Ο θάνατος του σκύλου από τη νόσο Alabama Rot στάθηκε αφορμή να συγκεντρώσει χρήματα για να βρεθεί θεραπεία

Ένας ιδιοκτήτης που έχασε τον σκύλο του από μια σπάνια νόσο ελπίζει να συγκεντρώσει 10.000 λίρες για να βρεθεί θεραπεία.

Ο Σον Ρέινολντς, ο οποίος ζει κοντά στο Σουίντον, έχασε την σκυλίτσα του, Γουίλοου, ράτσας Γουίπετ από τη νόσο Alabama Rot στις 5 Μαρτίου.

Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012. Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 318 περιπτώσεις, με τα προσβεβλημένα σκυλιά να έχουν μόνο 10% πιθανότητα επιβίωσης.

Η Alabama Rot βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και τα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων.

Οι προσβεβλημένοι σκύλοι συχνά αναπτύσσουν έλκη ή πληγές, συνήθως στο κάτω μέρος των ποδιών και του στομάχου τους ή περιστασιακά στο στόμα, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με δαγκώματα, εκδορές, πληγές ή τσιμπήματα.

Ο Σον Ρέινολντς με την Γουίλοου η οποία νοσηλεύθηκε για νεφρική ανεπάρκεια στην εντατική (Φωτ.: Shaun Reynolds | Facebook)

Ένας μήνας θεραπείας

Αν και η αιτία της νόσου είναι ακόμη άγνωστη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υγρές λασπώδεις συνθήκες μπορεί κατά κάποιο τρόπο να συνδέονται, καθώς πολλά σκυλιά που πέθαναν από το Alabama Rot είχαν περπατήσει σε λασπώδεις δασικές περιοχές λίγο πριν αρρωστήσουν.

Ο Ρέινολντς θέλει τώρα να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη σπάνια ασθένεια και να βοηθήσει άλλους ιδιοκτήτες να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια της.

“Το πρώτο της σύμπτωμα ήταν μια ανεξήγητη χωλότητα”, είπε.

“Είχε κάνει μια πολύ εύκολη άσκηση δύο ημερών, δεν είχε τραυματιστεί, οπότε δεν υπήρχε λόγος να κουτσαίνει.

“Μετά από λίγες ημέρες, υποβλήθηκε σε θεραπεία για μια μόλυνση και επανήλθε στο φυσιολογικό. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μια πληγή στο δέρμα και τρεις ημέρες μετά από αυτό, εμφάνισε μια ασθένεια και έγινε ληθαργική”.

Μετά από μια μάχη που κράτησε ένα μήνα και 10 ημέρες στην εντατική, οι κτηνίατροι δεν μπόρεσαν να σώσουν το τετράχρονο κατοικίδιο.

“Δεν υπάρχει πραγματική καθοδήγηση για το πώς να το αποφύγετε την θανατηφόρα νόσο, εκτός από το να πλένετε τα πόδια του σκύλου σας στο τέλος μιας βόλτας στις λάσπες”, συνέχισε ο κηδεμόνας της Γουίλοου.

“Γνωρίζαμε τα πάντα για τη νόσο πριν μολυνθεί και πλέναμε τα πόδια της με το λάστιχο μετά από κάθε βόλτα.

“Οπότε σίγουρα δεν την αποτρέπει, αλλά μπορεί να βοηθήσει”.

Η Σόφι Μπελ, κτηνίατρος στο Σάλσμπερι, λέει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να αναζητήσουν κτηνιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσουν “περίεργες βλάβες ή έλκη” στα ζώα τους.

“Δεν εξελίσσεται πάντα στα νεφρά, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ύποπτες περιπτώσεις”, δήλωσε η ίδια.

“Γι’ αυτό ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια εξέταση αίματος για εννέα ημέρες μετά την πρώτη παρουσία αυτών των εκδορών στο δέρμα. Αυτός είναι ο επικρατέστερος χρόνος που τα πράγματα μπορούν να μετατοπιστούν και να πάνε στραβά”.

Ο Σον Ρέινολντς δήλωσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώσει μέσω της σελίδας του θα διατεθούν στο Alabama Rot Research Fund, με στόχο την καθοδήγηση στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης.

Εκτός από τη συνεχή έκκληση για δωρεές, έχει στόχο να οργανώσει εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της Γουίλοου βοήθησε από τότε να συγκεντρωθεί το καταπληκτικό ποσό των 5.461 λιρών για το Alabama Rot Research Fund.

Πηγή: BBC


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ