Φωτιές στον Καναδά: Μεγαλείο ψυχής από εθελοντές που έμειναν πίσω για να σώσουν κατοικίδια ζώα

Εν μέσω της έντονης περιόδου πυρκαγιών στον Καναδά, η Αμάντα Ντέγκλερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στα Βορειοδυτικά Εδάφη τρεις φορές, αλλά οι γάτες της δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμες.

Αντιλαμβανόμενη πως δεν θα κατάφερνε να «πείσει» τις γάτες της να εγκαταλείψουν το σπίτι μαζί της, η Αμάντα γέμισε αρχικά μια μπανιέρα με νερό και άφησε μια σακούλα με ξηρά τροφή ανοιχτή στο πάτωμα, πιστεύοντας ότι θα έλειπε για λίγες μέρες. Αλλά σύντομα κατάλαβε πως οι μέρες θα ήταν περισσότερες, κι έτσι στράφηκε στη βοήθεια τοπικών εθελοντών, αφοσιωμένων στη διάσωση ζώων από κοινότητες που απειλούνται.

Τότε ήταν που έλαβε ένα μήνυμα στο Facebook από τη Δρ Μισέλ Τούμα, κτηνίατρο και μέλος της οργάνωσης Κτηνίατροι Χωρίς Σύνορα, η οποία έχει περάσει τον προηγούμενο μήνα προσπαθώντας να βοηθήσει οικογένειες να φύγουν από τις οικίες τους με τα κατοικίδιά τους, να επανενωθούν μαζί τους ή να παρακολουθούν τα ζώα που άφησαν πίσω.

Η Τούμα και μια ομάδα εθελοντών συγκέντρωσαν πολλά από τα ζώα που άφησαν πίσω τους όσοι τα εγκατέλειψαν και τα μετέφεραν σε ασφαλές μέρος, σώζοντας περισσότερα από 100 ζώα, τα οποία βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας, καταφύγια και ανάδοχες οικογένειες. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν και σε άλλες κοινότητες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που ακόμη και όταν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης λόγω των πυρκαγιών, η Τούμα έμεινε πίσω και συνέχισε το έργο της.

Σε συνεργασία με οργανώσεις όπως οι Κτηνίατροι Χωρίς Σύνορα, η κτηνίατρος μαζί με συναδέλφους της και εθελοντές από την Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων και τοπικούς αξιωματούχους κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει, να μεταφέρει και να προστατεύσει όσα περισσότερα κατοικίδια ζώα ήταν εφικτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα είχαν υποστεί τραυματισμούς ή ήταν άρρωστα, κι έτσι η Τούμα και οι συνεργάτες της έπρεπε να προσπαθήσουν να τα θεραπεύσουν.


Photo: Chalo Garcia/Unsplash
Photo: Chalo Garcia/Unsplash

Πέραν αυτών, ανέλαβαν τη φροντίδα των κατοικίδιων που είχαν μείνει μόνα τους στο σπίτι, παρέχοντάς τους τροφή και νερό, ύστερα από τηλεφωνήματα που έλαβαν από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ ανέλαβαν επίσης να οργανώσουν τη μεταφορά crate για την μετακίνηση ζώων από απομακρυσμένες περιοχές.

«Αρχικά, οι πτήσεις δεν επέτρεπαν την επιβίβαση κατοικίδιων ζώων, παρά μόνο εάν είχαν crate (κουτί μεταφοράς) και η πόλη ξέμεινε σύντομα από αυτά», εξήγησε η Τσάρλι Τζάρετ, διευθύντρια επικοινωνίας των Κτηνιατρών Χωρίς Σύνορα. Εν τέλει, τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές πτήσεις επέτρεψαν σε όσους χρειάστηκε να εκκενώσουν τις κατοικίες τους να έχουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους, ακόμη και χωρίς κουτί μεταφοράς.

Στις 20 Αυγούστου, ένα ζευγάρι εθελοντών πιλότων μετέφεραν 17 ζώα, συμπεριλαμβανομένων δύο φιδιών. Το κόστος της πτήσης καλύφθηκε μερικώς από δωρεά 10.000 δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία Tito’s Handmade Vodka και τη φιλανθρωπική οργάνωση Vodka for Dog People της εταιρείας. Δύο από τις γάτες της Ντέγκλερ ήταν σε αυτήν την πτήση. Η τρίτη γάτα της, η 7χρονη Στιτς, ήταν ακόμη ελεύθερη και διέτρεχε κίνδυνο, αλλά εντοπίσθηκε πρόσφατα από έναν γείτονά της.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αναζητούν άνεση, σωστά; Αφήνεις όλη σου τη ζωή πίσω και … μερικές φορές τα κατοικίδια ζώα μπορούν να γίνουν μέλη της οικογένειας για κάποιους ανθρώπους, δήλωσε. «Ακόμα κι αν έχασα το σπίτι μου, ακόμα κι αν έχανα όλα μου τα υπάρχοντα, έχω ακόμα τη ζωή των ζώων μου. Όλα τα άλλα είναι αναντικατάστατα», είπε η Αμάντα Ντέγκλερ.

Οι συνεχείς και πυρετώδεις προσπάθειες όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στο εγχείρημα προσέφερε παρηγοριά σε πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, όπως και στη Ντέγκλερ, η οποία εξέφρασε τη βαθιά σημασία των κατοικίδιων ζώων, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, όπως κι αυτή που διανύει τον τελευταίο καιρό ο Καναδάς.


Με πληροφορίες από Associated Press


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ