Κακοποίηση ζώων: Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Υποχρεωτική έκτιση ποινής, διπλασιασμό του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής από 50.000 σε 100.000 ευρώ αλλά και δυσκολότερη υφ’ όρον απόλυση φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για όσους κακοποιούν ζώα συντροφιάς.

Αυτά περιλαμβάνονται στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Η αυστηροποίηση των ποινών είχε προβλεφθεί πριν από τον βασανιστικό θάνατο του 8χρονου Όλιβερ στην Αράχωβα.

Μέχρι σήμερα, το αδίκημα του φόνου ζώων συντροφιάς προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή.

Πλέον με το νομοσχέδιο προβλέπεται διπλασιασμός του μέγιστου ύψους της χρηματικής ποινής από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 100.000 ευρώ (άρθρο 102 παρ.2).

Η μέγιστη χρηματική ποινή των 100.000 ευρώ μπορεί με τις προσαυξήσεις 110% να φτάσει τις 220.000 ευρώ και βεβαιώνεται ως χρέος προς το δημόσιο, ενώ σε περίπτωση μη πληρωμής του έχει πλέον αξιόποινο χαρακτήρα και διώκεται (καθώς υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ) με απειλούμενη ποινή φυλάκισης 3 με 5 έτη (άρθρο 48 του νομοσχεδίου).

Με τις νέες τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται άμεση παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων, για αυτές τις περιπτώσεις, στο ευέλικτο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Δεν θα υπάρχει η χρονοβόρα διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν η ανάκριση περαιώνεται, η δίκη θα ξεκινά τουλάχιστον 6 έως 10 μήνες συντομότερα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Δυσκολότερη η υφ’ όρον απόλυση

Τέλος, σημαντική είναι η πρόβλεψη -σύμφωνα με την οποία- το δικαστικό συμβούλιο θα εξαρτά την κρίση του για την απόλυση του κρατουμένου από κριτήρια, όπως είναι η κοινωνική επικινδυνότητα, το προφίλ του δράστη και η απαξία της πράξης, πέραν της συμπλήρωσης του τυπικού χρονικού ορίου των 2/5 δηλ. 4 ετών αν επιβληθεί η μέγιστη ποινή των 10 ετών.

Μπορεί δηλαδή ένα δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει αν ο καταδικασθείς θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής, δηλαδή έως και 10 έτη για το φόνο του ζώου, και επιπρόσθετα 3 έως 5 έτη για τη μη καταβολή της χρηματικής ποινής που του έχει επιβληθεί.

Πηγή: topontiki.gr


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ