Κτηνίατρος τονίζει πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να αφιερώσουν χρόνο για να θρηνήσουν την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου

Ο δεσμός μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων τους είναι ένας βαθύς και ανείπωτος δεσμός. Τα κατοικίδια προσφέρουν στους ανθρώπους άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη. Όμως τα κατοικίδια ζώα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και ο θάνατός τους μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους που τα αγαπούν.

Για πολλούς, ο θάνατος ενός κατοικίδιου ζώου είναι σχεδόν ισοδύναμος με την απώλεια ενός στενού μέλους της οικογένειας. Ο κτηνίατρος Άντριου Τζόουνς μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok όπου τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους να αφιερώσουν χρόνο για να θρηνήσουν σωστά το κατοικίδιό τους μετά το θάνατό του.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει 17,5 χιλιάδες likes και 640 σχόλια. Ο Τζόουνς ξεκινά το βίντεο κοιτάζοντας την κάμερα και λέγοντας: «Το να πεθάνει ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι συναισθηματικά καταστροφικό».

Στη συνέχεια τονίζει πως οι άνθρωποι ως κοινωνία αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις του σε ένα άτομο. Ο θάνατος ενός κατοικίδιου ζώου δεν λαμβάνεται όσο σοβαρά θα έπρεπε. Ο κτηνίατρος εξήγησε ότι αναγκάστηκε να κάνει ευθανασία στη γάτα του, τον Μούρεϊ, πριν από μερικούς μήνες.
Σκέφτεται αυτή την απώλεια, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ακόμα απόλυτα φυσιολογικός».

Ο Τζόουνς επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα κατοικίδιά τους γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις την απώλεια. Λέει: «Αν πεθάνει ένα μέλος της οικογένειας, σου δίνεται άδεια από τη δουλειά, γίνονται κηδείες. Η κοινωνία το αναγνωρίζει αυτό». Από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που πεθαίνει ένα κατοικίδιο ζώο, δεν δίνεται τόση σημασία και δεν δίνεται στους ανθρώπους ο χρόνος να θρηνήσουν.

Ο Άντριου Τζόουνς ολοκληρώνει το βίντεο επισημαίνοντας πως είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί η θλίψη όταν αναγνωρίζεται και πως είναι καιρός να αλλάξουν τα πράγματα.

@veterinarysecrets Pet Loss and dealing with Grief #petloss #grief #doggrief #catgrief ♬ original sound – Andrew Jones, DVM

Οι χρήστες συμφώνησαν με τις απόψεις του κτηνιάτρου και μοιράστηκαν τη γνώμη τους σχετικά με την εμπειρία της απώλειας ενός κατοικίδιου ζώου στα σχόλια.

Η αδυναμία των σύγχρονων χώρων εργασίας να αντιμετωπίσουν τη θλίψη που συνδέεται με την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου είναι πραγματικά προβληματική. Ένα χρόνο πριν, μια έκθεση με τίτλο “Ξεπερνώντας το κοινωνικό στίγμα της απώλειας ενός κατοικίδιου ζώου: Σκέψεις για τους επαγγελματίες συμβούλους” γράφτηκε από την Δρ. Μισέλ Κέι Κρόσλεϊ, επίκουρη καθηγήτρια στο Rhode Island College και τον Collen Roland, πρόεδρο και ειδικό σε θέματα θλίψης για την απώλεια κατοικίδιων ζώων της Association for Pet Loss and Bereavement, όπως αναφέρει το My Modern Met.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης του πόσο σοβαρή είναι η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου για τους ανθρώπους.

Αναφέρει: «Ενώ η ενσυναίσθηση μπορεί να έρχεται πιο φυσικά όταν συζητάμε για ανθρώπινες απώλειες, υπάρχουν άλλα είδη απώλειας που δεν αναγνωρίζονται ή δεν τους δίνεται παρόμοια προσοχή από την κοινωνία. Η θλίψη λόγω αυτών των κοινωνικά μη αναγνωρισμένων απωλειών αναφέρεται ως θλίψη χωρίς δικαιώματα και μπορεί να περιλαμβάνει το θάνατο από αυτοκτονία, μια χαμένη εγκυμοσύνη ή αποτυχημένο γάμο, εκτός από το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου». Αυτό αναδεικνύει πόσο υποβαθμισμένη είναι αυτή η μορφή πένθους και πόσο πρέπει να της δοθεί η δέουσα προσοχή τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από upworthy


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ