Ισραήλ: Σκύλοι ήρωες σώζουν ζωές εντοπίζοντας τρομοκρατικές παγίδες της Χαμάς, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Η εξειδικευμένη μονάδα σκύλων του Ισραήλ, Oketz, σώζει τη ζωή πολιτών και στρατιωτών, προειδοποιώντας τους για πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών υλών και κρυψώνες όπλων, ακόμη και με κίνδυνο της δικής τους ζωής.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) διαθέτουν μία από τις πιο σύγχρονες πολεμικές δυνάμεις, έχοντας ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλές από τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο ορισμένα καθήκοντα εξακολουθούν να απαιτούν μια προσέγγιση παλιάς σχολής. Σε αυτό το σημείο η μονάδα Oketz αφήνει το στίγμα της.

«Υπάρχουν μερικοί τύποι σκύλων που χρησιμοποιούνται από τη μονάδα, μερικοί είναι εμπιστευτικοί, οι περισσότεροι είναι ποιμενικοί», δήλωσε στο Fox News Digital ένας αξιωματικός γνωστός ως “Ταγματάρχης Α”, διοικητής σχολής επιχειρησιακού πολέμου με σκύλους για τη μονάδα Oketz.

«Χρησιμοποιούνται για τρεις κύριους λόγους: σκύλοι τακτικής που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των εχθρών, σκύλοι εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (EOD) για την ανεύρεση εκρηκτικών και άλλων, και σκύλοι έρευνας και διάσωσης που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα», δήλωσε ο ταγματάρχης Α.

Ο ταγματάρχης Α δεν μπορούσε να αποκαλύψει πόσα σκυλιά υπηρετούν στη μονάδα -το σύνολο παραμένει εμπιστευτικό, ωστόσο ανέφερε ότι είναι “εκατοντάδες σκυλιά”.

Η μονάδα Oketz βοήθησε την Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων Marom να αποκαλύψει περίπου 50 παγιδευμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς και δεκάδες αποθήκες όπλων πριν από την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει πλέον παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες, καθώς η Χαμάς συνεχίζει να απελευθερώνει ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση.

Τα σκυλιά βοήθησαν επίσης στη διάσωση περισσότερων από 200 αμάχων που δέχθηκαν πυρά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η New York Post. Ένας σκύλος με το όνομα Naro ειδοποίησε μάλιστα τις IDF για μια προγραμματισμένη ενέδρα της Χαμάς, ενώ βρισκόταν σε αποστολή κοντά στο κιμπούτς Kfar Aza.

Φωτο Facebook | Israel Defense Forces

Ο Naro πέθανε στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε – ένα από τα λίγα μέλη της μονάδας Oketz που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο ταγματάρχης Α δήλωσε ότι οι θάνατοι σκύλων στη μονάδα “σε συνθήκες ρουτίνας” παραμένουν σπάνιοι, με περίπου έναν έως δύο θανάτους ετησίως, αλλά ότι σε καιρό πολέμου είναι μια διαφορετική ιστορία.

«Στον συγκεκριμένο πόλεμο έχουμε δυστυχώς χάσει ήδη πέντε σκύλους, οι οποίοι προσέφεραν τεράστια συμβολή στην πολεμική προσπάθεια και έσωσαν πολλές ζωές στρατιωτών», δήλωσε ο ταγματάρχης Α.

Τα άλλα τέσσερα σκυλιά πέθαναν υπερασπιζόμενα στρατιώτες στην ίδια τη Λωρίδα της Γάζας: Mido, Taiga, Jack και Ghandi. Τα σκυλιά θα ταφούν στο νεκροταφείο της μονάδας Oketz, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF στο Fox News Digital.

Η μονάδα πραγματοποιεί μια τελετή για να θάψει τον σκύλο και να δείξει σεβασμό για την υπηρεσία του πεσόντος σκύλου στο Ισραήλ.

«Κάθε σκύλος έχει μια ειδική ταφόπλακα που εξηγεί ποιος ήταν, πότε και γιατί πέθανε, παρόμοια με τους τάφους των στρατιωτών», δήλωσε ο ταγματάρχης Α.

Πηγή: foxnews.com


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ