Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι έχουν εντοπιστεί νεκροί σε διάστημα 10 ημερών στις ανατολικές ακτές της Ουρουγουάης, «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια», ενώ το θλιβερό θέαμα αντικρίζουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι της περιοχής.
Η πλειονότητα των θαλάσσιων πτηνών που εντοπίστηκαν να έχουν εκβραστεί νεκρά ανήκουν στο είδος Spheniscus magellanicus. Οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι είναι γνωστοί ως «Πιγκουίνοι του Μαγγελάνου», λαμβάνοντας την ονομασία τους από τον Πορτογάλο εξερευνητή που τους εντόπισε πρώτος το 1520, ζουν στη Νότια Αμερική και θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης τροφής, όπως για παράδειγμα οι πιγκουίνοι των Γκαλαπάγκος.
Το 90% των πιγκουίνων που εντοπίστηκαν πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία του θανάτου τους. Σύμφωνα με την Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, αρμόδια για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πιγκουίνοι πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και εν συνεχεία παρασύρθηκαν από τα ρεύματα νότια και νοτιοανατολικά στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα.
Όπως ανέφερε η Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά» που εκβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν για να εξακριβωθεί εάν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, δήλωσε η ίδια.
Τα άτομα του συγκεκριμένου είδους συνήθως φωλιάζουν και αναπαράγονται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής και αποδημούν προς βορρά αναζητώντας θερμότερα νερά κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, ενώ μπορούν να φτάσουν έως και τις ακτές της πολιτείας Εσπίριτο Σάντο στη Βραζιλία.
«Είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», τόνισε η ειδικός, θυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη είχε καταγραφεί και την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, με την αιτία να παραμένει ανεξήγητη.
#Uruguay | The SOS Fauna Marina NGO confirmed that over 300 Magellanic penguins appeared dead on the coast. This occurred during their annual migration from Argentine Patagonia to Brazil, where the penguins seek food and warmer waters for the winter.https://t.co/hVk5Lgb5rO
— teleSUR English (@telesurenglish) July 21, 2023
Τι υποστηρίζουν οι ακτιβιστές
Ακτιβιστές και υπερασπιστές του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία συνιστούν τις αιτίες του εκβρασμού των νεκρών πιγκουίνων στην ακτή, μέσω της μείωσης του πληθυσμού των ειδών με τα οποία τρέφονται. «Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε από τη μη κυβερνητική οργάνωση SOS Rescate de Fauna Marina, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν οδήγησε στον θάνατο των πιο αδύναμων θαλάσσιων πτηνών. Ανέφερε, επίσης, ότι -εκτός από τους πιγκουίνους- εντοπίστηκαν κι άλλα νεκρά θαλάσσια ζώα στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο, όπως άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες.