Λέσβος: Καταγγελία της Κιβωτού Μυτιλήνης για τις “Γαϊδουροδρομίες” στην Κώμη (Βίντεο)

Τις «γαιδουροδρομίες» που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Κώμη Λέσβου καταγγέλλει το σωματείο και μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) «Κιβωτός, Μυτιλήνη – Kivotos, Mytilene, Greece» με ανήλικα να χτυπούν τα ζώα και ενήλικες να γελούν και να ζητωκραυγάζουν.

Πρόκειται για άλλη μια “λαϊκή παράδοση” στη Λέσβο μετά την περιφορά του ταύρου και τις ιπποδρομίες σε περιοχή Natura που ακυρώθηκαν μετά τις καταγγελίες, αναφέρει η ΠΦΠΟ.

Όπως αναφέρει η Κιβωτός Μυτιλήνης, το σωματείο ενημερώθηκε για αυτό το δρώμενο στην Κώμη Λέσβου που ονομάζεται “Γαϊδουροδρομίες!”.

«Με γαϊδουράκια να τρέχουν στη μέση του δρόμου, με ΙΧ και μηχανάκια να κυκλοφορούν, να δέρνονται για να πάνε πιο γρήγορα από ανήλικους, υπό τις επευφημίες των ενηλίκων».

Σύμφωνα με την Κιβωτό, όλο το υλικό θα προωθηθεί στην Αστυνομία και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου για τα περαιτέρω.

Καταδικάζει τις «γαϊδουρομαχίες» στην Κώμη ο δήμος Μυτιλήνης

Καταδικάζει ο Δήμος Μυτιλήνης τις «γαϊδουροδρομίες» που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Κώμη, όπου παιδιά μαστίγωναν γαϊδουράκια. Όπως γνωστοποιεί ο Ηρακλής Κουντουρέλλης, γ.γ. Δήμου Μυτιλήνης, ο δήμαρχος εκφράζει δυσαρέσκεια.

«Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που δεν εκφράζει τις τοπικές μας κοινωνίες», δηλώνει σχετικά με τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Καλοκαίρι #yes!», στον Άγιο Χαράλαμπο κάθε χρόνο γίνεται περιφορά εικόνας από ανθρώπους που ιππεύουν άλογα και οι οποίοι παίρνουν ειδική άδεια από τον δήμο μετά από εισήγηση κτηνιατρικής υπηρεσίας και υπό την εποπτεία κτηνιάτρου.

«Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κτηνίατρος υποβάλλει έκθεση ότι κανένα ζώο δεν εκτέθηκε στον ήλιο, δεν κακοποιήθηκε κλπ», προσθέτει.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως «γαϊδουροδρομίες είναι άγνωστες σε εμάς» και τονίζει ότι «δεν είναι έθιμο, δεν υπάρχει τέτοιο έθιμο. Χάριν του βίντεο έχει έρθει σε γνώση μας».

Στη συνέχεια γνωστοποιεί: «Λυπούμαστε που συμμετείχαν και γονείς. Εμείς θα καλέσουμε την τοπική κοινωνία να αποβάλει αυτά τα φαινόμενα, θα πούμε στη σχολική κοινότητα να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά της Κώμης για να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι κάτι που δεν πρέπει να κακοποιούμε και πως έχουν δικαιώματα». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως πρέπει και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Έχουν μείνει ελάχιστα πλέον γαϊδούρια γιατί σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για δουλειές όπως παλιά. Αυτά πρέπει να είναι τα τελευταία της περιοχής. Πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προστασίας και επειδή πάνε να εξαφανιστούν έχουμε διπλή υποχρέωση να τα φροντίσουμε», καταλήγει ο κ. Κουντουρέλλης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ