Γερμανικό τσίρκο αντικαθιστά τα αληθινά ζώα με ολογράμματα (Βίντεο)

Η χαρακτηριστική μυρωδιά του πριονισμένου ξύλου και των ζεστών αλατισμένων ποπ-κορν όταν έχει κανείς μπροστά του κλόουν, ακροβάτες και «μάγους» είναι υπεραρκετά για να κάνουν μια επίσκεψη στο τσίρκο απολαυστική κι αξέχαστη, χωρίς την ύπαρξη ούτε ενός αληθινού ζώου.

Αυτό συνειδητοποίησε το τσίρκο Roncalli της Γερμανίας, γι’ αυτό και αποφάσισε να αντικαταστήσει τα πραγματικά ζώα με ολογράμματα. Μάλιστα, λόγω ανησυχιών για την ευημερία των ζώων, το συγκεκριμένο τσίρκο σταμάτησε να χρησιμοποιεί λιοντάρια και ελέφαντες στις παραστάσεις του ήδη από το 1991.

Το 2018, το τσίρκο θέλησε να κάνει το επόμενο βήμα και να δείξει τον δρόμο και στα υπόλοιπα επαγγελματικά τσίρκα ανά την υφήλιο, κι έτσι αφαίρεσε εξ ολοκλήρου τα ζωντανά ζώα από το πρόγραμμά του. «Δεν είναι πλέον σκόπιμο για το Roncalli να παρουσιάζει πραγματικά ζώα στο ρινγκ», δήλωσε στο AFP το αφεντικό του τσίρκου, Πάτρικ Φιλαδέλφια. «Αν στήνεις στη μέση μιας αγοράς στο κέντρο της πόλης, δεν υπάρχει χώρος για υπαίθρια κλουβιά για τα ζώα», συμπλήρωσε ο 49χρονος.

Πέραν του προβλήματος που προκύπτει από τον περιορισμένο χώρο, υπάρχει και το ζήτημα της συχνής μετακίνησης, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις -αν όχι πάντα- ταλαιπωρεί τα ζώα. Κι όπως αναφέρει ο Πάτρικ Φιλαδέλφια, «αυτό δεν είναι λογικό για ένα τσίρκο που προστατεύει τα ζώα».

Επομένως, το τσίρκο ξεκίνησε να αναζητά τρόπους για να κρατήσει τη μαγεία των ζώων ζωντανή, κυρίως για τα παιδιά. Μια παράσταση του Justin Timberlake, στην οποία είχε «συμμετάσχει» και ο αείμνηστος Prince, μέσω ενός 3D ολογράμματος, έδωσε την ιδέα στο τσίρκο να χρησιμοποιήσει τρισδιάστατες εικόνες.

«Αν μπορείς να προβάλλεις κάποιον που δεν ζει πια σε μια ολογραφική οθόνη, γιατί να μην μπορείς να το κάνεις με ένα ζώο, ένα άλογο, έναν ελέφαντα; Από εκεί λοιπόν προήλθε η ιδέα», ανέφερε ο Φιλαδέλφια.


Τεχνικές προκλήσεις

Ο σχεδιασμός της οπτικής ψευδαίσθησης αποτέλεσε εξ αρχής μια τεχνική πρόκληση, καθώς το τσίρκο τοποθετεί το κοινό του σε κύκλο κι όχι μπροστά από μια σκηνή. Χρησιμοποιώντας 11 κάμερες, τοποθετημένες στο ταβάνι της μεγάλης οροφής γύρω από την αρένα, οι εικόνες υψηλής ανάλυσης προβάλλονται σε ένα δίχτυ λεπτού πλέγματος που περιβάλλει το χώρο της παράστασης.

Όταν τα φώτα σβήνουν, το δίχτυ γίνεται σχεδόν αόρατο, αλλά οι εικόνες ξεπροβάλλουν. Τα αληθινά ζώα μπορεί κάποτε να προκαλούσαν εντυπωσιασμό στους θεατές του τσίρκου, αλλά αυτό μπορεί πλέον να γίνει με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, χωρίς κανένα ζώο να χρειαστεί να υποστεί ταλαιπωρία, όπως είναι ο εγκλεισμός σε ένα κλουβί ή η συνεχής μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο.

«Οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, μπορεί να δημιουργηθεί από έναν animator, από έναν γραφίστα, και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μια παράσταση τσίρκου», δήλωσε ο Τόνι Μουνάρ, ο τεχνικός διευθυντής του τσίρκου.


Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε ένα τσίρκο χωρίς ζώα;

Η απουσία ζώων από το τσίρκο Roncalli έχει αποτελέσει από μόνη της πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους. «Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν για το Roncalli. Και μετά το μόνο που έμαθα ήταν ότι σίγουρα δεν υπήρχαν ζώα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα», δήλωσε η 29χρονη φοιτήτρια Ζόφι Σουλτ, η οποία ανέφερε ότι προηγούμενες επισκέψεις με την οικογένειά της στο τσίρκο τής είχαν αφήσει κακή εντύπωση. «Πάντα έβλεπα τα στενά κλουβιά όπου κρατούνταν όλα (τα ζώα). Αυτό είναι ουσιαστικά κακοποίηση των ζώων», δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μιας παράστασης.

Ένας άλλος θεατής, ο Αντρέας Ντόμκε, δήλωσε πως η παράσταση τον ενθουσίασε, όπως και τους δύο γιούς του, παρά την πλήρη απουσία ελεφάντων και λιονταριών από τη σκηνή. «Νομίζω ότι είναι καλό χωρίς (τα ζώα), γιατί πραγματικά προσπαθούν να κάνουν το υπόλοιπο σόου ξεχωριστό, δήλωσε ο 39χρονος γιατρός.

Οι 63χρονοι Ματίας και Μαρίνα Μάρτενς δήλωσαν πως η το θέαμα τους έκανε να νιώσουν ξανά παιδιά. «Τα ακροβατικά που παρουσιάζονται εδώ είναι καταπληκτικά», είπε ο Ματίας, προτού η σύζυγός του συμπληρώσει με τη σειρά της πως δεν χρειάζονται τα ζώα στο τσίρκο, αφού αν θέλει κάποιος να τα δει μπορεί να επισκεφθεί έναν ζωολογικό κήπο.



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ