Γερμανία: Υπό δοκιμή ένας νέος τρόπος για τη γρήγορη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών

Αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν μια δασική πυρκαγιά μόλις λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμά της δοκιμάζονται στη Γερμανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, μια νεοσύστατη εταιρεία στη Γερμανία έχει ήδη εγκαταστήσει εκατοντάδες αισθητήρες σε δάση ώστε να δοκιμάσει το σύστημα, κυρίως στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, η οποία πλήττεται περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές. Προκειμένου το μηχάνημα να μπορεί να ξεχωρίζει τα ερεθίσματα που σχετίζονται με μια πραγματική πυρκαγιά από άλλα, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Αναλυτικότερα, οι αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί στην «καρδιά» του δάσους Εμπερσβάλντε, βορειοανατολικά του Βερολίνου. Ένας 69χρονος συνταξιούχος δασολόγος, ονόματι Γιούργκεν Μιούλερ, άναψε φωτιά χρησιμοποιώντας ως προσάναμμα εξαιρετικά εύφλεκτα κλαδιά πεύκου και χωρίς να χρειαστεί να περιμένει πολύ αναδύθηκαν οι πρώτοι καπνοί. Ο Μιούλερ ήθελε να τεστάρει μια συσκευή που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον καπνό που εκπέμπεται κατά την αρχική φάση μιας πυρκαγιάς.

Photo: Μatt Ηoward/Unsplash
Photo: Μatt Ηoward/Unsplash

Η λειτουργία των συσκευών ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών

Αρχικά, οι συσκευές αυτές δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τη νεοσύστατη εταιρεία Dryad Networks του Βερολίνου, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Μιούλερ, και φέρουν υπερευαίσθητους αισθητήρες αερίων που αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία Bosch.

«Λειτουργώντας σαν “ηλεκτρονική μύτη”, οι αισθητήρες τοποθετούνται στα δέντρα και παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση του αέρα» εξήγησε ο συνταξιούχος και προσέθεσε: «Σε 10 με 15 λεπτά μπορούμε να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο πριν εξελιχθεί σε μεγάλη φωτιά». Σημείωσε, ακόμα, ότι η εν λόγω μέθοδος είναι ταχύτερη από τα παραδοσιακά συστήματα επιτήρησης, ενώ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο αισθητήρας μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μιας αναπτυσσόμενης πυρκαγιάς και κάποιου άλλου παρόμοιου ερεθίσματος, όπως είναι για παράδειγμα οι αναθυμιάσεις από διερχόμενα φορτηγά που κινούνται με ντίζελ.



Με πληροφορίες από AFP

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ