Solenopsis invicta: Ένα από τα πιο επιβλαβή χωροκατακτητικά είδη έφτασε στην Ευρώπη

Το είδος Solenopsis invicta, δηλαδή το κόκκινο μυρμήγκι, αποτελεί ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, εισβάλλοντας σε οικοσυστήματα πέραν του δικού του και προκαλώντας δυσλειτουργία στη φυσιολογική χλωρίδα και πανίδα των οικοσυστημάτων αυτών. Το είδος μόλις έφτασε και ξεκίνησε την εξάπλωσή του και στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Biology. Παρόλο που το κόκκινο μυρμήγκι είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική, έχει πλέον εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Κίνα και την Αυστραλία, κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Τα έντομα αυτά μπορούν να γίνουν επιθετικά όταν ενοχλούνται, ενώ το τσίμπημά τους θεωρείται επώδυνο, καθώς ερεθίζει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι οι Αμερικανοί το αποκαλούν «κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς» (Red Fire Ant).

Αλλά δεν είναι μόνο η πανίδα που κινδυνεύει από τα έντομα αυτά, καθώς μπορούν να βλάψουν και τη χλωρίδα, δημιουργώντας προβλήματα σε καλλιέργειες και τοπικά οικοσυστήματα.

Πρόσφατα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών σε έκταση 50 στρεμμάτων κοντά στις Συρακούσες της Σικελίας. Ειδικότερα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στην Ισπανία, Ματία Μεντσέτι, ανέφερε: «Το S. invicta είναι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη. Μπορεί να εξαπλωθεί ανησυχητικά γρήγορα».



Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόκκινα μυρμήγκια είχαν προηγουμένως ανακαλυφθεί σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, αλλά αυτή πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αποικίας του είδους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Συγκεκριμένα, οι αποικίες εντοπίσθηκαν σε μια προαστιακή περιοχή των Συρακουσών, αλλά δεν ήταν σαφές με ποιον τρόπο ή πότε έφτασαν εκεί τα κόκκινα μυρμήγκια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο άνθρωπος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς πιστεύουν ότι είναι πιθανό το είδος να έφτασε στην περιοχή από ένα σημείο διέλευσης με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τα τσιμπήματα από κόκκινα μυρμήγκια έχουν αυξηθεί από το 2019 κι έπειτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο άνεμος θα μπορούσε να έχει μεταφέρει μυρμήγκια-βασίλισσες από τα βορειοδυτικά των Συρακουσών, όπου βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι. Γενετική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι πιθανότατα εξαπλώθηκαν από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο κίνδυνος το είδος να εξαπλωθεί σύντομα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υπαρκτός, προειδοποιούν οι επιστήμονες, αφού το 7% της συνολικής έκτασης της ηπείρου -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη και το Παρίσι- χαρακτηρίζεται από κατάλληλο κλίμα για το είδος.



Πρόκειται για ένα ουσιαστικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, καθώς τα χωροκατακτητικά είδη κοστίζουν στον κόσμο τουλάχιστον 423 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, οδηγώντας σε εξαφανίσεις φυτών και ζώων, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια και επιδεινώνοντας τις περιβαλλοντικές καταστροφές ανά τον πλανήτη.


Με πληροφορίες από ScienceDaily


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ