Έξαρση εγκαταλείψεων τσοπανόσκυλων σε ολόκληρη τη χώρα

Τεράστιο είναι πλέον το πρόβλημα των εγκαταλείψεων τσοπανόσκυλων παντού στην επικράτεια, σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες, εθελοντές και δήμοι, η ΠΦΠΟ απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Κελέτση, με την οποία τονίζει μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη να γίνεται καταγραφή των αριθμών σκύλων, έλεγχος των βιβλιάριων υγείας τους και έλεγχος για πρόσφατες γέννες.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε Υπουργέ,

Από όλη την Ελλάδα και κυρίως από τις αγροτικές περιοχές, λαμβάνουμε ενημερώσεις ότι παρ’ ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων και ξοδεύονται χρήματα για στειρώσεις και ιατρικές πράξεις, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν φαίνεται να μειώνεται.

Ιδιαίτερα στην επαρχία υπάρχουν πολλά τσοπανόσκυλα, ζώα μεγάλου μεγέθους, τα οποία συνήθως κυκλοφορούν ελεύθερα, είναι αστείρωτα και χωρίς σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή.

Αυτά τα ζώα ζευγαρώνουν με ό,τι δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο βρίσκεται στην περιοχή τους με αποτέλεσμα να γεννιούνται συνεχώς νέα ζώα, τα οποία καταλήγουν πεταμένα σε κάδους ή παρατημένα στην ερημιά.

Όσα επιβιώνουν, κυκλοφορούν στα χωριά και στις πόλεις και λόγω του μεγάλου μεγέθους τους πολλοί άνθρωποι τα φοβούνται.

Θεωρούμε ότι θα μπορούσε το πρόβλημα να περιοριστεί σημαντικά αν οι υπηρεσίες σας οι οποίες ελέγχουν τα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων ήλεγχαν συγχρόνως και τα σκυλιά τους.

Πρέπει μαζί με τα παραγωγικά ζώα των κτηνοτρόφων να καταγράφεται και ο αριθμός των σκύλων τους με τον αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Συγχρόνως να γίνεται έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας των ζώων και ενημέρωση των κτηνοτρόφων για την δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού, ηλεκτρονικής σήμανσης και στείρωσης μέσω του Δήμου τους (Ν.4830/2021, άρ.4, παρ.13) επίσης να ελέγχονται και για πρόσφατες γέννες και κουτάβια, δεδομένου ότι επιτρέπεται μόνο μια αναπαραγωγή μετά από άδεια του Δήμου.

Ελπίζουμε να κατανοείτε το σημαντικό της υπόθεσης και να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες σας για τα παραπάνω.

Εν αναμονή της απάντησής σας.

Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ