Κινδυνεύει να εκδιωχθεί η Επαλίτσα από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Ελευσίνας – Έντονες αντιδράσεις φιλοζωικών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Μία σκυλίτσα που έχει βρει την θαλπωρή και την ασφάλεια στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Ελευσίνας κινδυνεύει να εκδιωχθεί από το σχολείο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών και μαθητών που ζητούν από την Διευθύντρια να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η διευθύντρια ξεκίνησε διαδικασία απομάκρυνσης του ζώου από το σχολείο, ζητώντας και λαμβάνοντας νομιμοποιητικό της απόφασής της έγγραφο από το αρμόδιο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και παρά τις εκκλήσεις των μαθητών, καθηγητών και εθελοντών φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής, παραμένει ανένδοτη.

Αυτό σημαίνει ότι η Επαλίτσα που έχει το σχολείο σπίτι της, πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο καταφύγιο που θα αποφασίσει ο Δήμος Ελευσίνας και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της σε κάποιο κλουβί. 

Η σκυλίτσα βρέθηκε ταλαιπωρημένη και πεινασμένη πριν από 8 χρόνια όταν ήταν ακόμα κουτάβι και χάρη στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ΕΠΑΛ που ανέλαβαν την φροντίδα της, η Επαλίτσα, όπως την βάπτισαν, βρήκε την αγάπη στα πολλά πρόσωπα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την στείρωσαν, την εμβολίασαν, την αποπαρασίτωσαν, της έφτιαξαν σπιτάκι και έκτοτε έγινε μέλος μια μεγάλης οικογένειας που την αγκάλιασαν και της έδωσαν τη ζωή που της αξίζει.

Ο πρώην Διευθυντής του ΕΠΑΛ και νονός της Επαλίτσας – τον τετράποδο άγγελο του σχολείου όπως την αποκάλεσε το 2021, κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, δεν κρύβει τη θλίψη αλλά και την έκπληξή του.

«Ποτέ δεν μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα αυτή η σκυλίτσα. Το αντίθετο, έδινε χαρά σε όλους μας. Η παρουσία της –και το λέω χωρίς καμία υπερβολή– ήταν πολύτιμη και θεραπευτική, ειδικά σε ένα τόσο δύσκολο σχολείο, όπως είναι τα ΕΠΑΛ, με πολλά παιδιά από φτωχές οικογένειες, κατατρεγμένα, μερικές φορές και παραβατικά. Είναι συγκινητική η τρυφερότητα με την οποία τη φροντίζουν. Κι εκείνη τα αγαπά, είναι ευτυχισμένη στο σχολείο, αυτός είναι ο κόσμος της», επισήμανε στο kathimerini.gr.

Με επιστολή της, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ)  στις 27 Νοεμβρίου, ζητάει να μην διώξει η νέα Διευθύντρια την ήμερη σκυλίτσα που μένει εδώ και πολλά χρόνια στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, κοινοποιώντας την και στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ολόκληρη η επιστολή με θέμα «Στόχος η εκδίωξη της Επαλίτσας που διαβιώνει 8 έτη στο ΕΠΑΛ;»

Αξιότιμοι κ.κ.,

Το σχολείο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) Ελευσίνας, για 8 περίπου χρόνια και με Διευθυντή τον εκπαιδευτικό κ. Γιάννη Γρηγοριάδη είχε γίνει ένα φωτεινό σημείο αναφοράς στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων άστεγων ζώων και με κακοποιήσεις που δυστυχώς εδώ και χρόνια χτυπούν κόκκινο παγκοσμίως, βρέθηκε κάποιο σχολείο με τον πιο απλό τρόπο να δείξει σεμνά τι σημαίνει Πολιτισμός, ενσυναίσθηση, καλοσύνη, να παραμερίσει μια μίζερη και νοσηρή νοοτροπία και να δώσει ένα δυνατό παράδειγμα σε όλους μας.

Περιμάζεψε, φρόντισε, εμβολίασε, στείρωσε σε συνεργασία με το Δήμο μια σκυλίτσα που γυρνούσε δίπλα στο σχολείο. Και τελικά την υιοθέτησε! Η άγνωστη σκυλίτσα απέκτησε όνομα «Επαλίτσα» που της έδωσε ο Διευθυντής του σχολείου.

Όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί την αγκάλιασαν και τη φρόντισαν. Της έδωσαν κατάλυμα. Μια κίνηση που προσφέρει παιδεία και καλλιεργεί τις συνειδήσεις της ευαίσθητης ηλικίας.

Μια κίνηση που εν μέσω τόσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία, ένωσε όλους σε έναν σκοπό και ελπίδα για το πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος καλύτερος.
Ωστόσο, μετά λύπης πληροφορηθήκαμε ότι άλλαξε η διοίκηση του σχολείου καθώς ο Διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, ανέλαβε καινούργια διευθύντρια, και έκτοτε πρώτος στόχος έγινε ο διωγμός της σκυλίτσας. Το προστατευόμενο ζωάκι που πια – μετά από 8 χρόνια- θεωρούσε το σχολείο σπίτι του.

Με συνοπτικές διαδικασίες που μας επιστρέφουν στην Ελλάδα του παρελθόντος, και κατόπιν ενός εγγράφου από το τμήμα Υγειονομικού και περιβαλλοντικού ελέγχου, αποφασίστηκε η σκυλίτσα που ζούσε εκεί επί 8 χρόνια να κλειστεί σε κλουβί καταφυγίου!

Πέραν του καταστροφικού οπισθογυρίσματος, που μόνο απογοήτευση φέρνει σε όλους, λυπόμαστε ιδιαίτερα που τα παιδιά αυτά χάνουν μια ήδη δημιουργημένη ευκαιρία να διδαχτούν και να δημιουργήσουν πολιτισμό ανεβάζοντας τον πήχη πανελλαδικά.

Κύριοι,

Η Εκπαίδευση/Παιδεία είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία και συμβάλουν τα μέγιστα στην αλλαγή και την πρόοδο της κοινωνίας.

Ένα σχολείο θεωρούμε πως θα έπρεπε πρωτίστως να μεριμνήσει και ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα της βίας που αναπτύσσεται στους ανηλίκους , πραγματικά επικίνδυνο που εκθέτει όλους, και να έχει ως στόχο να μαλακώσει τις ψυχές τους, να δώσει βοήθεια στα προβλήματά τους, και να δημιουργήσει τέτοιο περιβάλλον ώστε να αναπτυχθούν αισθήματα καλοσύνης, σεβασμού, αμοιβαιότητας στα παιδιά.

Πρόσφατα συνέβη περιστατικό που αφορά ιδιαίτερα προβληματική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών του Π.ΕΠΑ.Λ. Ελευσίνας [παραθέτουμε ένα εκ των δημοσιευμάτων)
Θα έπρεπε πολύ περισσότερο να απασχολεί τη διοίκηση του σχολείου το ανωτέρω, κι όχι να έχει σαν πρώτο θέμα το διωγμό μιας σκυλίτσας που ζει ειρηνικά εκεί οκτώ συνεχόμενα χρόνια.

Θέλουμε παιδιά με ψυχική υγεία, με ενσυναίσθηση, ευαισθησία, υπευθυνότητα, διάθεση για δημιουργία και προσφορά που θα φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο πέρα από τις νοσηρές πεπερασμένες πια αντιλήψεις, Τα ζώα ως αιτία κάθε κακού και κινδύνου.

Η απόφαση παραμονής της σκυλίτσας στο σπίτι της που είναι το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) Ελευσίνας, αφενός θα τιμήσει όλους μας, αφετέρου θα είναι ένα ισχυρό πειστήριο πως στη χώρα μας πράγματι κάτι αλλάζει και τα σκήπτρα πάντα κρατά η Παιδεία και κάποιοι πρωτοπόροι που λειτουργούν ως φάροι.

Παραθέτουμε κάποια από τα δημοσιεύματα για την ιστορία της σκυλίτσας προκειμένου να λάβετε γνώση.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ