Επιστολή ΠΦΠΟ για την σίτιση και την φροντίδα αδέσποτων ζώων μέσα ή γύρω από σχολικά συγκροτήματα

Επιστολή έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε όλους τους Δήμους της χώρας και στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων του Υπουργείου Εσωτερικών ζητώντας την σίτιση και φροντίδα αδέσποτων ζώων μέσα ή γύρω από σχολικά συγκροτήματα που αποτελεί πρόκληση για την καλλιέργεια αξιών όπως αυτών της αλληλεγγύης και προσφοράς στήριξης, για παιδιά και πολίτες γενικότερα.

Στην επιστολή της, η ΠΦΠΟ επισημαίνει ότι η απαγόρευση ταΐσματος των αδέσποτων δεν είναι αυτή που μειώνει τα αδέσποτα αλλά οι συνεχείς στειρώσεις που οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να υλοποιούν.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΦΠΟ:

Όπως είναι γνωστό η επαφή με τα ζώα καλλιεργεί στα παιδιά την ενσυναίσθηση, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό στον κόσμο που μας περιβάλλει. Ωστόσο ενημερωνόμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν γονείς, εκπαιδευτικοί και δημοτικές αρχές που από άγνοια ή προκατάληψη θεωρούν ότι τα σχολεία και οι γύρω περιοχές οφείλουν να είναι αποστειρωμένες ζώνες και κάνουν αυθαίρετες ερμηνείες της νομοθεσίας.

Να επισημάνουμε ότι η απαγόρευση ταΐσματος των αδέσποτων δεν είναι αυτή που μειώνει τα αδέσποτα. Τα αδέσποτα μειώνονται με εντατικές και συνεχείς στειρώσεις, χωρίς κενά διαστήματα λόγω έλλειψης ενεργών συμβάσεων, πράγμα για το οποίο είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν οι Δήμοι με βάση τη νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό ενημερώνουμε προς χρήση παντός ενδιαφερόμενου ότι:

1. Ο νόμος 4830/21, όπως και ο προηγούμενος 4039/12, ρητά επιτρέπουν τη σίτιση των αδέσποτων παντού χωρίς εξαιρέσεις με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Σχετικά έχουν εκδοθεί και δύο εγκύκλιοι 1/2013 και 02/2020 του Αρείου Πάγου.

2. Σας ενημερώνουμε, ότι επιπλέον των ανωτέρω, υπάρχει και σχετική νομολογία που εφαρμόζοντας την νομοθεσία, για το δικαίωμα σίτισης και παροχής νερού με την υπ’ αριθμό 4721/19 Απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που καταδίκασε τους παρανομούντες και στην οποία αναφέρεται ότι η παρακώλυση σίτισης και παροχής νερού και πόσο μάλλον η δηλητηρίαση των ζώων τιμωρείται αυστηρά. Η απομάκρυνση των δοχείων τροφής και νερού θεωρείται παθητική κακοποίηση των ζώων διότι μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο δια της ασιτίας.

3. Η απόπειρα δηλητηρίασης ζώων και φυσικά η δηλητηρίαση αυτή καθαυτή και γενικά η ενεργητική ή παθητική κακοποίηση αυτών τιμωρούνται με υψηλές ποινές και πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν και τα 10 χρόνια κάθειρξη και μέχρι 50.000 πρόστιμο άμεσα καταβαλλόμενο.

4. Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το δικαίωμα σίτισης, νερού και γενικότερα πάσης φύσεως φροντίδα των αδέσποτων αλλά και όλων των άλλων ειδών ζώων είναι κατοχυρωμένα από την Ενωσιακή–Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Εθνική και η απαγόρευση και παρακώλυση αυτών τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Με βάση τα προαναφερόμενα και με δεδομένο την ανάγκη καλλιέργειας φιλοζωικής παιδείας στα σχολεία μας, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης των ζώων συντροφιάς προτείνουμε την ενίσχυση των σχολείων στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση φιλοζωικών προγραμμάτων μέσω των Δήμων.

Η επιτροπή παιδείας της ΠΦΠΟ προτίθεται εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τον Δήμο σας να οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια σε εθελοντές που θα υλοποιήσουν τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικά μας προγράμματα στα σχολεία του Δήμου σας. (επικ. με [email protected])

Τέλος παρακαλούμε όπως ενημερώσετε για το θέμα τις σχολικές μονάδες της περιοχής σας, κοινοποιώντας την επιστολή μας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιλέξετε.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε συνεργασία σχετικά με την διαχείριση των ζώων και την προαγωγή της ορθής συμπεριφοράς προς αυτά

Η αναφορά-απάντηση σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ