Ελεφαντάκι 9 ετών πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης από ξαφνική ασθένεια

Το 9 ετών ελεφαντάκι έφυγε από τη ζωή μόλις λίγες ημέρες αφότου οι φύλακες του ζωολογικού κήπου είχαν παρατηρήσει πως είχε λήθαργο και ότι ο λαιμός του είχε πρηστεί.

Ο ασιατικός ελέφαντας, που του είχε δοθεί το όνομα Man Jai, πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης στην Αυστραλία από μια ξαφνική και ανίατη ασθένεια του ενδοθηλιοτρόπου ερπητοϊού των ελεφάντων.

Ειδικότερα, ο νεαρός ελέφαντας διαγνώσθηκε με την ανίατη ασθένεια τη Δευτέρα, έπειτα από τα συμπτώματα που είχαν παρατηρήσει οι φύλακες του κήπου και άμεσα έλαβε αντιικές θεραπείες για τον ενδοθηλιοτρόπο ερπητοϊό των ελεφάντων, αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία , οδηγώντας στον θάνατό του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

«Ο Man Jai ήταν παιχνιδιάρης, χαρούμενος και λατρευτός από το κοπάδι του και όλους όσους τον γνώριζαν», δήλωσε η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου, Σέρι Χόρισνι. «Είμαστε βαθιά επηρεασμένοι από την απώλεια ενός τόσο εντυπωσιακού ελέφαντα και θα λείψει σε όλους μας πάρα πολύ», προσέθεσε η ίδια.


Ο Man Jai κολυμπάει για πρώτη φορά το 2014, σε ηλικία 6 μηνών (Photo: Julian Smith/AAP)
Ο Man Jai κολυμπάει για πρώτη φορά το 2014, σε ηλικία 6 μηνών (Photo: Julian Smith/AAP)

Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει μόνο τους ελέφαντες, τόσο εκείνους που ζουν ελεύθεροι στη φύση όσο και εκείνου που ζουν υπό αιχμαλωσία σε ζωολογικούς κήπους. Οι περισσότεροι ασιατικοί ελέφαντες φέρουν φυσιολογικά ένα στέλεχος του ιού, το οποίο όμως συνήθως βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, κι έτσι τα ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Στην περίπτωση όμως που το εν λόγω στέλεχος του ιού ενεργοποιηθεί, η ασθένεια συνήθως αποδεικνύεται θανατηφόρα, ιδίως για τους νεαρούς ασιατικούς ελέφαντες. Δυστυχώς, ο Man Jai, βάσει της ηλικίας του, ήταν ευάλωτος στην ασθένεια, κι έτσι λίγο μετά από τα πρώτα συμπτώματα, απεβίωσε.

Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου παρακολουθεί το υπόλοιπο κοπάδι των ελεφάντων και θρηνεί μαζί τους για την απώλεια του αξιολάτρευτου Man Jai, που δεν πρόλαβε να ζήσει όσο θα μπορούσε κι όσο θα έπρεπε. Το μονοπάτι του ζωολογικού κήπου που οδηγεί στους ελέφαντες είναι προσωρινά κλειστό για τους επισκέπτες του κήπου.


Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ