Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Παράνομη κοπή δέντρων εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου στο Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Καισαριανής για την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει σε κοπές κυπαρισσιών και μάλιστα, εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών.

Ήδη από τα μέσα Μαΐου, εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, αρκετά κυπαρίσσια έχουν ήδη κοπεί, ενώ 40 ακόμα έχουν σημαδευτεί και σύντομα θα έχουν και αυτά την ίδια μοίρα.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η αιτιολόγηση είναι πως τα δέντρα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ιστορικών κτιρίων του Άλσους αλλά και των νέων έργων ανάπλασης που έχουν ξεκινήσει.

Φωτ.: Elliniki Ornithologiki Etaireia

Η Ορνιθολογική κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να μην προβούν σε καμία κοπή δέντρου εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου και να προχωρήσουν σε τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης συνολικά, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της ομάδας που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, κ. Στέφανος Πάντος, κατά την παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης του Σκοπευτηρίου σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/05, δήλωσε ότι η κοπή αφορά αποκλειστικά δέντρα που βρίσκονται έως και ένα μέτρο μακριά από τα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου του Χαράματος και των πρώην γραφείων της Σκοπευτικής και άρα θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα και την ασφάλεια των κτιρίων αυτών.

Φωτ.: Elliniki Ornithologiki Etaireia

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για κυπαρίσσια πολλών ετών, με πολύ μεγάλους σε διάμετρο κορμούς, τα οποία, ως γνωστόν, διαθέτουν πασσαλώδες ριζικό σύστημα (σε μορφή «καρότου»), καθιστώντας εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς περί στατικότητας. Τα αστικά δέντρα, με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις και προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με επιστολή της προς το Δήμο Καισαριανής και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών στις 21/05, ζήτησε την άμεση παύση των εργασιών απομάκρυνσης – κοπής δέντρων από την περιοχή του Σκοπευτηρίου, καθώς στην υψηλή βλάστηση του πάρκου φωλιάζει σημαντικός αριθμός ειδών πουλιών (όπως Κοτσύφια, Καλόγεροι, Δεκαοχτούρες, Γκιώνηδες, Κίσσες, Ωχροστριτσίδες κ.ά.) και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχουν αυγά ή/και νεοσσοί στις φωλιές.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 (άρθρο 5) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, και ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο (Μάρτιος – Ιούνιος), η κοπή των δέντρων συνιστά σκόπιμη καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Φωτ.: Elliniki Ornithologiki Etaireia

Οι αστικές αναπλάσεις σχεδόν πάντα καταλήγουν σε «τσιμεντοποίηση» των χώρων αστικού πρασίνου, με λιγότερα δέντρα και πιο «εξευγενισμένη» βλάστηση που δεν αντικαθιστά τα ψηλά και μεγάλα σε ηλικία δέντρα που κόβονται και αποτελούν για χρόνια «καταφύγιο» των άγριων πουλιών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πάρκο που βρίσκεται κυριολεκτικά στους πρόποδες του Υμηττού.

Η κοπή μεγάλων δέντρων αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στους ελάχιστους «πράσινους πνεύμονες», που έχουν απομείνει εντός του αστικού ιστού. Το πλήγμα στο Σκοπευτήριο θα είναι πιο έντονο με δεδομένο ότι εντός του ίδιου πάρκου σχεδιάζεται η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου 800+ θέσεων.

«Καλούμε τον Δήμο και τις αρμόδιες αρχές να τηρήσουν τη νομοθεσία, να μην προβούν σε καμία κοπή δέντρου εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών καθώς και να προχωρήσουν σε τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης συνολικά, κάνοντάς την πιο φιλική προς την άγρια ζωή που φιλοξενεί το πάρκο και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», τονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Από τον Ιανουάριο 2024 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είχε στείλει σε όλους τους Δήμους και αρμόδιους φορείς, σχετική ενημερωτική επιστολή για την καταστροφή που υφίστανται δένδρα και ζώα στην ανεξέλεγκτη περίοδο κλαδεμάτων μη τηρώντας καν τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ