρωση (σε συνδυασμό με εμβολιασμό, εξετάσεις αίματος, τσιπάρισμα και αποπαρασίτωση) σκύλων από την χωματερή και έτσι κατάφεραν να φροντιστούν τουλάχιστον 150 ζώα. Λόγω ωστόσο των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο, οι δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να πάρουν αποφάσεις, ούτε να κάνουν νέες συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν να βοηθήσουν μέχρι να αναλάβουν οι νέοι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, με προοπτική να κάναν μαζί με την κ. Δημοπούλου μια συνάντηση μαζί τους αρχές Φεβρουαρίου.

Για τον λόγο αυτό, δόθηκε και από τις δύο οργανώσεις ένα μεγάλο ποσό στα Αδεσποτούλια Ξάνθης μέσω του οποίου φροντίστηκαν 180 ζώα, εκ των οποίων στειρώθηκαν τα 157 (τα υπόλοιπα ήταν ήδη στειρωμένα). Με μέρος αυτού του ποσού, καλύφθηκαν οι τροφές μέχρι τις 19/1, ενώ δόθηκαν κάποια επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί η τροφή μέχρι τέλος του μήνα οπότε και ευελπιστούν να παραλάβει η κ. Ζαφειριάδου 15 παλέτες τροφής από οργάνωση του εξωτερικού, όπως κανόνισε η Animal Action Greece.

Η κ. Αβραμίδου είναι αισιόδοξη ότι με θετική πρόθεση από όλους τους εμπλεκόμενους, τα πράγματα θα μπουν σε σωστό, διαχειρίσιμο, αποτελεσματικό δρόμο. «Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι με στόχο μας την ευζωία των ζώων», τονίζει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση

Dogs’ Voice και Humanity Greece συλλέγουν τροφές και φάρμακα

Το Dogs’ Voice φανερά σοκαρισμένο με τις εικόνες που έρχονται από την Ξάνθη, συλλέγει τροφές και αντιπαρασιτικά σε συνεργασία με το Humanity Greece.

Η συλλογή ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 24/1 έως το Σάββατο 27/1 ώστε να αναχωρήσουν για την Ξάνθη από Δευτέρα.

Όποιος επιθυμεί να προσφέρει γι’ αυτά τα ζώα, η συλλογή πραγματοποιείται καθημερινές 11:00-17:00 και Σάββατο 11:00-15:00 στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο του Humanity, Μυλλέρου 76, Αθήνα 104 36.

Στην παρακάτω φωτογραφία θα βρείτε και τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε με τη δωρεά σας τους ανθρώπους που παλεύουν για όλο αυτό.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ