Αντιδράσεις για σπάνιο καρχαρία 300 κιλών που πιάστηκε στην Κρήτη – Βίντεο

Οι ψαράδες από την Ιεράπετρα της Κρήτης έπιασαν με τα δίχτυα τους σπάνιο καρχαρία 300 κιλών. 

Όπως δημοσιεύει το radiolasithi.gr, το καΐκι που ψάρεψε τον καρχαρία βρισκόταν στα ανοιχτά της Ιεράπετρας προς τη νήσο Χρυσή, όταν οι αλιείς αντιλήφθηκαν ότι είχαν έρθει κοντά σε μία πολύ μεγάλη «ψαριά».

Συγκεκριμένα, μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να βγάλουν στην επιφάνεια καρχαρία 300 κιλών. 

Το συγκεκριμένο είδος μάλιστα ζει σε μεγάλα βάθη και σπάνια γίνεται αντιληπτό.

Ο καρχαρίας μεταφέρθηκε σε ιχθυοπωλείο στο κέντρο της Ιεράπετρας, όπου και δόθηκε προς πώληση.


Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της φιλοζωικής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανισμών για την παγίδευση του καρχαρία με την iSea να έχει προβεί στην καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές αναμένοντας την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έκανε μία ανάρτηση στη σελίδα του στην οποία αναφέρεται στην ασυδοσία στην αλιεία προστατευόμενων ειδών.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, πρόκειται για εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus) και όχι Σαπουνάς όπως αναφέρουν και απαγορεύεται η αλιεία και η πώληση του.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον εξαβράγχιο καρχαρία εδω: biodiversitygr.org

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε καθημερινά. Πλήρη ασυδοσία στην αλιεία καρχαριών ακόμα και αλιεία προστατευόμενων ειδών. Το διαφημίζουν “το εμπόρευμα τους” ακόμα και όταν είναι παράνομο. Ψαράδες δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν τα είδη καρχαριών. Λιμενικοί και Αρχές δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν σωστά τα είδη καρχαριών. 

Τους γίνονται καταγγελίες και δεν κάνουν ούτε την δουλειά τους. Εμείς λέμε “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”.

Οι καρχαρίες είναι ένα από τα σημαντικότερους θηρευτές στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι πληθυσμοί των καρχαριών παγκοσμίως απειλούνται λόγω της υπεραλίευσης και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. 

Στην Μεσόγειο πάνω από τα μισά είδη καρχαριών και σαλαχιών απειλούνται με εξαφάνιση. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου η αλιεία των περισσότερων ειδών καρχαριών εξακολουθεί να επιτρέπεται, παρά το γεγονός ότι πολλά είδη καρχαριών κινδυνεύουν ή απειλούνται.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ.

Δηλαδή με λίγα λόγια τέρμα και στους Γαλέους, και στους καρχαρίες Αλεπούδες, και στους Κογκαθίτες, και στο Σκυλοψαράκι, και στο Κεντρόνι και σε όλα μα όλα τα είδη καρχαριών που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ