Ένα διαφορετικό Σάββατο με τους «Φιλόζωους Εθελοντές Πάτρας», στο Πνευματικό Κέντρο των Αγ. Θεοδώρων στα Δεμένικα

Το Σάββατο 18 Μαρτίου οι «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» επισκέφτηκαν το Πνευματικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στα Δεμένικα στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης για τα ζώα.

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος καλλιέργειας ενσυναίσθησης σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε μια διαφορετική αξία. Ο Πατήρ Χριστόδουλος από το φθινόπωρο είχε εκφράσει την διάθεση του για ενημερωση των παιδιών για τα ζώα.

Ωστόσο η φιλοζωική ομάδα έκρινε πως ήταν επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα εξαιτίας ενός θλιβερού περιστατικού που αφορούσε καοποίηση κουταβιών και σκυλίτσας.

Φωτο Φιλοζωοι Εθελοντες Πατρας – Save Patras Strays

Η φιλοζωική περιέγραψε αναλυτικά το συμβάν:

Συνέβη ένα θλιβερό περιστατικό με τρία κουταβάκια μιας αδέσποτης σκυλίτσας που εμφανίστηκαν την ημέρα γιορτής της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στα Δεμένικα. 

Το ένα το χτύπησε αυτοκίνητο, κούρνιασε σε μια αυλή και στη συνέχεια το βρήκε η Δώρα μαζί με άλλη εθελόντρια και το μετέφερε στον κτηνίατρο.

Τα άλλα δύο τα χτύπησε με σκουπόξυλο ένας περίοικος και απείλησε μάλιστα όσους τους έδειχναν συμπόνια και τα τάιζαν. Ειδοποιήθηκε αστυνομία αλλά δεν μπόρεσε να βρει άκρη σ’ αυτό το χαμό. Το ένα εκ των δύο που χτυπήθηκαν με το σκουπόξυλο το φόρτωσε κάποιος σε μια καρότσα, έφυγε και έκτοτε αγνοείται. Το άλλο το φύλαξαν σε ένα χωράφι και αυτό που αρχικά το χτύπησε αυτοκίνητο όταν πια επέστρεψε από τον κτηνίατρο το ανάλαβε να το φιλοξενήσει μια ευγενική μικρή κοπελίτσα η Μαρία και η αδερφή της η Άννα. 

Οι εθελοντές του Συλλόγου ψάχνουν υιοθεσίες και τα δύο αυτά κουτάβια, ενώ βρήκαν τη μανούλα τους και κανόνισαν ιδίοις πόροις τη στείρωσή της άμεσα. 

Μετά από όλα αυτά σκέψη και πρωτοβουλία της Δώρας Αγγελετοπούλου και σε συνεργασία με τον εξαιρετικό αρχιμανδρίτη Π. Χριστόδουλο Ζώη, ιερέα της εκκλησίας και ως φαίνεται και φάρο για τη νέα γενιά, ήταν όλο αυτό ντροπιαστικό για την κοινωνία μας συμβάν να μετατραπεί σε κάτι δημιουργικό έτσι ώστε να περιορίσουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Αυτό που εγγυάται στο διηνεκές μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο και την πόλη μας, είναι η Παιδεία, η Ενημέρωση, η Καλλιέργεια συνειδήσεων, αναφέρουν οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας.

Γι᾽ αυτό λοιπόν το Σάββατο αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση του πατέρος Χριστόδουλου, βρέηκαν εκεί πολλοί εθελοντές του συλλόγου ούτως ώστε γίνει η παρούσα δράση στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας που πρόσφερε με χαρά ο ξεχωριστός αυτός ιερωμένος. 

Φωτο Φιλοζωοι Εθελοντες Πατρας – Save Patras Strays

Παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή/συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και μοίρασμα ιστοριών και εμπειριών με τα παιδιά.

Στην ξεχωριστή αυτή μέρα συμμετείχαν ένθερμα οι υπέροχοι κατηχητές/τριες Άννα, Πέγκυ Θεοδώρα, Νίκος, Μαρία και η εθελόντριά και εκπαιδευτικός Μάρθα. 

Μίλησαν για όλα τα ζώα, εστίασαν σ’ αυτά που ζουν μαζί μας ως κατοικίδια, ανέφερν σημεία του νόμου, υποχρεώσεις των κηδεμόνων, πώς δημιουργούνται τα αδέσποτα, τι μπορούμε να κάνουμε γι᾽ αυτό μικροί και μεγάλοι. 

Τοποθετήθηκε και ποτίστρα και ταΐστρα έξω από το πνευματικό κέντρο από τον π. Χριστοδουλο.

Η λέξη που κυριάρχησε εκ μέρους των παιδιών ήταν «Σεβασμός»! Σεβασμός σε κάθε ύπαρξη. 

«Τα παιδιά είναι η αυριανή κοινωνία και η σωστή εκπαίδευσή τους δίνει μεγάλες ελπίδες». 

Στο τέλος της παρουσίασης-συζήτησης, όλοι έφταιξαν αυτοσχέδια σπιτάκια για τις αδέσποτες γατούλες, τα παιδιά τα ζωγράφισαν κι έγραψαν πάνω συνθήματα της αγνής καρδιάς τους. 

Φεύγοντας, στην έξοδο, περίμενε τα παιδιά η Εσμα, το κουτάβι που φιλοξενείται, από το παραπάνω περιστατικό, ώστε να καταλάβουν ότι δεν συμβαίνουν μόνο άσχημα στην περιοχή, αλλά με ενδιαφέρον, μπορούμε να πετύχουμε κάτι όμορφο.

Τραγούδησαν ένα υπέροχο τραγούδι για έναν καλύτερο κόσμο των ονείρων όλων μας, κι ακούστηκαν ιστορίες από τις δασκάλες που πολλές φορές φέρνουν θλίψη και μεγάλο προβληματισμό για το αν άραγε πράγματι είναι γνωστά τα προβλήματα κουλτούρας (αναφορικά με τα ζώα) του λαού μας σε σε όλο το εύρος τους και σ’ αυτούς που θα᾽πρεπε.

Φωτο Φιλοζωοι Εθελοντες Πατρας – Save Patras Strays

«Όπως και να᾽χει προτιμάμε να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία, και το ποτήρι των προσδοκιών μας μισογεμάτο, να γεμίζουμε όλοι ενέργεια και να πιστεύουμε στη δύναμη της Συλλογικότητας» τονίζουν. 

«Ευχαριστούμε πολύ για την τόσο όμορφη φιλοξενία και εμπειρία, Αγίους Θεοδώρους στα Δεμένικα, στην Πατρα, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι τέτοιες πρωτοβουλίες που μόνο ελπίδα για ενα καλύτερο αύριο δίνουν» συμπληρώνουν.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ