Ιταλία: Ξεκίνησαν δοκιμές DNA για τον εντοπισμό κηδεμόνων που αφήνουν τα περιττώματα των σκύλων τους στο δρόμο

Μια ιταλική επαρχία θα εντοπίζει τους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικίδιων τους από το δρόμο με τη χρήση DNA.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων σκύλων, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο Μπολζάνο να μπορούν να συλλέγουν τις ακαθαρσίες οι οποίες θα αποστέλλονται για γενετικές εξετάσεις.

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που θα εντοπιστούν από το DNA θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ.

Όποιος ιδιοκτήτης αρνηθεί τη διενέργεια προφίλ DNA για τον σκύλο του θα αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 1.048 ευρώ.

Η επαρχιακή κυβέρνηση που καλύπτει την πόλη Μπολζάνο και τις γύρω πόλεις στη γραφική περιοχή των Δολομιτών δημιουργεί τη βάση δεδομένων για τα σχεδόν 40.000 σκυλιά της περιοχής, δήλωσε ο διευθυντής του κτηνιατρικού τμήματος Πάολο Τσαμπότο. Περίπου 10.000 έχουν ήδη καταγραφεί.

«Το Μπολτσάνο δέχεται εκατοντάδες καταγγελίες το χρόνο από πολίτες για ακατάλληλη διαχείριση της δημόσιας γης. Περισσότερες από τις μισές αφορούν σκύλους», δήλωσε.

Ο κ. Τσαμπότο δήλωσε ότι άλλες ιταλικές πόλεις έχουν έρθει σε επαφή για να αντιγράψουν το νόμο.

Δοκιμές παρόμοιων συστημάτων έχουν διεξαχθεί σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου, στην ισπανική πόλη Ταραγόνα, στο Σιάτλ των ΗΠΑ και στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Το δημοτικό συμβούλιο του Barking and Dagenham, η πρώτη βρετανική αρχή που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία, ανέφερε μείωση κατά 50% των περιττωμάτων σκύλων που αφήνονται στα πάρκα.

Πέρυσι, ένα δοκιμαστικό σύστημα στην πόλη Μπεζιέ της νότιας Γαλλίας απαίτησε από τους ιδιοκτήτες σκύλων να φέρουν το “γενετικό διαβατήριο” του κατοικίδιου ζώου τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο Μπολζάνο, μια ορεινή γερμανόφωνη επαρχία κοντά στην Αυστρία, οι τουρίστες και οι μη μόνιμοι κάτοικοι θα εξαιρεθούν από τον κανονισμό.

Η καταγραφή του DNA θα καταστεί υποχρεωτική περίπου από τα τέλη Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος για τα σκυλιά τους, σε δημοτικά καταφύγια σκύλων ή κτηνιατρεία, που θα κοστίζουν έως και 100 ευρώ ή και περισσότερο.

Ο κ. Τσαμπότο δεν έδωσε εκτιμώμενο κόστος για το σχέδιο, αλλά τα πρόστιμα αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα ανίχνευσης και διαχείρισης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ