Ουρουγουάη: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας

Αντιμέτωπη με πρόβλημα λειψυδρίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, ως αποτέλεσμα της χειρότερης ξηρασίας που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία 74 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Λουίς Λακάγιε Που, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της χώρας, Μοντεβιδέο, λόγω έλλειψης νερού, ενεργοποιώντας έκτακτα μέτρα, όπως η απαλλαγή του εμφιαλωμένου νερού από τον ΦΠΑ και η εσπευσμένη κατασκευή νέου ταμιευτήρα και συστήματος ύδρευσης στην πόλη, όπου ζουν 1,3 εκατ. άνθρωποι.

Η χώρα του νότιου τμήματος της Λατινικής Αμερικής βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 74 ετών. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα του βασικού ταμιευτήρα απ’ όπου υδρεύεται η πρωτεύουσα εξαντλήθηκαν. Η όξυνση του προβλήματος φαίνεται πως ξεκίνησε να γίνεται αισθητή στις αρχές Μαΐου, όταν άρχισαν να διαπιστώνονται οι πρώτες ελλείψεις.



Την Τρίτη ξεκίνησε η κατασκευή νέου συστήματος υδροδότησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει «το πολύ 30 ημέρες», όπως δήλωσε ο Ουρουγουανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου αργά τη Δευτέρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παροχή νερού είναι «εγγυημένη» στα νοσοκομεία, στις κατοικίες και στα κέντρα φροντίδας παιδιών και οικογενειών. Η κυβέρνηση, τέλος, ανακοίνωσε πως θα διανέμονται δωρεάν δυο λίτρα νερού ανά ημέρα σε περίπου 21.000 δικαιούχους προγράμματος πρόνοιας.



Με πληροφορίες από AFP και Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ