Ψάρι με ραδιενέργεια 180 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας εντοπίστηκε στη Φουκουσίμα

Ένα ψάρι που ζούσε κοντά στις αποχετεύσεις του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία βρέθηκε ότι περιείχε επίπεδα ραδιενεργού καισίου κατά 180 φορές μεγαλύτερα από το όριο ασφαλείας στη χώρα.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα μαύρο πετρόψαρο που αλιεύτηκε στις 18 Μαΐου, για το οποίο η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco) διαπίστωσε ότι περιείχε 18.000 μπεκερέλ (Bq) ανά κιλό καισίου-137, ενώ το νόμιμο μέγιστο επίπεδο είναι 100 Bq/kg. Κατόπιν της εν λόγω διαπίστωσης, οι τοπικές αρχές υπέθεσαν ότι το ψάρι είχε ενδεχομένως διαφύγει από το λιμάνι του πυρηνικού σταθμού


Το ψάρι που βρέθηκε να έχει ραδιενέργεια 180 φορές περισσότερη από το επιτρεπόμενο όριο στην Ιαπωνία (Photo: Twitter/reinharduhrig)
Το ψάρι που βρέθηκε να έχει ραδιενέργεια 180 φορές περισσότερη από το επιτρεπόμενο όριο στην Ιαπωνία (Photo: Twitter/reinharduhrig)

Εν τω μεταξύ, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην περιοχή το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατ. τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ). Σε περίπτωση που η απελευθέρωση του νερού προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, το Χονγκ Κονγκ έχει απειλήσει ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 νομούς της Ιαπωνίας, ενώ η Κίνα ξεκίνησε ήδη από αυτή την εβδομάδα να διενεργεί καθολικούς ελέγχους για ραδιενέργεια στα εισαχθέντα ιαπωνικά θαλασσινά, με αποτέλεσμα ορισμένοι έμποροι χονδρικής να σταματήσουν να διακινούν τέτοια προϊόντα.

Αξιωματούχος της Tepco, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται από την απόρριψη του νερού, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η εταιρεία είναι βέβαιη ότι «ο αντίκτυπος στο κοινό και το περιβάλλον θα είναι ελάχιστος». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθούν από την περιοχή ψάρια που ενδέχεται να μολυνθούν.

Από τον περασμένο Μάιο έως και τον φετινό, στο λιμάνι της Φουκουσίμα βρέθηκαν συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου άνω του μέγιστου νόμιμου ορίου των 100 Bq/kg, επιβεβαίωσε η Tepco. Άλλα δείγματα που εντοπίστηκαν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή ραδιενέργεια ήταν ένα χέλι με 1.700 μπεκερέλ ανά κιλό, το οποίο αλιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, και μία πέστροφα με 1.200 μπεκερέλ τον Απρίλιο του 2023.

Η απελευθέρωση περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων τόνων επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει για δεκαετίες μέχρι την ολοκλήρωσή της.



Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ