Κίνα: Απαγορεύει τα θαλασσινά από την Ιαπωνία, λόγω της απόφασης του Τόκιο να απελευθερώσει επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 24/8, την απαγόρευση όλων των θαλασσινών από την Ιαπωνία.

Η εν λόγω απαγόρευση αποτελεί την απάντηση του Πεκίνου στην απόφαση του Τόκιο να ξεκινήσει να απελευθερώνει επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κλιμακώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ήδη τεταμένη διαμάχη μεταξύ των γειτονικών ασιατικών χωρών.

Η απελευθέρωση των υδάτων από την Ιαπωνία αποτελεί μέρος ενός αμφιλεγόμενου και εκτενώς κατακριθέντος σχεδίου, το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπο με σφοδρές αντιρρήσεις από την πλειονότητα των καταναλωτών, καθώς επίσης κι από γειτονικές χώρες, με την Κίνα να ηγείται αυτής της κριτικής.



Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα κρατά πιο ουδέτερη στάση. Η Σεούλ έχει ανακοινώσει πως δεν βλέπει να τίθεται κάποιο πρόβλημα αναφορικά με τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, φροντίζοντας ωστόσο να σημειώσει πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει.

Σε ανακοίνωσή της, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για την απόφασή της και ότι πιστεύει πως το Τόκιο θα εκτελέσει την απόρριψη των υδάτων βάσει του προγράμματος και με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Λιγότερο ελαστική είναι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει από τον Ιούλιο ότι θα εφαρμόσει απαγόρευση κι αυτή στα εισαγόμενα θαλασσινά προϊόντα από τις ιαπωνικές περιφέρειες Τόκιο, Φουκουσίμα, Σίμπα, Τοσίγκι, Ιμπαράκι, Γκούνμα, Μιγιάγκι, Νιιγκάτα, Ναγκάνο και Σαϊτάμα, με την απαγόρευση να αφορά ζωντανά, κατεψυγμένα, ψυγμένα και αποξηραμένα θαλασσινά προϊόντα, θαλασσινό αλάτι και φύκια. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως το Χονγκ Κονγκ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ιαπωνία, μετά την ηπειρωτική Κίνα.



Κίνα προς Ιαπωνία: «Εγωιστική και ανεύθυνη πράξη»

Η έναρξη της απελευθέρωσης των υδάτων το απόγευμα της Πέμπτης προκάλεσε ξέσπασμα από την Κίνα, η οποία χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «εγωιστική και ανεύθυνη πράξη»

Το τελωνείο της Κίνας ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως θα σταματήσει να εισάγει όλα τα «προϊόντα» που προέρχονται από τα νερά της Ιαπωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει όχι μόνο την εισαγωγή υδρόβιων ζώων, αλλά και προϊόντα όπως το θαλασσινό αλάτι και τα φύκη.

Η εν λόγω κίνηση αποσκοπούσε στην πρόληψη «του κινδύνου ραδιενεργού μόλυνσης της ασφάλειας των τροφίμων που προκαλείται από την απόρριψη μολυσμένου νερού από την πυρηνική ενέργεια της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία» και «στην προστασία της υγείας των Κινέζων καταναλωτών», ανέφερε το κινεζικό τελωνείο στην ανακοίνωσή του.

Παρ΄όλα αυτά, η Ιαπωνία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμάχης πως η απόρριψη του επεξεργασμένου νερού είναι ασφαλής και επειγόντως απαραίτητη για την απελευθέρωση χώρου από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η απελευθέρωση των υδάτων στον Ειρηνικό ξεκίνησε στη 1 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να απορρίψει σε πρώτη φάση περίπου 200 ή 210 κυβικά μέτρα επεξεργασμένων λυμάτων, ενώ από την Παρασκευή σχεδιάζει να απελευθερώνει καθημερινά 456 κυβικά μέτρα επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων, ποσότητα που ισοδυναμεί με 7.752 κυβικά μέτρα σε διάστημα 17 ημερών.

Ακόμα, η TEPCO δήλωσε ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν ανωμαλίες στη διαδικασία, η λειτουργία θα ανασταλεί αμέσως και θα διεξαχθεί έρευνα στον εξοπλισμό απόρριψης ή στα επίπεδα αραίωσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Σήμερα, πρόκειται να στείλει σκάφος στο λιμάνι για να συλλέξει δείγματα και να παρακολουθήσει τη διαδικασία, ώστε να διασφαλίσει ότι τα επεξεργασμένα λύματα που απορρίπτονται πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

Ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία προκάλεσαν τη μόλυνση του νερού εντός του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα με μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών. Έκτοτε, νέο νερό διοχετεύεται για την ψύξη των υπολειμμάτων καυσίμων στους αντιδραστήρες, ενώ το νερό του εδάφους και της βροχής έχει διαρρεύσει, οδηγώντας στη δημιουργία περισσότερων ραδιενεργών λυμάτων.

Το σχέδιο για την απελευθέρωση του νερού βρίσκεται στα σκαριά εδώ και χρόνια, με τις αρχές να προειδοποιούν το 2019 ότι ο χώρος για την αποθήκευση του υλικού εξαντλείται και πως δεν έχουν «άλλες επιλογές», παρά να το απελευθερώσουν σε επεξεργασμένη και ιδιαίτερα αραιωμένη μορφή στον ωκεανό.



Η στάση των χωρών απέναντι στην επίμαχη απόφαση

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ιαπωνία, άλλες αντιτάχθηκαν σθεναρά στην απελευθέρωση των λυμάτων, με πολλούς καταναλωτές στην Ασία να μαζεύουν αλάτι και θαλασσινά υπό τον φόβο μελλοντικής μόλυνσης.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την Ιαπωνία στην απόφαση αυτή, ενώ η Ταϊβάν συμφώνησε ότι η ποσότητα του τριτίου που απελευθερώνεται πιθανότατα θα έχει «ελάχιστες» επιπτώσεις. Αλλά η Κίνα και τα νησιά του Ειρηνικού έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να έχει ευρείες περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις και ενδεχομένως να απειλήσει την ανθρώπινη υγεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Προτού η Κίνα ανακοινώσει σήμερα την απαγόρεσυη των θαλασσινών από την Ιαπωνία, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είχε δηλώσει ότι η απελευθέρωση λυμάτων θα «μεταφέρει τους κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο και θα επεκτείνει τον πόνο στις μελλοντικές γενιές της ανθρωπότητας».



«Φωτιά» στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμφιλεγόμενα συναισθήματα

Τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πλημμύρισαν» κι εκείνα από οργή και απογοήτευση την Πέμπτη, με ένα hashtag που αφορά την απελευθέρωση να κερδίζει περισσότερες από 800 εκατομμύρια προβολές στο Weibo, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. Πολλοί χρήστες υποστήριξαν την απαγόρευση των θαλασσινών, ενώ άλλοι κάλεσαν τις αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. «Θα πρέπει να απαγορεύσουμε όλα τα ιαπωνικά προϊόντα», ανέφερε ένα σχόλιο που εμφανιζόταν ανάμεσα στα κορυφαία.

Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα συνεχίζουν να έχουν αμφιλεγόμενα συναισθήματα για την Ιαπωνία. Όπως αναφέρει το CNN, παρά τη δημοτικότητα των ιαπωνικών προϊόντων και της ιαπωνικής κουλτούρας στην Κίνα, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ όλων των ιαπωνικών προϊόντων δεν είναι ασυνήθιστες κάθε φορά που αναδύονται εκ νέου παλιά παράπονα, τα οποία προκλήθηκαν από τις τρέχουσες διμερείς διαφορές.

Το 2012, μια σειρά αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων σε πόλεις της Κίνας οδήγησε σε βίαια επεισόδια, ύστερα από την απόφαση της Ιαπωνίας να εθνικοποιήσει μια ομάδα νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία διεκδικούσαν τόσο το Τόκιο, όσο και το Πεκίνο.



Ο αντίκτυπος για την Ιαπωνία

Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές θαλασσινών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιαπωνικών τελωνείων, γεγονός που δηλώνει πως θα υπάρξει πιθανώς πρόβλημα για την ιαπωνική αλιευτική βιομηχανία. Παρά τις αντιδράσεις, όμως, οι ιαπωνικές αρχές και οι διεθνείς υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση είναι ασφαλής.

Με την πάροδο των ετών, τα υγρά απόβλητα υποβάλλονται σε συνεχή επεξεργασία για να φιλτραριστούν όλα τα αφαιρούμενα βλαβερά στοιχεία και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε δεξαμενές. Μεγάλο μέρος του νερού επεξεργάζεται για δεύτερη φορά, σύμφωνα με την TEPCO.

Όταν τα λύματα τελικά απελευθερωθούν, θα αραιωθούν σε μεγάλο βαθμό με καθαρό νερό, ώστε να έχουν μόνο ελάχιστες συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών. Τα λύματα θα ταξιδέψουν μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας περίπου ενός χιλιομέτρου από την ακτή και θα διοχετευθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εξωτερικοί παρατηρητές θα παρακολουθούν την απόρριψη, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά, όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ). Η υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι μέλη του προσωπικού της θα παρακολουθούν την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.




Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ