Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Βόλο – Απειλείται το χωριό Σέσκλο της Μαγνησίας

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Βόλο ενώ, παράλληλα, ενεργά μέτωπα συνεχίζουν να καταστρέφουν εκτάσεις σε Ρόδο, Φθιώτιδα και Κάρυστο.

Ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να καίει η φονική φωτιά στον Βόλο, έχοντας ξεκινήσει από το απόγευμα της Τετάρτης (26/7) στα μέτωπα Βελεστίνου και Αλμυρού της Μαγνησίας, ο τραγικός απολογισμός της οποίας ανέρχεται σε δύο νεκρούς. Μήνυμα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας έλαβαν τα ξημερώματα οι κάτοικοι των περιοχών Αλυκές, Πευκάκια, Άγιος Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αλυκές #Πευκάκια #Άγιο_Γεώργιο #Νέα_Αγχίαλο παραμείνετε σε ετοιμότητα», ανέφερε το μήνυμα 112.



Την ίδια ώρα, μηνύματα του 112 ήχησαν στην περιοχή προκειμένου ο κόσμος να ξεκινήσει εκκένωση για πέντε περιοχές, με κατεύθυνση προς τον Βόλο. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Χρυσή_Ακτή #Παναγιάς, #Βελανιδιά, #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο».



Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είχε πορεία ανατολικά προς τη θάλασσα, από τον Νέο Πλάτανο Αλμυρού προς το Χοροστάσι. Όχι πολύ μακριά, ένας άνδρας εντοπίστηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και διεκομίσθη στο νοσοκομείο. Είναι καλά στην υγεία του.

Ένας 45χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Ο άνδρας, ο οποίος αγνοούνταν για περίπου 2 ώρες, βρέθηκε απανθρακωμένος σε δασική έκταση κοντά στην κτηνοτροφική του μονάδα στον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Σύμφωνα με το protothema, είχε πάει στο ποιμνιοστάσιο μαζί με τον αδερφό του για να σώσουν τα ζώα τους όταν πληροφορήθηκαν για τη φωτιά. Ο αδελφός του αποθανόντα έφυγε μόλις είδε τη φωτιά να πλησιάζει, αλλά ο ο αδελφός του αποφάσισε να μείνει στο σημείο και να βγάλει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να περικυκλωθούν από τις φλόγες. Τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν για ώρα να προσεγγίσουν, αφού η φωτιά έκαιγε με μεγάλη ένταση. Στην περιοχή όπου βρέθηκε νεκρός ο 45χρονος κτηνοτρόφος είχε σταλεί μήνυμα 112.

Μήνυμα 112 ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών έλαβαν και οι κάτοικοι των περιοχών Γλαφυρά, Κάκκαβο, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζικα και Κογιάτικα, ενώ ειδοποίηση για εκκένωση έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι, Άγιος Γεώργιος Φερών και στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.


Τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ύφεση παρουσιάζει η γενικότερη εικόνα της φωτιάς στο Κάστρο Λαμίας, υπάρχουν ωστόσο κάποιες διάσπαρτες εστίες σε αγροτικά σημεία με ελιές, που επί του παρόντος δεν δημιουργούν ανησυχία. Αναφορικά με την πυρκαγιά στην αγροτοδασική έκταση στην Τιθορέα Φθιώτιδας, παρουσιάζει κι αυτή καλύτερη εικόνα. Η φωτιά ξεκίνησε από τους πρόποδες του Παρνασσού καίγοντας καλάμια. Οι πολίτες ενημερώθηκαν με μήνυμα 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άνω Τιθορέα.

Η πυρκαγιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και υπάρχουν εστίες. Η Πυροσβεστική γνωστοποίησε το βράδυ ότι χωματουργικά μηχανήματα θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να διασφαλιστεί ότι η φωτιά δεν θα επεκταθεί.

Σε εξέλιξη για ακόμα ένα βράδυ ήταν και η φωτιά στη Ρόδο, όπου μικρές αναζωπυρώσεις σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η Πυροσβεστική ανέφερε πως είναι αντιμετωπίσιμες. Μεγαλύτερη αναζωπύρωση σε δασική έκταση έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των οικισμών Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά.

Στην Κάρυστο το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και πορεύεται ανάμεσα σε Πλατανιστό και Αντιά. Την πορεία του θα επιχειρήσουν να ανακόψουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην Κέρκυρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά φαίνεται να είναι σε ύφεση.

Αναφορικά με τη φωτιά στο Αίγιο, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι υπάρχει ύφεση, αν και δεν έλειψαν μικρές αναζωπυρώσεις σε κάποια δύσβατα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν.


Απειλούνται Βόλος και Σέσκλο

Εν εξελίξει βρίσκεται και η φωτιά στη περιοχή Σέσκλο Μαγνησίας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται στην προστασία του οικισμού, αντιμετωπίζοντας ωστόσο τον ισχυρό αέρα, ο οποίος επιδεινώνει την κατάσταση. Η πυρκαγιά έχει πλησιάσει στα όρια του χωριού. Ηλεκτροδότηση και παροχή νερού έχουν διακοπεί στο Σέσκλο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, ενεργό παραμένει το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών στη Μαγνησία, όπου καίγονται εκτάσεις βόρεια του Βόλου. Οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα εκκενώθηκαν τα μεσάνυχτα, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές του Βόλου. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη Νέα Ιωνία, καθώς βρίσκεται κοντά στις φλεγόμενες περιοχές.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ