Μεγάλο Σάββατο 2022: Ο άδικος χαμός της Χαράς, της σκυλίτσας που «έφυγε» από τρόμο το βράδυ της Ανάστασης

Σχεδόν ένας χρόνος έχει πλέον περάσει από την απότομη απώλεια της Χαράς, της μικρής σκυλίτσας που «έσβησε» από τον τρόμο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που έπεφταν «βροχή».

Παρότι δεν ήταν το μόνο θλιβερό περιστατικό που σημειώθηκε εκείνο το βράδυ, καθώς πολλά τρομαγμένα ζώα -κυρίως αδέσποτα- εξαφανίστηκαν, κάτι που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η απώλεια της Χαράς «πάγωσε» την οικογένειά της και έδωσε ένα μάθημα σε όλους.

Η Ανάσταση μπορεί να είναι μια ημέρα χαράς για τους πιστούς, ωστόσο για τα ζώα, λόγω των πυροτεχνημάτων που πέφτουν σχεδόν σε κάθε μεριά της χώρας, είναι μια τραυματική εμπειρία. Και η οικογένεια της χαράς, δυστυχώς, το έμαθε με τον πιο δύσκολο τρόπο. Το σκυλάκι δεν άντεξε, ταράχτηκε υπερβολικά και έφυγε από τη ζωή υπό τους εκκωφαντικούς κρότους των βεγγαλικών. Το περιστατικό είχε γνωστοποιήσει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας.


«Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά φόβο»

Η Χαρά είχε «γευτεί» την αδέσποτη ζωή, κυκλοφορώντας για καιρό μόνη και ταλαιπωρημένη στους δρόμους, όμως η ζωή τής χαμογέλασε μόλις βρέθηκε μια οικογένεια πρόθυμη να την υιοθετήσει, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει το τραγικό τέλος που έμελλε βάλει τέλος στη ζωή της άτυχης σκυλίτσας.

Η ανάρτηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας στην ιστοσελίδα του στο Facebook είχε αναφερθεί στον τραγικό θάνατο της Χαράς, αναφέροντας:

«Η καρδούλα σου σταμάτησε να χτυπάει τόσο ξαφνικά γιατί τρόμαξες από τα βαρελότα. Πέθανες από τρόμο. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε τη λύπη μας γι’ αυτό το απρόβλεπτο θανατικό. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε το θυμό μας για τόσους ασυνείδητους που καπηλεύονται τη θρησκευτική κατάνυξη και «σπέρνουν» τον θάνατο. Αυτοί οι ασυνείδητοι, χθες βράδυ κατέστρεψαν μια οικογένεια. Σίγουρα αυτοί δεν θα σκέφτονται που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική ανευθυνότητά τους, σίγουρα αυτοί δεν θα έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο και πάνω από όλα σίγουρα δεν θα έχουν κατοικίδιο για να νιώσουν μια φορά στη ζωή τους λίγη ευαισθησία. Αντίο Χαρά. Αντίο Χαρούλα μας. Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά φόβο».


Πολλά ζώα χάνονται από τον φόβο κάθε χρόνο

Ο δυνατός ήχος των βεγγαλικών και των κροτίδων αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα για τα ζώα και κυρίως για τα αδέσποτα, τα οποία πανικοβάλλονται με αποτέλεσμα να χάνονται, κάτι που είχε υπογραμμίσει τότε η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου, Κική Καραθανάση:

«Το βράδυ μετά την Ανάσταση αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να αναζητήσουν ζώα που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να τα βρουν. Και αρκετοί από τους εθελοντές μας, εντόπισαν τρομοκρατημένα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδεί στην περιοχή μας. Υπολογίζω πως επρόκειτο για σκυλιά που έφυγαν πανικόβλητα από τον τόπο που ζουν με άγνωστη κατεύθυνση. Παλιότερα θυμάμαι που είχαμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση αναγκαζόμασταν να τους κρεμάμε ταμπελάκια με τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε εάν χαθούν από τον θόρυβο των βαρελότων. Ακόμη πιο δύσκολα μάλιστα είναι για τα αδέσποτα που έχουν βρει οικογένειες, αλλά έχουν ζήσει αρκετά έξω για να θεωρήσουν ότι κάτι άσχημο μπορεί να τους συμβεί», είχε αναφέρει η κ. Καραθανάση.

Photograph by Anastasia Kostyleva/Pexels
Photograph by Anastasia Kostyleva/Pexels

«Μετατραυματικό στρες»

Η Όλγα Λιάρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, αναφερόμενη στο τι νιώθουν τα ζώα όταν ακούν τους ήχους από τα πυροτεχνήματα, είχε περιγράψει την κατάσταση ως «μετατραυματικό στρες». Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Τα ζώα περιέρχονται σε κατάσταση σοκ, νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα αφοδεύουν από τον τρόμο τους και άλλα αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητα. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για κατοικίδια. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα αδέσποτα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους και υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν από αυτοκίνητα. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα άγρια ζώα ή στα πτηνά που φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δέντρα».


Το πάθημα ας γίνει μάθημα

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ως ιδιοκτήτες ζώων αλλά και ως άνθρωποι που σε έναν ιδανικό κόσμο θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας, ας αναλογιστούμε βαθύτερα τι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για εκείνα κι ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε αγχωτικές ή ακόμη και θλιβερές καταστάσεις, όπως η εξαφάνιση ή και ο θάνατος αυτών των ζώων, που δεν πείραξαν ποτέ κανέναν.

Η φιλοζωική οργάνωση “Dogs’ Voice” προσφέρει βοήθεια, παρέχοντας μια λίστα με πέντε συμβουλές για το βράδυ της Ανάστασης, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζώα συντροφιάς από το φόβο και τους κινδύνους εκείνη τη δύσκολη γι’ αυτά νύχτα.


Δείτε τις συμβουλές στο αντίστοιχο άρθρο: Οι 5 συμβουλές της φιλοζωικής οργάνωσης “Dog’s Voice”

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ