ΗΠΑ-Ιαπωνία-Νότια Κορέα: Καμία συζήτηση για τη ρίψη ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό – Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η ρίψη των μολυσμένων με ραδιενέργεια υδάτων από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό θα πρέπει να γίνει και πως ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει διαφάνεια για τα ύδατα αυτά.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η διένεξη σχετικά με την αναμενόμενη εντός ημερών ρίψη υδάτων από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν βρισκόταν στην ατζέντα της τριμερούς συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ και πως επομένως δεν συζητήθηκε.

Ο κ. Γιουν διευκρίνισε πως θέλει να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τα εν λόγω ύδατα και ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Πάντως, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει να καθυστερήσει τη ρίψη των επεξεργασμένων -αλλά ακόμη ραδιενεργών- υδάτων στη θάλασσα, ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις στη Νότια Κορέα, ενόψει της συνόδου του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φουμίο Κισίντα, του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που έλαβε χώρα προ ημερών με οικοδεσπότη τον τελευταίο στο Καμπ Ντέιβιντ.


Πότε θα ξεκινήσει η απόρριψη των υδάτων

Όπως ανέφερε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, η ρίψη των επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη 24/8, «αν το επιτρέπουν οι μετεωρολογικές συνθήκες»

Το σχέδιο έλαβε έγκριση στις αρχές Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ενώ το Τόκιο διαβεβαιώνει από την πλευρά του πως δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή για την ανθρώπινη υγεία.



Το συγκεκριμένο εγχείρημα, ωστόσο, το οποίο αναμένεται ότι θα διαρκέσει για δεκαετίες, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και επικρίσεις, ιδίως από την πλευρά της Κίνας, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων. Το Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως θα ενεργοποιήσει άμεσα ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία, αν και την ίδια ώρα η Νότια Κορέα δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα από επιστημονικής ή τεχνικής απόψεως.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, ανακοίνωσε χθες ότι αντιτίθεται σφόδρα στην απόρριψη στον Ειρηνικό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και ότι η πόλη θα «ενεργοποιήσει αμέσως» ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία.

Το Τόκιο θα προβεί την Πέμπτη στη απόρριψη πάνω από ενός εκατομμυρίου τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε το 2011 από το τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του που είχαν υποστεί ζημιές.

Ο Τζον Λι σημείωσε ότι η ρίψη των υδάτων στη θάλασσα είναι «ανεύθυνη» και θέτει «κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανεπανόρθωτη μόλυνση και καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Ο ίδιος, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Facebook, γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Οικολογίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές, προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα εισαγόμενα θαλασσινά προϊόντα από τις ιαπωνικές περιφέρειες Τόκιο, Φουκουσίμα, Σίμπα, Τοσίγκι, Ιμπαράκι, Γκούνμα, Μιγιάγκι, Νιιγκάτα, Ναγκάνο και Σαϊτάμα, με την απαγόρευση να αφορά ζωντανά, κατεψυγμένα, ψυγμένα και αποξηραμένα θαλασσινά προϊόντα, θαλασσινό αλάτι και φύκια.

Σημειώνεται πως το Χονγκ Κονγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ιαπωνία, μετά την ηπειρωτική Κίνα, για τις εξαγωγές αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων. Τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι δημοφιλή στο Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους του. Πολλά ιαπωνικά εστιατόρια στην πρώην βρετανική αποικία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απαγόρευση, με κάποια να προγραμματίζουν να προσθέσουν περισσότερο κρέας στα μενού τους, καθώς αναμένουν απώλειες έως και 40%.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νότια Κορέα: «Δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα»

Η Σεούλ δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει να τίθεται κάποιο πρόβλημα αναφορικά με τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, σημειώνοντας εντούτοις ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει. Σε ανακοίνωσή της, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για την απόφασή της και ότι πιστεύει πως το Τόκιο θα εκτελέσει την απόρριψη των υδάτων βάσει του προγράμματος.

«Αξιολογήσαμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα με το σχέδιο απόρριψης του μολυσμένου νερού», σημείωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας: «Ωστόσο θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η κυβέρνησή μας δεν συμφωνεί ή δεν υποστηρίζει απαραίτητα το σχέδιο ρίψης μολυσμένων υδάτων».

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο εν λόγω ζήτημα, αφού επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία, καθώς παραμένει ο κίνδυνος ευρύτερης αντίδρασης των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι η «μάχη» του να σταματήσει την απόρριψη των υδάτων από τον σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Ιαπωνίας «εγωιστικό και ανεύθυνο». Μάλιστα, μέλη του κόμματος ανέφεραν πως σκοπεύουν να επισκεφθούν την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ και να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ