Nα απαγορευτεί το κυνήγι στη Ρόδο και σε όλες τις περιοχές που καίγονται, ζητάει η ΠΦΠΟ

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) με θέμα την απαγόρευση κυνηγιού λόγω πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Οι δεκατρείς μεγαλύτερες πυρκαγιές που «ξέσπασαν» και επεκτάθηκαν ανά την επικράτεια τον Ιούλιο, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές με τον απολογισμό της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να εκτιμά ότι έχουν καεί περισσότερα από 434.120 στρέμματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στη Ρόδο, έχουν καεί από τις φωτιές 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη, ενώ σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.

Έντονη είναι η ανησυχία της ΠΦΠΟ για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η κυνηγετική περίοδο στη Ρόδο ζητώντας την απαγόρευσή της, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο οικοσύστημα που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές.

Ειδικότερα στην επιστολή η ΠΦΠΟ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα και οργανώσεις, υπάρχει αίτημα να ισχύσει κανονικά η κυνηγετική περίοδος στη Ρόδο, αν και το τοπικό Δασαρχείο εκφράζει αντίθετη άποψη.

Η φύση χρειάζεται χρόνο να ανακάμψει

Η ΠΦΠΟ τονίζει τη σημαντικότητα να δοθεί ευκαιρία στη φύση να ανακάμψει: «Μετά την καταστροφή που έπληξε το νησί, που είχε ως συνέπεια ανυπολόγιστη ζημιά στα δάση και στα ζώα, θεωρούμε αδιανόητο να μην απαγορευτεί ολοσχερώς το κυνήγι τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη φύση να ανακάμψει».

Δεν είναι μόνο η Ρόδος που έχει καταγράψει περιβαλλοντικές ζημιές καθώς ζητά αντίστοιχη απαγόρευση και για άλλες περιοχές που καίγονται όπως η Αττική, η Νότια Εύβοια, η Κέρκυρα κλπ, όχι μόνο εντός των αναδασωτέων περιοχών αλλά και σε σημαντική ακτίνα γύρω από αυτές, εκεί όπου καταφεύγουν τα ζώα για να τραφούν και να διαβιώσουν.

«Οι πολύ συχνές και μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία της φύσης, χωρίς την οποία, κανένα οικοσύστημα δε μπορεί να ανακάμψει,» αναφέρει.

«Θεωρούμε επιβεβλημένη μια νέα σύγχρονη νομοθεσία για το κυνήγι που να λαμβάνει υπόψη της την νέα πραγματικότητα της οικολογικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη,» τονίζει.

«Η Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις του»

«Το κυνήγι είναι μια αναχρονιστική, αιματηρή και βάρβαρη “ψυχαγωγία” με ανυπολόγιστους κινδύνους και συνέπειες για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Μέχρι την οριστική κατάργησή του, η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις του. Ας γίνει μια αρχή με την προστασία των ζώων στις περιοχές που καίγονται!» καταλήγει η ΠΦΠΟ.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ