Δεκαεννέα γαϊδουράκια σώθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι το 2023

Συνολικά δεκαεννέα γαϊδουράκια σώθηκαν από άσχημες συνθήκες χάρη στην συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι το 2023 σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε την πρωτοχρονιά.

Το 2023 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τα ζώα γενικότερα. Με πολυάριθμα περιστατικά εγκατάλειψης, παθητικής κακοποίησης και κακής φροντίδας, χωρίς τη συνδρομή εθελοντών, φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, πολλά από αυτά θα έβρισκαν κακό και άδικο τέλος εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας.

Ειδικότερα, η Γαϊδουροχώρα έσωσε και φρόντισε αρκετά περιστατικά που οφείλουμε να αναδείξουμε και να επικροτήσουμε. Μερικά από αυτά τα γαϊδουράκια φιλοξενούνται σήμερα στο κέντρο για το γαϊδούρι ενώ άλλα υιοθετήθηκαν από υπεύθυνους κηδεμόνες.

Η Γαϊδουροχώρα στον απολογισμό της παρουσιάζει ιστορίες διάσωσης και μας θυμίζει ότι η δουλειά του εθελοντή έχει πολλά παρακλάδια, μεταξύ των οποίων η οργάνωση, ο σωστός συντονισμός και η απασχόληση με τα ζώα.

Ορέστης

Η πρώτη ιστορία είναι αυτή του νεογέννητου Ορέστη που εγκαταλείφθηκε στους πρόποδες του Υμηττού τον Ιανουάριο και συγκλόνισε το πανελλήνιο. Αφού τον “ανέστησαν” σήμερα ένας υγιέστατος και πολύ χαρούμενος νέος, που απολαμβάνει την παρέα και την αγάπη όλων. «Ο μικρός Ορέστης ήταν σίγουρα το πιο τυχερό γαϊδουράκι της χρονιάς που πέρασε», γράφει το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι.

Κλειώ και Δάφνη

Τα δύο επόμενα γαϊδουράκια, η Κλειώ και η Δάφνη, ήρθαν στη Γαιδουροχώρα με εντολή εισαγγελέα. Αφαιρέθηκαν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτης τους που κατηγορείται για επανειλημμένα περιστατικά παραμέλησης και παθητικής κακοποίησης που οδήγησαν τελικά στο θάνατο ένα ακόμα γαϊδουράκι του. Οι δυο πολύ νεαρές σε ηλικία γαϊδουρίτσες είναι πιθανότατα μάνα και κόρη. Έφτασαν τρομαγμένες, υποσιτισμένες και με δερματικές παθήσεις. Σήμερα έχουν επανέλθει, έχουν κοινωνικοποιηθεί και είναι χαρούμενες και πολύ τρυφερές.

Αλίκη (σήμερα Πηνελόπη)

Η Αλίκη ζούσε σε κτήμα στα Οινόφυτα, όταν ο άνθρωπος της πέθανε ξαφνικά.  Ήταν ένα φοβικό γαϊδουράκι που απέφευγε τους ανθρώπους. Δούλεψαν σχεδόν δύο μήνες -μαζί με τους συγγενείς που την ανέλαβαν- για να κοινωνικοποιηθεί και της βρήκαν ένα υπέροχο σπιτικό στην Αντίπαρο, όπου την μετέφεραν στα τέλη Αυγούστου. Την ονόμασαν Πηνελόπη και ζει τρισευτυχισμένη παρέα με τον Πελεγκρίνο, κοντά σε ανθρώπους που τα λατρεύουν.

Γιάννος

Ένας αρσενικός γαϊδαράκος από τη Τήνο, που ο άνθρωπος του αδυνατούσε πλέον να τον κρατήσει, υιοθετήθηκε από ένα νέο παλικάρι στη Σύρο, που επέλεξε να ξαναφτιάξει στο πατρικό του κτήμα και να ζήσει κοντά στα ζώα του. Όποτε μιλούν τους τονίζει με περηφάνια πως δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο γάιδαρο. Ο Γιάννος του, είναι ακριβώς ότι ονειρευόταν!

Κόρα

Η γαϊδουρίτσα που βρέθηκε εγκαταλειμμένη στους Θρακομακεδόνες στα τέλη καλοκαιριού: ένα ηλικιωμένο ζώο που πετάχτηκε όταν έπαψε να είναι χρήσιμο. Υιοθετήθηκε από τους ανθρώπους που τότε προσφέρθηκαν να την μεταφέρουν προσωρινά στο στάβλο τους, αλλά τελικά  -όπως φαίνεται -την ερωτεύτηκαν και θέλησαν να την κρατήσουν! Την ονόμασαν Κόρα και είναι πραγματικά χαρούμενη!

Η πυρόπληκτη γαϊδουρίτσα από τα Άνω Λιόσια

Η γαϊδουρίτσα από τα Άνω Λιόσια, που ο στάβλος της κάηκε στις φωτιές του καλοκαιριού. Η ηλικιωμένη κυρία της δεν είχε πια τη δυνατότητα να την κρατήσει. Υιοθετήθηκε και ζει σε κτήμα στον Ασπρόπυργο παρέα με άλλα γαϊδουράκια.

Η ηλικιωμένη γαϊδουρίτσα από το Ελατοχώρι Πιερίας

Η ηλικιωμένη γαϊδουρίτσα εγκαταλείφθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας το καλοκαίρι και σε συνεργασία με την Animal Action βρήκαν υιοθεσία στα Τρίκαλα και ανέλαβαν την μεταφορά της. Σήμερα ζει παρέα με ένα αλογάκι σε ένα όμορφο κτήμα κοντά σε ανθρώπους που την αγαπάνε.

Ντιν και Νταν

Τα δύο αρσενικά νεαρά γαϊδουράκια που κυκλοφορούσαν αδέσποτα στο Μαράθι Μυκόνου από τις αρχές καλοκαιριού. Με τη πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της φιλοζωικής Μυκόνου, οδηγήθηκαν σε ασφαλές χωράφι και μετά από εβδομάδων δουλειά εξοικείωσης- καθώς δεν ήταν διαχειρίσιμα- μετέβησαν στο νησί για να τα μεταφέρουμε στην Πάρο, στο Μesovounia Nature Reserve and Sanctuary που άνοιξε την αγκαλιά του στα δυο υπέροχα αυτά ζώα: τον Ντιν και τον Νταν.

Ζωή και Ευθύμης

Δύο ακόμα γαϊδουράκια από τη Μύκονο, η Ζωή και ο Ευθύμης, που οι άνθρωποι τους αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες,  βρήκαν νέο σπίτι με τη συνεργασία του κτηνιάτρου Μ. Βορίσση και μεταφέρθηκαν στη Σύρο.

Ίο (σήμερα Σάββας)

Ο Ίο, που είχε εγκαταλειφθεί σε οικόπεδο στο Κορωπί τον περασμένο Νοέμβριο (αποτέλεσμα κάποιας αποτυχημένης δοσοληψίας), υιοθετήθηκε και ζει παρέα με ένα ακόμα γαϊδουράκι σε κτήμα στα βόρεια Προάστια. Τον φωνάζουν Σάββα και με τον Αντωνάκη έχουν γίνει κολλητοί φίλοι που παίζουν ασταμάτητα.

Κοκόνα

Η Κοκόνα υιοθετήθηκε κι αυτή και ζει σε κτήμα κοντά στη Γαϊδουροχώρα παρέα με ένα άλογο και άλλα οικόσιτα ζωάκια. Η Κοκόνα που ήταν πάντα συνεσταλμένη και ντροπαλή, τώρα είναι αρχηγός στο κοπάδι της και τους κάνει όλους ότι θέλει.

Ντόλυ

Η Ντόλυ από την Άνδρο, ήρθε στις εγκαταστάσεις μας στα μέσα Οκτωβρίου. Είναι μια μεσήλικη γαϊδουρίτσα που έμεινε αρκετά χρόνια μόνη μετά τον θάνατο του ανθρώπου της. Την φρόντιζαν όσο μπορούσαν αυτοί που πήραν το κτήμα στο οποίο ζούσε, όμως τώρα που μεγάλωσε κρίθηκε πως θα είναι καλύτερα να την αναλάβουν.

Ρώσσος και Καλλίνικος

Δύο νεαρά αρσενικά γαϊδουράκια από τη Χίο, ο Ρώσσος και ο Καλλίνικος, βρήκαν νέο σπίτι στο Καρλόβασι Σάμου. Η διαδικασία ταξιδιού και εγγράφων δεν είναι πάντα η πιο εύκολη, οπότε η μετακίνηση αυτών ακόμα εκκρεμεί να γίνει.

Ιουλίδα και Κορησσία

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, δύο παραμελημένα γαϊδουράκια από τη Τζιά -η Ιουλίδα και η Κορησσία όπως τις ονόμασαν- μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Γαϊδουρόχωρας για να ταξιδέψουν σύντομα στο νέο τους σπίτι στην Ιθάκη. Ο νέος τους κηδεμόνας έχει προετοιμάσει τον χώρο τους, έχει μελετήσει τα πάντα γύρω από τα γαϊδουράκια και περιμένει να τους προσφέρει τη ζωή που δεν χάρηκαν, με την καθοδήγηση του κέντρου.

Όσο ήταν ακόμα στο νησί, δέχθηκαν την πρώτη φροντίδα από τους γιατρούς της Animal Action ενώ στο διάστημα παραμονής τους, έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν τις φοβίες τους, καθώς είναι φανερό ότι έχουν δεχθεί κακή μεταχείριση.

«Δεκαεννιά περιστατικά λοιπόν που βρήκαν προστασία, στοργή και μια καινούργια ζωή. Κοντά τους και τα υπόλοιπα γαϊδουράκια που φιλοξενούνται μόνιμα στη Γαϊδουροχώρα, για τα οποία φυσικά δεν παύουμε να μεριμνούμε», επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι και καταλήγει ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν: την Περιφέρεια Κυκλάδων, την Περιφέρεια Τζιάς και Άνδρου, την κτηνίατρο κα Βελούδου, τον κτηνίατρο κο Βορίσση, τους εθελοντές στους Θρακομακεδόνες, στη Μύκονο, στη Τζιά και το Ελατοχώρι και γενικά όσους νοιάστηκαν, ειδοποίησαν και με τη μεσολάβηση τους διευκόλυναν να πραγματοποιηθούν αυτές οι διασώσεις.

Τέλος, το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι ευχαριστεί τα νέα σπίτια, που απλόχερα έδωσαν προστασία και αγάπη σε πλάσματα που βρέθηκαν σε ανάγκη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ