Εθελοντές του ΕΔΑΣΑ φύτεψαν 730 δεντράκια στους πρόποδες της Πάρνηθας

730 δεντράκια (πεύκα και αριές) φυτεύτηκαν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 από τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ) στους πρόποδες της Πάρνηθας στη Βαρυμπόμπη, σε μια έκταση που κάηκε στην πυρκαγιά του 2021.

Η αναδάσωση έγινε με την έγκριση του Δασαρχείου Πάρνηθας κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο ΕΔΑΣΑ, και με όλα τα κατάλληλα μέτρα οργάνωσης και ασφάλειας.

Η προσέλευση των εθελοντών ήταν μεγάλη και ο ενθουσιασμός όλων ήταν διάχυτος.

Η τεχνητή αναδάσωση είναι μία δόκιμη μέθοδος για την αναγέννηση του δάσους, σε σημεία όπου η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή, π.χ. όταν ένα πευκοδάσος έχει καεί δύο φορές σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας και έχει χάσει την ικανότητα φυσικής αναγέννησης.

Ο ΕΔΑΣΑ συμμετείχε στις αναδασώσεις που διοργανώθηκαν στην Πάρνηθα μετά την πυρκαγιά του 2007, ενώ είχε διοργανώσει και αυτόνομες αναδασώσεις το 2010 και το 2014. Δέκα χρόνια αργότερα, μετά τα βαριά πλήγματα που επέφεραν στην Πάρνηθα οι πυρκαγιές του 2021 και του 2023, μικροί και μεγάλοι ξανάπιασαν τα σύνεργα της αναδάσωσης!

«Ευχαριστούμε θερμά όλους τους -μικρούς και μεγαλύτερους- φίλους, τα μέλη του Ε.ΔΑΣ.Α., τις όμορες εθελοντικές ομάδες Εθελοντική Δράση Πάρνηθας Ε.Δ.ΠΑ ΠΑΡΝΑ “Κίνηση Κατοίκων Θρακομακεδόνων” Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, καθώς και τους χορηγούς Navarino, “Greens Συμβουλευτική” και Στράμπι Κωνσταντίνο που κατέστησαν εφικτή την πραγματοποίηση της αναδάσωσης», γράφει το σωματείο.

Μικροί και μεγάλοι ξανάπιασαν τα σύνεργα της αναδάσωσης για να γιορτάσουν με τον καλύτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου. (Φωτ.: ΕΔΑΣΑ)

Λίγα λόγια για το σωματείο ΕΔΑΣΑ

Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική πυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού, προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.

Ο Σύλλογός συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Σώμα και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής.

Η εθελοντική προσπάθεια χρονολογείται από το 1987 ενώ ο σύλλογος αποτελεί εγκεκριμένο σωματείο από το 1989. Ο ΕΔΑΣΑ είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 26/2001.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ