Γιατί έχουμε 4.000.000 άστεγα ζώα;

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/9 το διαδικτυακό φόρουμ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι «Νέμεσις» με τη συμμετοχή εκλεγμένων και υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. 

Το κεντρικό θέμα της συζήτησης αυτής ήταν ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητα, φιλοζωική και μη, καθώς και τις δημοτικές διοικήσεις εδώ και πολύ καιρό: Το θέμα των άστεγων ζώων.

Το αιώνιο και άλυτο αυτό ζήτημα απαιτεί άμεση δράση και διάλογο και γι’ αυτό τον λόγο συναντήθηκαν υποψήφιοι αξιωματούχοι της δημοτικής αυτοδιοίκησης της χώρας, για να αναζητήσουν λύσεις.

Γιατί έχουμε 4.000.000 άστεγα ζώα; Είναι το βασικό ερώτημα που τέθηκε στη διαδικτυακή συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και γύρω από το οποίο περιστράφηκε η εισήγηση-πρόταση της Ομοσπονδίας.

Ένα ερώτημα που απευθύνεται κυρίως και πάνω από όλα στη Κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ και ζητά απάντηση.

Ο διάλογος συντονίστηκε από την δημοσιογράφο του Star Channel, κ. Άννα Σταματιάδου, η οποία διευκόλυνε τη συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Οι προσδοκίες της Ομοσπονδίας πριν από τη διεξαγωγή του φόρουμ ήταν υψηλές, καθώς για πρώτη φορά οι υποψήφιοι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση των άστεγων ζώων στην περιοχή μας.

Στη συνάντηση ακούστηκαν οι προβληματισμοί που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές, υποψήφιοι φιλόζωοι και εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ενώ διατυπώθηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις.

Η συζήτηση κάλυψε τόσο θέματα τοπικού χαρακτήρα, όσο και γενικότερης πολιτικής και εφαρμογής του νόμου.

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή συνάντηση | Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από την εισηγήτρια εκ μέρους της «Νέμεσις», Νατάσα Μπομπολάκη, εκτιμήθηκε πως επείγει πλέον η επαναξιολόγηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα, αφού τα άστεγα ζώα υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια στην επικράτεια.

Επίσης επισημάνθηκαν τα σημεία κλειδιά, στα οποία πρέπει εφεξής να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των εθελοντών και των σε λίγο εκλεγμένων νέων δημοτικών αρχών.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η ανακατεύθυνση κονδυλίων προς τη δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων που θα λειτουργούν και ως ενδιαίτημα χρηζόντων βοήθεια ζώων με περίπου 40 θέσεις, όπου θα γίνονται συνεχείς, καθημερινές, συστηματικές και με σχέδιο στειρώσεις και όχι όπως γίνεται τόσες δεκαετίες τώρα χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα ως προς τη μείωση του άστεγου αριθμού, εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται (πετιούνται) για κατασκευή κυνοκομείων-φυλακών προς τέρψη τοπικών συμφερόντων και εργολάβων.

Συνολικά 35 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορους Δήμους της χώρας συμμετείχαν στη συνάντηση παρά το γεγονός ότι η προεκλογική τους εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η συζήτηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση αυτού του κοινωνικού προβλήματος και ζήτησαν να συνεχιστούν και να παγιωθούν τέτοιες συναντήσεις και ότι ο διάλογος που διαμορφώθηκε θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων στο πρόβλημα των άστεγων ζώων στη κάθε πόλη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ