Οκάπι γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο – «Ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη στον πλανήτη»

Μια σπάνια γέννηση έλαβε χώρα σε έναν ζωολογικό κήπο στην Βρετανία, η οποία έφερε στη ζωή ένα οκάπι, «ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη στον πλανήτη».

Σήμερα, εκτιμάται ότι λιγότερα από 10.000 οκάπι ζουν στη φύση. Τα οκάπι (επιστημονική ονομασία: Okapia johnstoni) είναι γνωστά ως «καμηλοπαρδάλεις του δάσους» και ανήκουν στα είδη υπό εξαφάνιση. Το εν λόγω είδος ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις το 1901, πολύ αργότερα σε σχέση με τα περισσότερα γνωστά είδη ζώων.

Το υπό εξαφάνιση θηλαστικό γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ στη Βρετανία στις 12 Μαΐου, από ένα 10χρονο θηλυκό και ένα 20χρονο αρσενικό, κι ενώ έχουν περάσει περίπου 2 μήνες από τότε, η γέννησή του μόνο τώρα έγινε γνωστή. Ο ζωολογικός κήπος οργάνωσε πάρτι για να γιορτάσει το άτομο του σπάνιου είδους που γεννήθηκε. Το νεαρό θηλυκό οκάπι, που ονομάστηκε Αράμπι, έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία 6 εβδομάδων.

Το οκάπι πήρε το όνομά του από ένα χωριό που βρίσκεται στο καταφύγιο άγριας ζωής Οκάπι, στη μόνη χώρα όπου ζουν τα οκάπι, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι οικολόγοι ελπίζουν ότι η γέννηση θα ρίξει νέο φως σε αυτό το ντροπαλό και άπιαστο είδος.

«Τώρα που έχει λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση, η Αράμπι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να εξερευνήσει τον έξω κόσμο», ανέφερε η Χάνα Όουενς, φύλακας οκάπι στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ. «Τα oκάπι είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά και κατανοητά είδη στον πλανήτη, οπότε κάθε γέννηση είναι πραγματικά απίστευτα ξεχωριστή», συμπλήρωσε η ίδια.



Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 10.000 οκάπι ζουν στη φύση, στα πυκνά τροπικά δάση του Κονγκό. Ο βρετανικός ζωολογικός κήπος και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η νέα άφιξη είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο πληθυσμό του είδους. «Κάθε γέννα είναι πραγματικά απίστευτα ξεχωριστή», ανέφερε η Όουενς. «Η μαμά έκανε φανταστική δουλειά, ταΐζει και αναθρέφει το μωρό της κάθε μέρα», προσέθεσε.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Μάικ Τζόρνταν, προσέθεσε πως «η άφιξη του οκάπι δεν είναι μόνο μια αιτία εορτασμού, αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή δέσμευσή μας για τη διατήρηση και την προστασία αυτού του χαρισματικού είδους. Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές μας, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και άλλους να ενωθούν μαζί μας για να προστατεύσουμε αυτά τα αξιόλογα πλάσματα».

Το οκάπι είναι το εθνικό σύμβολο του Κονγκό και προστατεύεται από τη νομοθεσία, αλλά η απώλεια ενδιαιτημάτων, η λαθροθηρία και οι παρατεταμένες περίοδοι ένοπλων συγκρούσεων έχουν δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στη διατήρηση του είδους. «Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζουμε τη διατήρηση του οκάπι στην περιοχή για σχεδόν 20 χρόνια και τώρα είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου 10ετούς έργου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και τη διερεύνηση τρόπων ώστε να βοηθήσουμε τα τελευταία εναπομείναντα οκάπι», εξήγησε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου.


Με πληροφορίες από SWNS

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ