Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα Αχαρνών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση σύλληψης, ραδιοσήμανσης και απομάκρυνσης ενός λύκου από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αμυγδαλέζας, όπου το ζώο είχε εγκλωβιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για ένα νεαρό αρσενικό λύκο, ηλικίας περίπου δύο ετών και βάρους 28 κιλών. Το ζώο επανεντάχθηκε στη συνέχεια σε παρακείμενη δασική περιοχή, αφού τοποθετήθηκε σε αυτό δορυφορικό κολάρο για την παρακολούθηση του. Η επιχείρηση παγίδευσης του ζώου ξεκίνησε την 27η Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ υποστηρίχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ καθ᾽ όλη τη διάρκεια της.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, ο λύκος φαίνεται να εισήλθε αρχικά εντός του χώρου της σχολής όπου πιθανότατα λόγω της ασφάλειας που παρείχε η περιφραγμένη έκταση από σκυλιά και άλλους λύκους, παρέμεινε εντός της για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας προς εξεύρεση τροφής.

Η διοίκηση της σχολής, προς επίλυση του ζητήματος, απευθύνθηκε άμεσα στο Δασαρχείο Πάρνηθας που ενημέρωσε εν συνεχεία την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που αποτελούν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου LIFE Wild Wolf.

λύκου
Η παρακολούθηση των κινήσεων του λύκου θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GPS Iridium σε καθημερινή βάση από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ (Φωτο | Καλλιστώ)

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για τον Λύκο, υπό τον συντονισμό του συνεργάτη της Καλλιστώς Δρ. Γ. Ηλιόπουλου, τοποθέτησε ειδικές παγίδες, προκειμένου να αιχμαλωτίσει με ασφάλεια το ζώο. Οι παγίδες ελέγχονταν σε 24ωρη βάση από τα στελέχη της ΜΔΠΠ του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ στην επιχείρηση αναισθητοποίησης και απεγκλωβισμού συμμετείχε και η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κα. Φωτοπούλου.

Τελικά, στις 4 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, το ζώο παγιδεύτηκε επιτυχώς, αναισθητοποιήθηκε, ραδιοσημάνθηκε και επανεντάχθηκε στους πρόποδες της Πάρνηθας από το προσωπικό της Καλλιστώ και του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία παγίδευσης, νάρκωσης, ραδιοσήμανσης, μεταφοράς και ανάνηψης του ζώου, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε στη συνέχεια να περιορίζει την προσέγγισή σε κατοικημένες περιοχές και ανθρώπους.

Η παρακολούθηση των κινήσεων του λύκου θα γίνεται μέσω ραδιοκολλάρου GPS Iridium σε καθημερινή βάση από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Αν το ζώο προσεγγίσει στο μέλλον κάποια περιοχή έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Στόχος του έργου LIFE Wild Wolf είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης λύκων που προκύπτουν σε ανθρωπογενή τοπία της Ευρώπης και περιαστικές περιοχές.

Το έργο υλοποιείται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες με την συνεργασία συνολικά 18 εταίρων. Στην Ελλάδα, περιοχή εφαρμογής του έργου αποτελεί ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και οι παρακείμενες περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι δυο εταίροι του προγράμματος (ΚΑΛΛΙΣΤΩ-ΟΦΥΠΕΚΑ) με κομβική τη συμβολή της ΜΔ Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά & ΠΠ Σαρωνικού Κόλπου/ΟΦΥΠΕΚΑ.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ