Ιδιοκτήτρια κατοικίδιου προειδοποιεί για οικιακό αντικείμενο που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στον σκύλο της

Μια ιδιοκτήτρια σκύλου εφιστά την προσοχή στους κηδεμόνες που αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους, όταν ο σκύλος της αρρώστησε μετά την έκθεσή του σε μία συσκευή αρωματοθεραπείας.

Η Μάριαν Γουάιτ, από τη Νέα Ζηλανδία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο Facebook.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Το βράδυ του Σαββάτου γύρισα αργά στο σπίτι και ο σκύλος μου δεν με αναγνώρισε. Νόμιζα ότι τον ξύπνησα και ότι είχε νυχτερινό τρόμο. Τον πήγα στον κτηνίατρο και αποδείχθηκε ότι το έλαιο τεϊόδεντρου που χρησιμοποιούσα στη συσκευή είναι τοξικό για τους σκύλους. Και συνεχίζει: «Ευτυχώς η εξέταση έδειξε ότι το συκώτι του ήταν εντάξει, αλλά δεν είχαμε ξεφύγει τον κίνδυνο ακόμα. Του χορηγήθηκαν υγρά κάτω από το δέρμα του για να απομακρυνθούν οι τοξίνες. Ο κτηνίατρος και η υπηρεσία δηλητηριάσεων λένε ότι βλέπουν συχνά τέτοιες περιπτώσεις τώρα που η δημοτικότητα των αιθέριων ελαίων αυξάνεται».

Η Γουάιτ παρακαλεί τους ιδιοκτήτες ζώων να βεβαιώνονται ότι τα αιθέρια έλαια που καίνε δεν είναι τοξικά για τα κατοικίδιά τους.

Η κτηνίατρος Ζόι Κόστιγκαν που ειδικεύεται στην ευζωία των κατοικίδιων ζώων, προειδοποίησε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται να διατηρούμε αιθέρια έλαια στα σπίτια μας, καθώς πολλά έλαια θα μπορούσαν να είναι δυνητικά τοξικά για τα κατοικίδιά μας».

Η κτηνίατρος επισημαίνει ότι τα αιθέρια έλαια βρίσκονται σε πολλά προϊόντα όπως σαμπουάν, αποσμητικά χώρου, εντομοαπωθητικά και μπορεί να καταποθούν κατά λάθος, να απορροφηθούν από το δέρμα ή να εισπνευστούν από τα ζώα. Τα σημάδια τοξικότητας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ελαίου, τη συγκέντρωση του ελαίου και τον τρόπο με τον οποίο έχει εκτεθεί το κατοικίδιο ζώο.

Συνήθη αρχικά σημάδια προβλήματος μπορεί να είναι ερεθισμός στο πρόσωπο, στις πατούσες ή στην περιοχή εφαρμογής, τριχόπτωση, φλεγμονή του δέρματος, υπεραφαγία, εμετός ή βήχας.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά, αταξία, κατάθλιψη, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή.

Με πληροφορίες από birminghammail.co.uk


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ