Ελληνική Αστυνομία: Η χρήση ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη – Συμβουλές για αποφυγή τους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα

Εκτός από επικίνδυνα στη χρήση τους, πολλά ζώα πανικοβάλλονται με τους εκρηκτικούς θορύβους. Οι δυνατοί κρότοι και τα φώτα που αναβοσβήνουν από τα πυροτεχνήματα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά για έναν σκύλο ανεβάζοντας τα επίπεδα άγχους του. 

Οι «Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης» ανάρτησαν σημαντικούς λόγους για τους οποίους αυτό το Πάσχα πρέπει να πούμε «όχι» στα sparklers, στα δυναμιτάκια, στις κροτίδες, τα βεγγαλικά, τις σαΐτες, τα πυροτεχνήματα:

  • Εγκαύματα, ακρωτηριασμοί, τύφλωση είναι μερικές από τις επιπτώσεις, όχι μόνο στους χρήστες αλλά και στους παρευρισκόμενους.
  • Προστατεύστε τους ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους με άνοια, τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, τους αγχώδεις, τους φοβικούς ανθρώπους, που έχουν και αυτοί δικαίωμα να πάνε στην εκκλησία και να κάνουν Πάσχα με ψυχική και σωματική ηρεμία & ασφάλεια. 
  • Προστατεύστε τα δεσποζόμενα, αδέσποτα, άγρια ζώα και πτηνά που πανικοβάλλονται από τους κρότους και τις λάμψεις με αποτέλεσμα να χάνονται, να παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή να σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν. 
  • Προστατεύστε το περιβάλλον από τα χημικά που εκλύονται στον αέρα, από τα υπολείμματα που καταλήγουν στο έδαφος, από τον κίνδυνο πυρκαγιάς!

«Δεν χρειάζεται σαματά η Ανάσταση του Κυρίου… Χρειάζεται ενσυναίσθηση και αγάπη για τον συνάνθρωπο και για όλα τα πλάσματα της φύσης,» τονίζουν.

Με αφορμή των εορτών του Πάσχα, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει ότι η χρήση ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη και δίνει πολύτιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.  

«Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.»


Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ