Π.Φ.Π.Ο.: Δύο σκυλάκια απειλούνται με ευθανασία στην Λιβαδειά

Δύο σκυλιά που περισυλλέχτηκαν και κλείστηκαν σε κλουβί, απειλούνται με ευθανασία στην Λιβαδειά, σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Στην πενταμελή Επιτροπή διαφώνησαν οι δύο εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Σωματείου «Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς» και τώρα το θέμα παραπέμπεται στην τριμελή επιτροπή των κτηνιάτρων.

Το Ιστορικό

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, πριν από τρεις μήνες στα μέσα του Φλεβάρη σε μια γειτονιά της Λιβαδειάς περισυλλέχθηκε ένας πολύ φιλικός μεγαλόσωμος σκύλος ο οποίος ζούσε εκεί επί χρόνια. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών φιλόζωων και της ΠΦΠΟ και μετά από ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζώο επανεντάχθηκε στη γειτονιά του, αλλά παράλληλα περισυλλέχθηκαν με τη βία δύο άλλα σκυλιά που είχαν πάει πριν από λίγο καιρό στην ίδια γειτονιά.

Η δικαιολογία που δόθηκε και για τις τρεις περισυλλογές προς όλους ακόμη και προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για επιθέσεις και ότι είχε δοθεί εισαγγελική παραγγελία για την περισυλλογή των ζώων. Ωστόσο ήδη η δικηγόρος της ΠΦΠΟ κ. Έλενα Αρβανίτη είχε επικοινωνήσει με την Εισαγγελία Λιβαδειάς και είχε ενημερωθεί ότι “δεν υπήρξε καμία εισαγγελική παραγγελία” για την περισυλλογή των ζώων.

Στη συνέχεια έγινε πενταμελής Επιτροπή όπου τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όσο και περισυλλογέας-εκπαιδευτής αλλά και ο κτηνίατρος που συνεργάζεται ο Δήμος ψήφισαν τα δύο ζώα να ευθανατωθούν με τον ισχυρισμό ότι είναι επιθετικά και ότι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν.

Όπως θα δείτε στα πρακτικά που ζήτησε η ΠΦΠΟ, δεν υπάρχει αναφορά σε καμία συγκεκριμένη καταγγελία.


Είναι τα δύο ζώα επιθετικά, χωρίς ελπίδα εκπαίδευσης;

Υπάρχουν δύο αναρτήσεις που δίνουν μια εικόνα για ζώα:

Η πρώτη είναι μιας γυναίκας που δεν τα γνώριζε και πήγε να φωτογραφήσει. Μπήκε μέσα στα κλουβιά τους που είναι στο χώρο του περισυλλογέα-εκπαιδευτή της 5μελους και η αντίδραση και των δύο ζώων ήταν φοβική και όχι επιθετική. (Δείτε την ανάρτηση που έκανε η ίδια στο λογαριασμό της)

Η δεύτερη είναι του σωματείου «Εθελοντές Φιλόζωοι Λιβαδειάς» που έχει και βίντεο από μια επίσκεψη στη γειτονιά των ζώων πριν από μήνες σε άσχετο χρονικό διάστημα. (Δείτε το βίντεο)

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της ΠΦΠΟ από τρίτους, τα δύο ζώα, η Ράνια και ο Αρκουδάκος, δεν ανήκουν πλέον στον Δήμο ενώ η Ομοσπονδία δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος: «Αν ισχύει, η έλλειψη ενημέρωσης μας δυστυχώς δείχνει την απροθυμία της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με το φιλοζωικό σωματείο της πόλης» αναφέρει.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Λιβαδειάς, οφείλει να συνεργαστεί με το φιλοζωικό σωματείο ώστε τα ζώα να σταλούν σε θετικό εκπαιδευτή για να γίνουν πιο κοινωνικά και να προωθηθούν για υιοθεσία.

Από την πλευρά της, η ΠΦΠΟ ζητάει από όλους να γίνει μια προσπάθεια είτε να βρεθούν άνθρωποι που θα τα υιοθετήσουν και θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και παράλληλα να μαζευτούν κάποια χρήματα για την θετική εκπαίδευση των ζώων. Είναι κρίμα και άδικο δύο νεαρά πανέμορφα σκυλάκια να θανατωθούν επειδή φοβούνται.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ